La pandèmia ha posat en evidència que les societats més avançades també tenen febleses greus en tots els àmbits. Des del sanitari fins a l’educatiu, l’econòmic, el legislatiu o el polític. Trobar l’equilibri entre la preservació de la salut pública i la salut econòmica s’ha revelat dificilíssim, gairebé impossible, més encara quan una part d’aquest equilibri depèn de la responsabilitat dels individus i quan s’hi confronten drets i llibertats.

Sense una regulació clara i tenallat pel marc estatal i constitucional, amb interessos sectorials creuats i amb una població ja esgotada, Catalunya afronta amb la sisena onada un altre episodi de judicialització de les decisions que pren el Govern –elegit democràticament-, assessorat per experts en la matèria, per mirar de frenar l’expansió de la pandèmia. Naturalment, l’executiu no és immaculat: també comet errors de gestió i en ocasions ha utilitzat la pandèmia com a arma de combat entre els dos socis.

El rebuig unitari del sector de l’oci i la restauració és comprensible, tenint en compte que les compensacions per les pèrdues són irrisòries. Però deixar en mans d’experts en lleis i no en salut (el TSJC) si s ’apliquen o no les restriccions proposades per la Generalitat, no és el millor camí. El camí seria, justament, pressionar l’Estat perquè distribueixi els fons Covid de la UE en la direcció adequada i que Catalunya pugui disposar de prou recursos com per compensar els ciutadans que han sacrificat el seu negoci en nom de la salut pública. Recursos que cada any van a Madrid via impostos que genera l’activitat econòmica dels catalans.

Mentre Madrid tingui la clau de la caixa, a Catalunya seguirà el combat judicial entre salut i economia. Mentre els jutges decideixin, els experts i els electes tindran poc a dir.

