Amb la caiguda de les mascaretes al carrer, aquest dissabte es tancarà una etapa molt llarga d’alta exigència a la població que s’haurà d’analitzar des del punt de vista sociològic. Sense discutir l’eficàcia que hagi pogut tenir la mesura en la contenció de la pandèmia de Covid –difícil d’avaluar amb precisió, perquè el veritable punt d’inflexió ha sigut la vacunació–, ens hem de plantejar si la relació que s’ha establert entre les autoritats i els ciutadans –ells manen i el poble obeeix– és l’adequada en una societat democràtica del segle XXI. I tot indica que la resposta és que no.

L’emergència i la brutalitat de la pandèmia ens va aterrir i va fer emergir una gran tendència a l’obediència i a la delació. Discussions en espais públics entre ciutadans que discrepen sobre si uns o altres porten la mascareta ben posada i denúncies constants i escandalitzades a les xarxes –i als mitjans de comunicació– pels grups de joves que s’acumulaven a les places i les platges a falta d’altres llocs de reunió. La mascareta en espais oberts i sense aglomeracions –l’hem portada en carrers deserts a altes hores de la nit… un cop aixecat el toc de queda que també hem respectat religiosament– ha sigut qüestionada des del punt de vista estrictament sanitari i s’ha reconegut que tenia l’objectiu de mantenir vigent la mentalitat d’emergència.

També resulta impactant veure’ns com formiguetes a les cues nord-coreanes de la vacunació, que funciona com un rellotge suís, tot s’ha de dir: és la primera cosa d’aquest període que ha estat ben organitzada des del primer moment. Tota la resta ha sigut caòtic i marcat per la improvisació, sobretot perquè la pandèmia ens va esclatar a la cara mentre els autoritats que hem obeït aquest any i mig estaven instal·lades en un negacionisme que ara han oblidat i que es va afegir a la feblesa endèmica del sistema sanitari.

És hora, doncs, de transformar aquesta lleialtat i empatia que hem demostrat en exigència perquè el sistema sanitari estigui més ben dotat, perquè la vigilància epidemiològica funcioni realment a partir d’ara i perquè les vacunes arribin a tot arreu. Si no d’aquí a un any –o dos, o tres– tornarem a estar tancats a casa i amb el cap cot.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ramon a juny 24, 2021 | 22:12
  Ramon juny 24, 2021 | 22:12
  Fer coincidir les eleccions amb la cosa aquesta de la Xina quan ni tan sols tocava fer-les va ser una entre mil marranades. Aquesta marranada concreta tenia per objectiu que el sol fet de parlar d'independència ja hauria set "no preocupar-se pels patiments de la gent". De fet el coscubiela que anava de número 2 de la Comuna Pudent ho va arribar a dir i tot exactament així. A més, la cosa aquesta de la Xina també els facilitava més encara del ja usual el boicot al vot dels nostres compatriotes residents a l'estranger i a sobre els obria la porta a anar casa tavernària per casa tavernària per "facilitar" un vot per correu amb el que ni la tupinada directa podem descartar (per mi que les eleccions americanes van donar-los idees). Però, ja dic, aquesta de la cosa de la Xina va ser només una entre mil. I tot i així, el pla d'acabar amb Junts per Catalunya va tornar a sortir-los com el cul. No em direu que no és bonic.
 2. Icona del comentari de: Narcís a juny 25, 2021 | 08:36
  Narcís juny 25, 2021 | 08:36
  Tot plegat, n' és simple sentit comú, seny d'allò més elemental , ço és : si no hi ha ningú al teu voltant o si hi és però prou allunyat .. és de ministra estúpida fer-hi un problema .. sort que majoria de policies quins siguin no seguien al peu de la lletra llur decret tot posant multes absurdes fora mida ! PD : què pot esperar ningú d' una ésser que digué pel que feia a la por de posar-se AstraZeneca persones de 60-69 anys " sino estaran en la cola de la cola " ( així posar-se-la passés el que li passés o romandre's sense cap ! ) !
 3. Icona del comentari de: No queda gens clar què vol dir aquesta senyora a juny 25, 2021 | 10:40
  No queda gens clar què vol dir aquesta senyora juny 25, 2021 | 10:40
  L'article no és coherent amb els titulars.
 4. Icona del comentari de: Al otro lado de la frontera a juny 25, 2021 | 12:33
  Al otro lado de la frontera juny 25, 2021 | 12:33
  No sé si las vacunas servirán, pero lo que sí sé es que la inoculación de "fascio" está resultando magnífica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa