TVE, el català com a “problema”

"A Catalunya ningú considera un problema que en un plató les idees s’expressin en diverses llengües"

El debat de TVE ha servit per rellançar el català en campanya electoral. Han estat poques les polèmiques o controvèrsies sobre la llengua instigades des de l’acció dels governs en els darrers anys perquè sobre el català a Catalunya se’n parla sobretot, o potser només, quan una fornera o una hostessa de vol té un conflicte amb algun client per qüestions lingüístiques.

Les alarmes cal encendre-les quan es posa en evidència el menyspreu cap a la llengua des de la televisió pública espanyola, tal i com va passar en el debat de diumenge a la nit amb els principals candidats a presidir la Generalitat de Catalunya. Aquell tipus de menyspreu que es converteix en ‘modus operandi’ naturalitzat quan la víctima s’hi resigna.

Cal tenir en compte que els debats electorals van destinats, en primer terme, als votants cridats a participar en uns comicis perquè tinguin accés a les propostes i explicacions d’aquells que tenen la intenció de governar-los. El debat seria un element més de la informació que una televisió —en aquest cas pública— proporciona a les persones perquè tinguin més coneixement de les opcions que tenen al seu abast quan es plantin davant l’urna.

L’emissió del debat més enllà de Catalunya no és una mala notícia, però la presentació del seu conductor, Xabier Fortes, enviat especial des de Madrid, semblava haver reduït el debat els catalans en un xou per entretenir la resta de l’Estat. Un debat dissenyat per comoditat de l’òrgan central de Madrid netament en castellà, limitant la lliure expressió dels candidats a expressar-se en la llengua que consideressin més apropiada per dirigir-se als seus potencials votants.

Amb la seva introducció, Fortes va donar a entendre que el debat en un marc espanyol no podia assumir la presència de diverses llengües sense el perill de convertir-se en un guirigall per la dificultat que tindrien els intèrprets a fer la traducció simultània en els moments de discussió encesa.

Si la televisió pública espanyola volia fer amb aquest debat un gest cap a l’audiència catalana, només ha aconseguit posar de manifest que el català, des de Madrid, es gestiona en qualitat de “problema”. En canvi, no passa el mateix quan un debat es dissenya des de Catalunya, on ningú posa cap problema perquè en un plató les idees s’expressin en altres llengües que no siguin la catalana.

Comentaris

  Jordi 02/02/2021 8:03 pm
  Se'm fa difícil acceptar per part dels "experts" aquesta tolerància al bilingüisme com si fos natural en tots el medis i TV. No podem oblidar que bona part de les nacions sense estat es troben dividides en diferents estats, residuos imperials i que per tant aquetes nacions tenen imposats els idiomes de l'estat ocupant i el "bilingüisme" no permet ni tant sols compartir informació i l'oci en general d'aquestes comunitats dividides. Els algueresos a més del català saben el sard i el toscà/italià però no el castellà. A la Catalunya nord saben el francès i no entenen el castellà. Passa el mateix amb l'euskera, el kurd, el suec a Finlàndia occidental i tantissimes altres minories fracmentades que si aconsegueixen un tracte civilitzat per part dels poders de l'estat cal que disposin de mitjans clarament propis vàlits per els que a l'estat veí son com ells.
  Narcís 02/02/2021 10:56 am
  Breument : Si el català fos : 1. una llengua natural a Catalunya ( com pugui ser-ho el castellà defora ) així en tots els ordres, en totes les facetes, tot plegat, com llengua comuna o afí de nostra societat .. de ben segur hom acceptaria parlar la forana ! i 2. una llengua si no estimada , sí ben tractada i respectada àdhuc coneguda/ reconeguda en sa història i ensenyada pel que fa als prohoms o punta d' espasa d' aquesta nació catalana .. de ben segur cap ni un problema en parlar la seva . . . Però allò que no pot ser és voler anihilar nostra llengua, idioma, llenguatge per un imperialisme de baixa estofa i, damunt, per una d' altra que representa no justament avançada , desenvolupament i potència social o política ! PD : sembla mentida a hores d'ara que els espanyols no se n' adonin del que és una llengua, la nostra, quan massa saben què és tenir-ne una o ( la ) seva !
  Luisnomeacuerdo 02/02/2021 10:45 am
  A ver borreguetes grocñordo el catalán no es el problema, el problema es el uso que los fascistas independentistas hacéis de el, queriéndolo imponer al resto de compatriotas españoles y utilizarlo como una via de discriminación y creeros superiores al resto. Solo hay que ver a la representación, el espot, la de los misales el payasete de reagrupamiento, y por supuesto el I inefable torra, prototipos de raza superior donde las haya, y como estos un montón más de lazinazis.
  3
  103
  Respon
   Anònim 10/02/2021 2:01 pm
   Té equivocas Luisnomeacuerdo, los supremacistas sois los españoles que no veis más allá de lo que habéis aprendido de vuestros antepasados como Hernan Cortés por un lado y Franco por otro, ambos similares, conquistadores para vosotros, los negacionistas, pero que la realidad es muy distinta, sois incapaces de pedir perdón a los mejicanos del mismo modo que no aceptais que los catalanes tengamos lengua propia.
   fat boy 02/02/2021 6:23 pm
   Kevincotne!, Kevincotne!. Ven paca cohone, que te vi a mata!.
   Ricard 02/02/2021 12:35 pm
   Ja veiem que per a tu el català no és cap problema. No l'empres i ja està. Cínic racista.
  Ricard 02/02/2021 9:42 am
  El tema no acaba aquí. Considero que els polítics catalans no han de debatre amb interlocutors que no parlin català. Els racistes castellans empren l'idioma com a arma electoral, fomentant la xenofòbia entre catalans. És inadmissible.
  Ricard 02/02/2021 9:40 am
  El debat va ser un museu etnogràfic de catalans per a castellans. Condemno que els polítics catalans s'hi humiliessin.
  EspaÑabobos 02/02/2021 8:13 am
  Tota espaÑa es un problema, un sol problema... indivisible!
  Anònim 01/02/2021 10:47 pm
  A Catalunya en català. Única llengua oficial. Fora imposicions i prou genocidi lingüístic i cultural. El bilingûisme social mata el català i és una imposició espanyola genocida.
  184
  3
  Respon
  El Silbo Gomero 01/02/2021 9:41 pm
  Cuando el Silbo Gomero se admita como lengua de uso en debates de televisiones catalanas y en el Parlament, el català (sea eso lo que sea) dejará de ser un problema en la propia Cataluña y en el resto de España.
   JordiP 02/02/2021 4:19 pm
   Mira que hay gente cazurra e ignorante.
    Conócete a tí mismo 02/02/2021 5:04 pm
    Así me gusta @JordiP. Que te incluyas en el grupo de cazurros e ignorantes. Yo incluso añadiría "gilipollas", pero para empezar ya está bien.
  Bonni 01/02/2021 9:14 pm
  No es cap problema, el meu idioma es únicament el CATALÀ, això no vol dir que també parli altres idiomes entre ells el castellà i no tinc cap problema, el problema es dels intolerants.

Nou comentari