Pilota de partit per a Madrid?

"El deure moral i l’obligació política de recuperar la iniciativa de l’1-O que han perdut fa temps"

El ple d’investidura d’aquest divendres ha posat al descobert que l’independentisme institucional no sembla haver fet una interpretació correcta dels resultats del 14F. Els electors d’ERC, JxCAT i la CUP, el 52%, van votar aquests partits perquè, malgrat la repressió, el cansament i la decepció, reclamen una Generalitat i un Parlament sobirans que facin avançar el país. I no els importa el partit de qui s’assegui al despatx d’una conselleria, quants directors generals li toquen a cada soci o quin pes ha de tenir el president Puigdemont en la direcció política del país. La majoria social exigeix una entesa per avançar en el full de ruta, però també una gestió de la crisi sanitària i econòmica feta des dels valors del republicanisme i no sotmesa als interessos de les elits extractives del règim del 78.

Els 74 diputats i les sigles que representen tenen el deure moral i l’obligació política de recuperar la iniciativa de l’1-O que han perdut fa temps. I això passa per pactar els desacords, reconèixer les coincidències, abandonar les guerres internes i la pugna per l’hegemonia. Lleialtat, generositat i mirada llarga. Cedir i aconseguir que un altre cedeixi. De moment, i per primera vegada, ha estat la CUP qui millor ha llegit el 14F. S’ha compromès institucionalment al Parlament, no tanca la porta al Govern i ha acceptat un acord de mínims amb ERC per no bloquejar l’inici de legislatura. Un gir important per a un partit que fins ara només havia fet oposició i havia assumit riscos limitadíssims davant l’agressivitat de l’Estat.

Però ERC i Junts segueixen enrocades en la seva guerra particular. ERC, pactant amb la CUP un acord que deixa al marge els junters, ha acabat fent una pinça al partit de Puigdemont malgrat que sense els seus 32 diputats no va enlloc. I JxCAT juga al límit per castigar els republicans allargant les negociacions que inevitablement, com reconeixen, desenbocarà en Pere Aragonès president. Per tant, no és una qüestió de projectes incompatibles, sinó de testosterona política. Fa molts anys que l’independentisme s’ha d’entendre i es té la mida presa. No hi ha sorpreses sobre què pensa cadascú. I el 14F només podien passar dues coses: victòria de l’independentisme o victòria de l’unionisme. Hi havia temps de sobres per haver fet un bon acord per part dels tres actors.

Una investidura fallida la setmana vinent serà donar-li a Madrid una pilota del partit i munició a l’oposició unionista. I si això passa, serà responsabilitat de tots, i no només de JxCAT. Arribat el cas, caldrà justificar molt bé que es posi en perill aquesta majoria històrica.

Comentaris

  Narcís 27/03/2021 7:18 pm
  Què la CUP, què ? Vol formar part del Govern? Vol una Conselleria ? Vota per a prendre una determinació crua.. clara? PD : un partit independentista abans de qualsevulla cosa cerca la independència, la llibertat, sinó la resta són fantotxades ( per variar ! ) !
  Veterà antifranquista. 27/03/2021 10:54 am
  A David: NO estan disposats a tot. queda ben clar.
   Toni 27/03/2021 11:10 am
   Som tots presoners i estem governats des d'una cel.la de Lledoners. M'estimo més que marquin el ritme des de Waterloo. Hem de triar entre presó espanyola o llibertat europea.
  Veterà antifranquista. 27/03/2021 10:54 am
  A David: NO estan disposats a tot. queda ben clar.
  Veterà antifranquista. 27/03/2021 9:53 am
  Madrid te una pilota de partit. I, a l'inrevés del que fem nosaltres quan la tenim, l'aprofitarà.
  Veterà antifranquista. 27/03/2021 9:53 am
  Madrid te una pilota de partit. I, a l'inrevés del que fem nosaltres quan la tenim, l'aprofitarà.
  Testosteronismo es fascismo. 27/03/2021 9:19 am
  Y los estrógenos, nuestra mejor arma para acabar con el régimen del 78. Gracias por abrirnos los ojos.
  Català 27/03/2021 5:02 am
  doncs si. Madrid te pilota de partit i no la desaprofitarà. I, com es pot ser tan ingenu com per a demanar als polítics que compleixin un deure moral?. Sisplau.....
  Veterà antifranquista. 27/03/2021 4:59 am
  El meu gran error - i suposo el de molts- va ser creure que els partits polítics desitjaven quelcom més que una poltrona i un sou elevat.. Ha quedat absolutament clar que no. Recolzar-los amb el meu vot va ser un error. I els errors es paguen.
  Veterà antifranquista. 27/03/2021 4:59 am
  El meu gran error - i suposo el de molts- va ser creure que els partits polítics desitjaven quelcom més que una poltrona i un sou elevat.. Ha quedat absolutament clar que no. Recolzar-los amb el meu vot va ser un error. I els errors es paguen.
  Ja val de manipular, Aguilera la pastissera 27/03/2021 1:40 am
  ERC, JxCAT i la CUP sumen el 48% dels vots indepes. La resta fins a 51% i poques dècimes més es va anar fora del Parlament amb el PdeCat i altres partits encara més minoritaris.
  Pepet de Vallmanya 27/03/2021 1:39 am
  Amb el erÑ no hi ha res a fer. SÓN BOTIFLERS ! I PROU !
  Una 27/03/2021 12:08 am
  " Un gir important per a un partit que fins ara només havia fet oposició i havia assumit riscos limitadíssims davant l’agressivitat de l’Estat. " Et cauran millor o pitjor, però la Cup representa a tots aquells que mai van empassar-se la transició ni es van rendir. Porten 40 anys patint els embats i la repressió espanyola mentre el país commemorava olimpíades i altres festejos espanyolitzants. Ja hi havia aleshores presos i exiliats que no semblaven importar ningú.
  11
  43
  Respon
  David. 26/03/2021 10:55 pm
  En realitat Espanya ja ha guanyat el partit sobradament. I fa temps. Això d'un 52% d'independentisme només s'ho creuen 4 periodistes. ERC fa anys que ha deixat clar que han passat pàgina i ja estan ben cofois amb el bartomeu aquest que han colat de director de la generalitat. L'independentisme com a molt és una tercera part del parlament (cup+junts). En un país colonitzat al 50% com el nostre tan sols que un dels 3 partits catalans renegui ja no hi ha res a fer. I, siguem realistes. Si els nostres polítics mai han aconseguit que Espanya compleixi els pressupostos o infraestructures promesos (any rera any). O si no poden o passen que el nostre idioma sigui vehicular a l'ESO, o veure cinema en català, o tenir plataformes de tv d'streaming en la nostra llengua. Si no són capaços d'aconseguir això darrer, independitzar-se d'Espanya ja és un impossible. Per tant, demano a erc, juntsxcat, cup i ANC que deixin de parlar del tema a no ser que TOTS estiguin disposats a tot. Si us plau.

Nou comentari