El Raval, escenari de grans gesticulacions

"La policia desmantella una banda de traficants i n'apareixen dues més. La clau són els pisos buits"

Els veïns del Raval s’han tornat a despertar aquest dimecres amb una altra macrobatuda policial contra el tràfic de drogues, els narcopisos i els venedors de drogues a peu de carrer. Més de mil policies –Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i Policia Nacional espanyola–, un helicòpter, periodistes. Molts recursos abocats en la posada en escena d’una operació policial que s’ha fet amb la intenció d’escapçar tres bandes que treballaven interconnectades. Hi ha hagut una cinquantena detencions i part dels arrestats aniran a parar a la presó provisionalment i, d’aquests, una part seran jutjats i alguns seran condemnats. Fins aquí, tot el que pot fer el sistema penal. Durant anys s’ha retret als responsables polítics que la policia actués poc. Ara la fan sobreactuar: no n’hi ha prou de fer-ho, s’ha d’explicar. I tenen raó: si no sobreactuen, els critiquen. 

La qüestió és si aquesta és la solució. I la resposta és ‘no’. La degradació del Raval, que s’està fent crònica, no s’arregla a cop d’operació policial. El tràfic de drogues s’ha de perseguir, òbviament. I es fa cada cop millor, amb molta investigació prèvia que permet que quan arriba el gran dia està tot tan lligat com és possible. Però ja fa dos anys que va començar aquesta fase maníaca. En aquell moment, la tardor del 2018, era urgent, hi havia una emergència i la policia havia de sufocar l’emergència per donar temps a altres actors a atacar els problemes de fons. I dos anys després estem igual o pitjor: els veïns del barri ho veuen –ho veiem– cada dia. 

Les entitats i els col·lectius més actius –i n’hi ha molts– fa anys que porten un control bastant precís dels pisos on es trafica amb droga. Se les empesquen per saber de qui són i qui els ocupa. Tenen controlats els traficants, denuncien, avisen, fins i tot els foragiten. Però el problema es reprodueix una vegada darrere l’altra. La policia desmantella una banda –amb una gran dedicació d’hores i de recursos– i n’apareixen dues més. La clau, ho diuen els veïns: pisos buits de grans tenidors que no se’n preocupen. Deixen que es converteixin en narcopisos i aleshores el problema ja és policial. Si no es troba la manera d’actuar-hi abans d’arribar a aquest punt –més enllà de fer declaracions davant les càmeres– el Raval continuarà sent l’escenari de grans gesticulacions i res més.

Nou comentari