El problema borbònic

"Va ser premonitori que l'any 2007 dotzenes de policies es dediquessin a escorcollar centenars de quioscos comissant exemplars d'una portada d'El Jueves"

Felip de Borbó és, a hores d’ara, un problema greu per a convivència a Catalunya. El conflicte ve de lluny, com la seva nissaga familiar, però el seu discurs de l’U d’Octubre deixa bloquejat, amb pany i forrellat, el règim del 78, negant-li la possibilitat d’evolució que exigeixen uns nous temps més influenciats per la comunicació global que pels límits i convencions derivats del pactes amb el franquisme tardà. Vist amb la perspectiva dels anys, va ser premonitori que l’any 2007 dotzenes de policies es dediquessin a escorcollar centenars de quioscos comissant exemplars d’una portada d’El Jueves. Només van aconseguir dues coses; que la caricatura donés la volta al món i que ara es cotitzi a cinquanta euros, però va quedar clar que l’autoritarisme del sistema estava molt per damunt de la possibilitat de ridícul.

 

Aquest tancament tan agressiu del règim polític de Madrid no ha fet més que incrementar el rebuig de capes cada vegada més majoritàries de la societat catalana. Per això avui les forces polítiques que representen a la majoria dels ciutadans d’aquest país deixaran els seus escons buits en senyal de protesta durant l’acte formal d’inici de la legislatura que protagonitza el rei de l’única Espanya possible. En aquest sentit, és significatiu que els diputats i senadors de JxCat (juntament als d’ERC i la CUP) s’hagin afegit a la dissidència quan fa només quatre anys -en aquell moment encara com a PDeCat- van assistir al discurs borbònic.

 

De moment, Podemos ha iniciat una tímida acceptació monàrquica. Veurem fins on arriba, tot i que els indicis que emet la casa reial espanyola són de clara hostilitat respecte al vicepresident Iglesias i els seus ministres. En qualsevol cas, el problema de la monarquia continua afectant i infectant la política i, sobretot, la societat catalana que va ser agredida l’actubre de 2017.

Nou comentari