Una treballadora d’un mercat comença la conversa per atendre’m en castellà però canvia d’idioma quan m’hi adreço en català. Parla amb dificultats, demana confirmació per saber si tria bé les paraules i m’explica que és de Veneçuela, que fa dos anys que és aquí i que està fent un curs de català. Se’m queixa que molt poca gent li parla en català i que necessita, almenys, sentir-lo per poder progressar. Té raó: els parlants de català hem fent tantes renúncies que estem privant els nouvinguts de l’oportunitat d’aprendre la llengua en el dia a dia, cosa que no els passaria en un país normal, on tindrien immersió a totes hores i en tots els espais públics.

Em sap greu no haver gravat l’escena perquè la pogués veure Salvador Illa, que aquest cap de setmana s’ha enfonsat un centímetre més en el fang espès que alimenten el PP, Cs, Vox i totes les entitats proactives contra la immersió lingüística a les escoles, una peça essencial de l’intent etern i mai reeixit de normalitzar l’ús social del català. Normalitzar no vol dir que sigui llengua única, sinó que deixi de ser una llengua en retrocés. Per això el PSC hauria de plantejar-se si realment el seu líder ha de dir en actes públics que la immersió –una tècnica pedagògica que el seu partit havia defensat– és tractar el castellà “com una llengua estrangera” i que oferir una assignatura més en castellà “no posa en risc” el català com a llengua vehicular, quan les dades indiquen que està deixant de ser-ho ja abans de l’aplicació de la famosa sentència del 25%.

Els discurs del primer secretari del PSC pretenia reclamar que el Govern acati la resolució del TSJC sense dir-ho del tot obertament. Illa té un problema: la sentència amb la qual flirteja és la resposta a un recurs que va presentar el govern espanyol. Va ser en època del PP. Però ara, mala sort per a ells, el PSOE és qui governa i qui hauria de demanar l’execució de la decisió judicial. Els socialistes no volen fer aquest pas. El que volen és que el govern independentista de la Generalitat, per iniciativa pròpia, acati una sentència amb la qual discrepa frontalment. Així el PSOE no s’ha de mullar. I el PSC pot continuar fent veure que la realitat social és diferent del que qualsevol pot comprovar cada dia, en un mercat, al metro, en un bar i als patis de les escoles.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a gener 23, 2022 | 21:28
  Luisnomeacuerdo gener 23, 2022 | 21:28
  Los que son prototipos de demócratas es la alcaldesa fascissta independentissta de vich, eso sí que es respetar a los que no comparten sus ideas excluyentes y supremacistas.
  • Icona del comentari de: ton c. a gener 24, 2022 | 12:29
   ton c. gener 24, 2022 | 12:29
   senyor, doncs si no se´n recorda, mengi cues de pansa.
 2. Icona del comentari de: ciutadà a gener 24, 2022 | 08:30
  ciutadà gener 24, 2022 | 08:30
  Es pot dir amb dues paraules. Hem perdut.
 3. Icona del comentari de: JordiP a gener 24, 2022 | 09:26
  JordiP gener 24, 2022 | 09:26
  Exacte, Silvia. Som els parlants de català els que hem d'estirar de la llengua als catalanoadaptats, i no a l'inrevès. Entre aquest sector de la població no tenen problema: empren el castellà d'entrada i no han de triar, encara que siguin bons coneixedors de l'idioma. Fue la prova: entreu en un comerç qualsevol on hi hagi més d'una dependenta; les trobareu parlant castellà entre elles, sense cap dubte. Ara bé: si saludeu amb "bon dia", en un 90% les portareu a l'àmbit de la llengua catalana. I compte, que igual parlen millor català que vosaltres! Elles ho han estudiat a fons, i la major part de la població "madura" de Catalunya no: parlem per herència oral. I si ens deixem portar per un exagerat sentit de l'educació i el respecte (on no hi ha cap necessitat), estem fent un flac favor a la nostra cultura mil·lenària.
 4. Icona del comentari de: Narcís a gener 24, 2022 | 10:00
  Narcís gener 24, 2022 | 10:00
  Què pot esperar ningú d' éssers ' enfiladors " professionals ? PD : procurar seguir enfilar-se'n al preu que sigui ( tot amagant la realitat o ser a estat catalanòfob com única característica ! ) !
 5. Icona del comentari de: Groc a gener 24, 2022 | 11:16
  Groc gener 24, 2022 | 11:16
  Els faxistes españols cada dia els tenim opinàn. Luismerdaseca no para. Segurament els FACHORROS li paguen bé
 6. Icona del comentari de: Ricard a gener 24, 2022 | 12:00
  Ricard gener 24, 2022 | 12:00
  Els que són prototipus de supremacistes, xenòfobs i racistes són els ens volen imposar lleis estrangeres als catalans.
 7. Icona del comentari de: joanka a gener 24, 2022 | 14:02
  joanka gener 24, 2022 | 14:02
  Que rstigui tranquil el psoe que esquerra acatara les ordres de l'amo invasor xenofobo de madrit.

Nou comentari

Comparteix