El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els últims soldats de l’autogovern
  • CA

Escola, llengua, Mossos d’Esquadra, TV3 i Catalunya Ràdio. Pilars bàsics de la recuperació d’un autogovern –autonomisme en termes espanyols- construït després de quatre dècades de dictadura franquista que cíclicament són assetjats des d’Espanya però també des de l’interior de Catalunya. Són quatre puntals que expliquen la fortalesa i la cohesió de la societat catalana malgrat que molts vulguin dibuixar-hi una fractura sagnant.

I ara som en un nou cicle d’assetjament que va començar arran de l’1-O del 2017 i que manté una força terrible quatre anys després. Aquell 1-O les forces policials de l’Estat van intentar humiliar la policia catalana i destruir els valors d’un cos policial que havia nascut molt allunyat de l’autoritarisme i els tics feixistes de la policia hereva del franquisme. Espanya pretenia posar els Mossos al servei de la repressió dels catalans demòcrates, i de fet, va aconseguir deteriorar la seva imatge amb la crispació posterior als carrers. I ara, els Mossos són un cos qüestionat a tothora pels ciutadans –de vegades amb raó-.

La llengua i l’escola també viuen moments tràgics. El setge a la immersió i l’intent de minoritzat encara més l’ús del català a les aules, als patis d’escola, als mitjans de comunicació, plataformes d’entreteniment, cinema i també a les institucions és una obsessió recurrent de l’espanyolisme -de dretes i d’esquerres-, que alhora serveix per enfrontar internament el catalanisme-independentisme. I se’n surten.

I finalment, TV3 i Catalunya Ràdio. Probablement, l’única estructura pròpia d’un estat que encara segueix dempeus i forta, amb rècords d’audiència i fent la feina que correspon a un mitjà de comunicació públic nacional. Els seus professionals serveixen eficaçment i amb professionalitat, suportant constants atacs de l’espanyolisme i també de sectors de l’independentisme incapaços de veure un pam més enllà de les sigles del seu partit.

Així les coses, l’independentisme sembla observar des de la barrera com pilars fonamentals de la construcció nacional del país que diuen defensar trontollen. No actuen perquè, probablement, confien que serà un huracà més que ja passarà. Però el cert és que si aquests pilars sobreviuen no és pas per l’acció política als despatxos sinó per la resistència a peu de carrer. De fet, són els ciutadans els últims soldats de l’autogovern.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 11, 2022 | 21:03
    Luisnomeacuerdo gener 11, 2022 | 21:03
    No te preo chato, la escuela y la policía autonómica ya está controlada, ahora vamos a por mierdatv3. Los camisas pardoamarillas habéis entrado en picado y cada vez será mayor la velocidad de caída. en un par de años fascistas independentistas game over. El lovox os acecha.
  2. Icona del comentari de: Micoloti a gener 11, 2022 | 21:16
    Micoloti gener 11, 2022 | 21:16
    Este articulo, es un atentado a la verdad.... Pero para justificar todo hay que volver al 1-0... Ya esta bien hombre... la gente quiere vivir en paz y sin conflictos imaginados, cuanta energía mal gastada...
  3. Icona del comentari de: loreto a gener 11, 2022 | 21:37
    loreto gener 11, 2022 | 21:37
    Cuanta raó tens! Serem fins que vulguem i voldrem perqué els altres no tenen mai res a oferir que no sigui autoritarisme i mort. La seva festa nacional exalta el patiment i la mort, en fan un espectacle.
  4. Icona del comentari de: ciutadà a gener 12, 2022 | 07:28
    ciutadà gener 12, 2022 | 07:28
    Cert. Si sobreviuen és gràcies al poble; els partits- tots- son espanyolistes que només cerquen els seu benefici particular.
  5. Icona del comentari de: Miquel Myers a gener 12, 2022 | 11:41
    Miquel Myers gener 12, 2022 | 11:41
    Si TV3, Mossos, escola i llengua sobreviuen no és pas per l’acció a peu de carrer; és pels impostos de tots els ciutadans. La CCMA, que inclou TV3 i també Catalunya Ràdio, comptarà amb un pressupost de 284M€. L'educació comptarà només amb 291M€ de pressupost.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 13, 2022 | 10:38
      Pere LLimonera i Citronell gener 13, 2022 | 10:38
      ... Endogamia, Nepotismo, Caciquismo... todo lo que los "supuestos" Izquierdistas y Nacional-Socialistas e IndePendencieros supremacistas de Patrias-Inventadas criticaban de las derechas, criticaban de estar extendido en España, etc... resulta que ellos lo hacen en Catalunya allí donde gobiernan "MuLTipLicaDo por 10" (ENdoGamia, nEPOTISMo, CaCiqUisMo x 10 )... pero los fachas siempre son los otros...
  6. Icona del comentari de: Narcís a gener 12, 2022 | 12:14
    Narcís gener 12, 2022 | 12:14
    Malauradament, TV3 sembla ser manada pel PSC via ERC .. gens ni mica " ressò d'allò que bull al carrer " ( començant per l' atemptat que callaren de sobte fins ara pel Villarejo ) ! PD : si qui hi participa no n' és clar i català .. que sí d' altres espanyolajant al seu albir .. sense comentaris ( potser aquells pensen som ' espanyolets mil del carrer : a qui passejar ! ) ! Nota : mateixa autora quan hi és no sembla la mateixa que escriu ací àdhuc decebre fora mida ! Anotació al marge : comprenc el que pugui passar Vicent Sanchis .. però nostra ' caracterologia ' no té res a veure amb no poca població no catalana ! Incidència : i, si us plau, només faltaria que l' única TV en català al nostra abast no fos més vista .. massa de vegades, quin remei, si volem escolta aquest mitjà en català així com no tantes misèries de les altres !
  7. Icona del comentari de: Hem de sortir mes! Hem d’omplir el carrers! a gener 12, 2022 | 12:34
    Hem de sortir mes! Hem d’omplir el carrers! gener 12, 2022 | 12:34
    I continuar pixan-nos a la cara dels enemics de Catalunya!
  8. Icona del comentari de: Òscar a gener 12, 2022 | 17:03
    Òscar gener 12, 2022 | 17:03
    Bon article. Ben cert tot el que hi dius!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa