Un món encara més inhòspit és irreversible

"L'espècie humana ha bastit un món de confort poc sostenible i ara cal fer tot el possible per mantenir el confort sense carregar-nos el planeta"

L’ONU ha donat un nou crit de l’alerta sobre les certeses que es dibuixen de cara a les properes dècades: un món cada vegada més inhòspit per a les generacions properes si l’actual activitat humana no es repensa i actua amb la suficient contundència com per fer girar la truita. No es tractaria d’aconseguir que les transformacions previstes pel canvi climàtic no es produeixin, sinó més aviat amortir les consqüències devastadores que podrien tenir pel planeta i tots els seus habitants. L’informe sobre el canvi climàtic que ha fet públic aquest dilluns l’ONU hauria d’apel·lar els països i governs de tot el món davant del repte colossal que suposa buscar fórmules per evitar la degradació galopant de les condicions ambientals i un equilibri amb l’evolució necessària de les formes de vida que garanteixi una existència confortable per tothom.

L’espècie humana ha bastit un món de confort poc sostenible i ara cal fer tot el possible per mantenir el confort sense carregar-nos el planeta. El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha advertit que les conclusions del nou informe són un “codi vermell per a la humanitat”: l’anàlisi que han fet els experts augura un increment de la temperatura global, l’augment del nivell del mar i més desastres naturals. Algun tast d’aquestes transformacions s’han viscut amb les catàstrofes recents a la Xina o Alemanya. A casa nostra, temporals com el Glòria són el crit d’alerta sobre les conseqüències del canvi climàtic a nivell local.

Des d’una òptica catalana, caldria buscar solucions en qüestions fonamentals quant a medi ambient com és ara la producció d’energies renovables, sortint de la paràl·lisi actual provocada pels recels sobre els parcs eòlics. El fet que es qüestioni el model d’implantació en el territori d’aquests projectes no pot suposar impedir la recerca d’alternatives viables i suficientment potents per fer possible els canvis que són necessaris. El món, com ha quedat ben clar amb l’avís de l’ONU, té una urgència i cal que tothom aporti les millors de les idees per evitar que es facin realitat els pitjors dels pronòstics.

Comentaris

  Anònim 09/08/2021 11:30 pm
  VT a la ñorda.
   Anònim 10/08/2021 4:58 pm
   Ñorda
  Octogenari. 10/08/2021 7:06 am
  A mi, el desastre ecològic m'importa poc, perquè em queden quatre dies; em sap greu només per els meus fills i néts, que si en patiran les conseqúències.
  Narcís 10/08/2021 8:57 am
  Allò que fum més gràcia . . és els que així parlen i alhora tenen 1, 2, 3, 4, 5 aires condicionats a ca seva ensems amb mateixos vehicles a saber , ço és, si tenen prou o força o massa mitjans .. són els que verament provoquen tot aquest perjudici col·lectiu/ humanitari ! PD : i què dir-ne d ' inspeccions amb ses corresponents penes d'allò més fortes als responsables d' indústries ! Nota : després els països que tant se' ls hi en fum . . i se'ls hi continua comprant tota mena de provisions ( aquests polítics també haurien de pagar penalment aquestes decisions ! ) ! Anotació al marge : en l' endemig, molt baliga-balaga que se' n diuen esquerres . . què no s'hi estàn de res a l' hora de viure egoistament sense pensar gens ni mica en la natura així en la resta de la humanitat !
  Anònim 10/08/2021 4:56 pm
  Vés a la ñorda
  JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU 10/08/2021 8:14 pm
  EL AJUNTAMENT DE BARCELONA I EL GOVERN CATALÀ , Son FALSOS I HIPOCRITAS . Me explico ESTAN CONTRA L´AMPLIACIÓ DEL AEROPORT DEL PRAT . Per lo del canvi climàtic i protejir la Natura PERO ELLOS CONTAMINAN EL AIRE QUE RESPIRAN Cuan ban en cotxes oficials bien caros . ¡ PER QUE NO FAN SERVIR EL TRASPORT PUBLIC ? NO CONTAMINARIEN EL PLANETA ...
  I no oblideu .... 11/08/2021 10:50 am
  .... que com la indanpancha evitarà els incendis forestals, també revertirà el canvi climàtic del planeta.
  JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU 11/08/2021 7:37 pm
  ELS AVIONS NO PERJUDICAN TAN EL PLANETA , Con els gran BARCOS VEIXELLS QUE TRASPORTAN PETROLI O ALTRES MERCANCIAS grans contenidors . Que semple quedan esparsidas per EL MAR GRANS TAQUES DE PETROLI . EL MAR LLENO DE PLASTICOS . DE BRUTICIA QUES TIREN DESDE Els Barcos Veixells .... EL PLANETA NI DÉU JA EL PODRA SALVAR ..Els Paisos RICS PARLEN MOLT PERO NO FAN MAI RES .. Molt de soroll per no res .
  MiqCar 12/08/2021 1:38 am
  Les rieres. No segueixin urbanitzant el pas de l'aigua
  TIP 12/08/2021 6:19 pm
  Un exemple vergonyós del que també ens cau al damunt (a més a més de la pandèmia, les catàstrofes naturals, la manca futura d'aigua, la inundació de vora mar -final de segle l'aeroport BCN serà d'hidroavions -...) és el comportament de l'ICAM a CAT que ni tan sols reconeix l'existència del COVID llarg: https://www.vilaweb.cat/noticies/alta-medica-icam-sense-visitar-previament/. Llegint aquest article albiro i espero equivocar-me, una catàstrofe social i humana.

Nou comentari