Sedició de la bona

"El PSOE té la justificació perfecta per cobrar-se els vots de la investidura i dels pressupostos sense haver de passar pel peatge dels indults"

Dona molt la mesura de consolidació de la democràcia espanyola el fet que ben entrada la segona dècada del segle XXI persisteixi l’anomenat “problema militar” que va marcar tràgicament el final del segle XVIII i, sencers, els segles XIX i XX. Els militars espanyols estan acostumats, des de sempre, a fer pressió política per la via de l’amenaça, del soroll de sabres. En aquest sentit, la sèrie de cartes de militars retirats a Felip VI tenen totes les característiques dels pronunciamientos que van marcar la història contemporànea de l’Estat espanyol, fins el punt que els xats digitals on s’han debatut parlen explícitament d’afusellaments amb un llenguatge violent típicament falangista.

Aquestes accions tan visibles estan pensades per intimidar els governs successius, però també per donar una excusa fàctica per aturar qualsevol decisió que ells puguin interpretar com una cessió intolerable als enemics de l’Espanya eterna. En aquest ambient de sedició verbal de la bona, el PSOE té la justificació perfecta per cobrar-se els vots de la investidura i dels pressupostos sense haver de passar pel peatge dels indults. I el rei espanyol adquireix un nou paper de guardià de l’ortodòxia nacionalista que ve de la dictadura i amara institucions com l’Exèrcit, la policia i els alts tribunals.

La irrupció de Vox com a tercera força parlamentària i el combat ideològic contra l’independentisme des dels tribunals han propiciat que els militars tinguin la gosadia de tornar a pronunciar-se i recordar que van jurar bandera el 1964, en plena dictadura. I, com sempre, el PSOE estarà ben predisposat a aprofitar-ho.

Comentaris

  Pako Jones Menda 03/12/2020 9:15 pm
  Ñordia, no te arreglo, impossible, estan amarats de franquisme falangiste autoritari, medalles, punyetes, fusellaments i cadenas perpetuas per perpetuarse ells.
  MIcoloti 03/12/2020 10:33 pm
  Me repugna profundamente el chat de los militares, los hay asi y no son mayoría, igual que hay independistas extremistas que llaman a poner bombas y matar a borregos con influencia mediatica... Hay muchos chats de esos también... El maldito expolio economico es ficción muy bien vendida por los medios. Un Catalunya independiente significará que Barcelona financiará el resto de provincias... Nadie reprime el catalan ni sus costumbres, es una pelea de unos pocos que quieren un sueldo vitalici
  Comun's, la crosta del régimen78. 03/12/2020 11:41 pm
  España es IRREFORMABLE.
  Jordi Tururù 04/12/2020 12:26 am
  Yo si fuera un golpista ceteto cagalán estaría mas que traquilo, la gente del altiplano es mas que tranquila, tolerante, solidaria, empatica y hasta condescendendiente con los problemas de identetidad de los perifericos llanitos descendientes de las marcas frencesas. Hasta que les tocan los coj ones...a dos manos, de forma continuada y con mala fe.
  vendetta 04/12/2020 8:28 am
  deixeu el lliri y agafeu el molotov
  ops 04/12/2020 8:36 am
  Evidentment, d'ironia a les teves paraules, poca. Aixó deu justificar l'aprovació dels pressupostos españols per part d'ERC. Perquè és clar, als presos no els salvarem, les conseqüències del que està passant a Cataluya post-155 no les salvarem, l'ineptitud del govern d'ERC tampoc, l'incompetència d'un Rufián que solament mira per ell i ho dissimula en xuleries patètiques, tampoc. UBER ALLER, ERC, SALVADOR COT et alters? Vòmit.
  Intolerable! 04/12/2020 9:48 am
  Esperpèntic, aquest comportament de uns funcionaris militars que els hi haurien de retirar la pensió d'alts comandaments per miserables franquistes. Fora la pensió pels qui volen la mort de 26 milions de persones!
  Ramon 04/12/2020 3:49 pm
  Els que de cop i volta tant estaven contra "el Règim del 78", guaita que poc han trigat a picar el mateix esquer amb el que van colar-nos aquell festival de claudicacions nacionals.
  Pepe 04/12/2020 5:22 pm
  Me sobrecoge la posibilidad de que cualquiera de estas bestias derive un cazabombardero para reducir a escombros la Sagrada Familia. Yo no lo descartaría y pediría ayuda a la comunidad internacional para que garantice su protección.
  Totum revolutum 04/12/2020 7:23 pm
  El lenguaje, según Cot, es falangista pero la Falange es un partido republicano que no admite la monarquía. EStos militares son más bien tarados y utilizan el lenguaje cuartelario, no otro.
  Ramon 04/12/2020 8:58 pm
  A mesura que ha passat el temps he tendit a creure que ja llavors, ja la segona meitat dels 70 i la primera dels 80 els militars ultres només eren un espantall. Que centristes i sociates no ens demanaven el vot per assegurar així que no hi hagués una involució. Ells ja llavors se servien del soroll de sabres per fer-nos tragar. Però, per déu, aquell espantall almenys no era tan ridícul com la xorrada aquesta d'ara!

Nou comentari