Comentaris

  El camí seria, justament, pressionar l’Estat perquè distribueixi els fons Covid de la UE Desembre 21, 2021 | 19:28
  No que te lo gastas en juergas y luego no hay para escuelas y hospitales.
   fat boy Desembre 21, 2021 | 23:24
   O en putes per l'emerit. Perque per ell tot es gratis total.
    Narcís Desembre 22, 2021 | 09:42
    fat boy , permete' m : no cal que t' amoïnis . . el munt de baboiades, mamarratxades i ximpleries efecte del mal, pur mal, els hi són il·limitades ! PD : ni cas, pobres llàtzers, si a hores d' ara no entenen que només volem nostra llibertat nacional ( com tenen ells la seva defora ) .. què esperes puguin/ vulguin entendre !
     fat boy Desembre 22, 2021 | 15:31
     Pero si no costa res. Es com esclafar escarabats.
      Narcís Desembre 22, 2021 | 19:30
      També és veritat , je je ! PD : tens mèrit .. perquè tanta ignorància o/ i complexe si no interès espuri, és força cansat de suportà'ls-e !
  Mentre Madrid tingui la clau de la caixa, Desembre 21, 2021 | 19:43
  Madrit sera como concepto (las cortes de España) en las cuales ERC es la clave para aprobar cualquier cosa ¿Qué me estas contando?¿A Quién pretendes seguir engañando?
  Mentre Madrid tingui la clau de la caixa Desembre 21, 2021 | 19:46
  La llave en memocracia siempre la han tenido unos pocos PNV, CiU y ahora ERC. Ya nos gustaria de verdad que fuera como cuentas y que Madrit (concepto, porque ahi esta el congreso y la soberania nacional estuviera libre de chantajistas) ¿Qué habeis hecho todos estos años por tener la clave para manejar la caja (de Madrit)¿En qué os lo habeis gastado manirrotos?
  Ay perquè distribueixi els fons Covid de la UE Desembre 21, 2021 | 20:05
  La pela es la pela. Cuanto os gusta el pto dinero y en reparto salir ganando. Disiento decirte que este caso cada centimo estará escrutado por unos señores de negro, por lo que mucho vividor no cera ni cinc.
   fat boy Desembre 21, 2021 | 23:27
   Es que els catalans se'ls han de suar, no com vosaltres que fa pel cap baix.mil anys que no feu mes que robar, matar, saquejar i violar.
  Yo que de vedad que alucino Desembre 21, 2021 | 20:07
  Leyendo a los gurús talibanes estos desde su minarete e inoculando las opniones en la catetada lazista. Es que no me extraña nada de nada... ¿Hay algun golpe-secesionista lazista con criterio propio aqui? Lo dudo mas que mucho.
   Lleida Desembre 22, 2021 | 19:03
   Els jutges han decidit que quan aprovin les seves oposicions, automàticament els hi donaran el títol de medecina i el de pedagogia.
  Narcís Desembre 21, 2021 | 20:55
  La clau de la caixa no pas .. la clau de nostra caixa ( i no se'ls cau la cara de vergonya tot maquillant-ho de ' solidaritat ' ) ! PD : d' un estat delinqüent .. de venuts al mateix .. i que l' única argamassa que els uneix és la catalanofòbia .. qui pot esperar-ne res ! Nota : només volem ser lliures nacionalment .. res que no siguin ells a ses terres ( terres que ni ' bon dia ' volen escoltar que sí nostres cèntims sonar ! ) ! Anotació al marge : la resta o ses digressions tot desviant el tema se les empassin com vulguin .. només volem que desapareguin políticament de nostres vides ( res més ! ) ! Incidència : cansa un munt haver d' anar enrere per fe'ls-hi entendre la veritat .. entre d' altres raons perquè no els hi interessa !
  La blah, blah, blah Desembre 21, 2021 | 21:19
  Gemma, la cansina. Va, afila más y dinos porqué no te metes con la mani del sábado y el barsa, ¿ cuanta gente fué al estadio?
   JordiP Desembre 22, 2021 | 10:19
   A veure, Fregoli, tens algo intel·ligent a dir?
  A moderar comentarios Desembre 21, 2021 | 21:38
  Es que ha pasado tanto el finde pasado que no me acordaba. Le recuerdo a Gemma que además del la mani, del barsa - hubo el congreso del PSC; la asemblea de la CUP; el concierto del duerme almejas. Sabías Gemma, que el procicat no se había reunido hacia DIEZ días? Sólo se hacía un seguimiento através del comité de pitonis@s. No me lo invento, está en la prensa que no lees tú.
  Jac jou Desembre 22, 2021 | 02:26
  Que insinua vostè , que un govern elegit i uns experts ( que no sabem qui son, procicat dixit) es poden passar les lleis per on vulguin ?
  Veterà antifranquista. Desembre 22, 2021 | 06:57
  Madrid té la clau de la caixa perqué nosaltres, els catalans, vam refusar tenir-la. Així de clar.
   JordiP Desembre 22, 2021 | 10:20
   Això és mentida i ho saps.
  JordiP Desembre 22, 2021 | 10:09
  Aquest dinàmic però pesaíco comentador (segurament remunerat amb els fons de rèptils) ha agafat una bona tanda, oi? Conten que un señor estava assegut a la porta de la seva botiga i un altre señor li va preguntar si havia vist passar un xinés. Li va respondre "No sé si han passat vint xinesos o un de sol, vint vegades". Aquí han comentat vint fatxes o un de sol, vint comentaris. Res de nou. Soroll de fons, com diuen els tècnics de so.
  JordiP Desembre 22, 2021 | 10:18
  En quin país mitjanament democràtic la justícia "okupa" el lloc dels estaments mèdi-científics en relació amb decisions radicals que pretenen assegurar la indeminitat sanitària de la població? Quants metges/epidemiòlegs formen part dels tribunals que es dediquen sistemàticament a retrogradar mesures sanitàries dedicades a aquesta fi? Quina vergonya, senyors, jutges fent de metges. Qui, quan i com demanarà responsabilitats a aquests ensoberbecits togats per la gent morta innecessàriament i les alteracions de l'economia degudes a la massa de població de baixa per mort, malaltia o hospitalització? I pels recursos i despeses esmerçades en tractar de corregir les seves equivocades i capricioses decisions, és clar!
  Anònim Desembre 22, 2021 | 11:49
  La comisión europea harta ya de los casos de corrupción generalizada en España insta a las farmacéuticas a desarrollar un medicamento que pueda neutralizar el gen o conjunto de genes responsables de esta anomalía genética.
  Chin ni Chan Desembre 22, 2021 | 19:32
  Hola, es cielto que la pasta est en Madril ? yo entonce quelele montal fablica alli, donde gente cherliia, lesposable y que lespela el malco legal achi como la libeltal de velda, chi ademas como diche eta cheñoora manejan la pachta, palaque quielo yo tlatal con paleto y catleto catlalane chin vo ni voto...?
  Chin ni Chan Desembre 22, 2021 | 19:41
  En todo cacho, se podlia ve el pone una fablica de baletinas...echo chi sin dia lible y que lo tlabajadole se complomentan a complal el 250% de su ploduciol pelsonal al plecio de melcado final ... loch defichi de ofelta ante la demanda se plovelia desde la fablica de ban gla de... (chuvenciones de la gencat apalte clalo) ¿hachemo negochio ahola o me espelo uno año con otla ofelta (mejol pala mi clalo)? jijiji

Nou comentari