“Todo el mundo sabe lo que pasó”

"Els partits del règim del 78 mantindran el búnquer a resguard i no s’investigarà la responsabilitat del Felipe González en la sang vessada pels GAL”

Efectivament, com diu Pablo Echenique per menystenir la proposta d’una comissió d’investigació al Congrés sobre la responsabilitat de Felipe González en la sang que van vessar els GAL, tothom sap què va passar. El terrorisme d’Estat contra ETA, amb l’empara del senyor X i la cobertura de les clavegueres, va assassinar, que se sàpiga, 27 persones, i en va torturar i segrestar un nombre important. I justament perquè “tothom sap què va passar”, el silenci o les traves perquè es faci justícia real més enllà dels caps de turc que van servir per amagar sota la catifa aquesta etapa fosca del govern espanyol –entre 1983 i 1987-, equivalen a complicitat. I són aquestes catifes les que impedeixen que Espanya faci una veritable transició a un Estat democràtic del segle XXI.

La comissió d’investigació quedarà en paper mullat. No tindrà prou vots a favor tot i el cop de volant a darrera hora de Podemos per evitar esmicolar les darreres conviccions ideològiques d’un partit que havia de dur Espanya a una segona transició. S’imaginen Podemos votant-hi en contra, després que Pili Zabala, germana de Joxi Zabala, torturat i assassinat pels GAL als anys vuitanta, fos candidata d’Elkarrekin-Podemos en els darrers comicis? La dignitat, en aquesta ocasió, ha pogut més que la fidelitat canina al PSOE.

Una vegada més, els partits del règim del 78 mantindran el búnquer a resguard i no s’investigarà el senyor X. No s’ha permès ni es permetrà cap revisió democràtica que pugui insinuar o destapar corrupció per part de cap avalador dels pactes de la Transició, que tenien per objecte essencial protegir unes elits provinents del franquisme i donar accés a unes noves elits que es comprometien a no remenar la merda, amb perdó. “Todo el mundo sabe lo que pasó”, diu Pablo Echenique… I així amb la monarquia, amb els guàrdies civils que falsifiquen informes, amb la violència policial de l’1-O, etc. Tot en ordre.

Felipe González no només no serà investigat, sinó que continuarà gaudint dels privilegis del règim fins que es mori. Amb les butxaques plenes per haver passat per consells d’administració de l’IBEX-35, amb un sou públic i amb onze guardons i medalles de tota mena. Una d’elles, en plena activitat dels GAL, la concedida el 1984, la Gran Cruz de la Orden del Mérito Militar.

Nou comentari