El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rauxa a Madrid i seny a Catalunya
  • CA

El darrer cap de setmana ha deixat dues imatges d’impacte que mostren com de diferent es pot viure la pandèmia segons es visqui en una ciutat o en una altra. S’han viralitzat a les xarxes socials fotografies de grans grups de turistes francesos bevent i cridant al centre de Madrid sense que sembli que s’hagi de témer per l’acció de les autoritats. Les normes contra la Covid-19 actualment vigents a l’estat espanyol fixen que més de sis persones no poden reunir-se a l’espai públic sense dur mascareta i que està prohibit deambular pel carrer durant les hores en què dura el toc de queda. Per contrast, també han fet fortuna a les xarxes les fotografies del concert de Love of Lesbian amb 5.000 persones que va acollir el Palau Sant Jordi de Barcelona. Una organització dissenyada fins al darrer detall, amb objectius científics, per a la qual calia obtenir el compromís del públic a l’hora de mantenir l’ordre i disciplina necesssàries per assolir els objectius de l’experiment.

Aquesta prova que s’ha fet a Barcelona ha rebut algunes crítiques per part d’aquells que desconfien i consideren inoportú fer-lo justament en Setmana Santa i quan s’està pendent de comprovar si la mobilitat de més que es produirà aquests dies pot impactar negativament en l’evolució de la pandèmia. Cal dir a favor de les restriccions vigents a Catalunya que són més restrictives de les que es van imposar per Nadal, quan el Govern va permetre en ple hivern trobades familiars en espais privats on es podien barrejar fins a dues bombolles. En aquell context es recomanava ventilar espais, portar mascareta i usar gel hidroalcohòlic. Tot i aquestes recomanacions, Catalunya —com altres comunitats— no va poder evitar una nova onada de casos, si bé l’augment —que es temia que fós exponencial— va ser lent i progressiu. Si no s’ha après la lliçó nadalenca és probable que la Setmana Santa obri la porta a la quarta onada, que alguns experts ja tenen coll avall. Tres mesos després les normes que ha establert el Govern són més restrictives si tenim en compte que s’ha decidit que fins al 9 d’abril no poden allotjar-se sota un mateix sostre ni compartir vehicle privat persones que normalment no conviuen.

Les normes que afecten a l’espai privat no deixen de ser una recomanació en la qual hi ha bona intenció, però poc hi poden fer les autoritats i com menys s’hi posin millor. En l’espai públic, però, episodis de rauxa com les que s’han registrat a Madrid impliquen que les autoritats prenguin mesures per fer que les normes es compleixin. Fa la sensació que a la capital espanyola s’ha llençat la tovallola en aquest sentit. En canvi, a Barcelona s’han vist accions dels Mossos d’Esquadra en conjunt amb la Guàrdia Urbana per frenar les aglomeracions al carrer, com és el cas de ‘botellons’ a la plaça dels Àngels i al Passeig del Born.

Seria una llàstima que a poques setmanes de l’arribada més fluïda de vacunes que ha promès la Unió Europea (UE) es llanci per la borda el confinament que portem acumulat tots aquests mesos. Potser per posar-ho més difícil a la quarta onada una bona opció hagués estat mantenir el confinament comarcal pels dies de Setmana Santa, davant la incertesa que provoca saber quin comportament tindran les persones que faran una mobilitat extra. Tal i com va passar per Nadal potser el creixement de casos no serà exponencial i accelerat, sinó lent, un comportament de la corba que també podria explicar-se perquè a mesura que han anat passant els mesos les persones han anat assumint amb més consciència les mesures d’autoprotecció que són necessàries pel bé d’un mateix i de tots.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a març 30, 2021 | 07:32
    Observador març 30, 2021 | 07:32
    Aixó del seny... No se pas; davant les normatives incongruents, absurdes i sovint contradictòries que pretenen imposar-nos, la reacció natural és de rebuig i aprofitar tota oportunitat de burlar-les. Així no es va enlloc.
  2. Icona del comentari de: Parlem amb propietat: la rauxa sempre és catalana a març 30, 2021 | 09:42
    Parlem amb propietat: la rauxa sempre és catalana març 30, 2021 | 09:42
    La característica d'Espanya és l'ESPERPENT, raó de la seva misèria
  3. Icona del comentari de: Narcís a març 30, 2021 | 10:28
    Narcís març 30, 2021 | 10:28
    Mascareta, mans netes i distància . . . la resta mínim de sentit comú sinó seny ! PD : i qui la fumi, la pagui .. amb lògica que no pas amb el que digui la norma general sense raó individual sinó es transforma en abús !
  4. Icona del comentari de: Carlos LP a març 30, 2021 | 10:39
    Carlos LP març 30, 2021 | 10:39
    Seny a Catalunya? suposo que no ho dius pels esperpents que tenim al Parlament. El problema que teniu els indepes és que us penseu que sou suecs o noruegs i en realitat sou igual que els mongols.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa