O resultats o resultats. Aquesta és l’avís que ha llançat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el seu primer discurs de Nadal, que ha volgut que fos diferent. Ha volgut marcar la diferència amb una data nova, Sant Esteve, i amb un escenari que no és l’habitual, fora de Palau i en una escola on va començar la immersió lingüística. Després del simbolisme ha fet una extensa reflexió sobre els efectes de la pandèmia i ha intentat llançar un missatge d’ànim difícil, perquè el desànim regna en aquest Nadal escapçat socialment i comercialment per l’Òmicron després de gairebé dos anys de pandèmia. Ha reservat per al final la qüestió nacional i, contra el que defensa ERC, ha acabat posant una data, o un període temporal, sobre la taula: l’any que ve.

El 2022, segons Aragonès, han de passar coses. O hi ha resultats en la negociació amb l’Estat o es prepara el pla B. La solemnitat del missatge de Nadal converteix en un compromís el que s’hi diu. O així hauria de ser. Aquest discurs no s’improvisa. Està pensat i repensat. I conté el missatge que, “per si la negociació s’encalla i no aporta resultats”, l’any que ve també s’han de “començar a construir alternatives”. Escepticisme total per la via negociada i crida a la unitat d’acció independentista, que ara mateix ni hi és ni se l’espera.

Aquesta idea llançada pel president Aragonès en un dels discursos més esperats de l’any no pot ser retòrica. Si queda buida de contingut, passarà factura. No només a ERC, sinó a tota la classe política. I si aquest objectiu és real, el primer que han de fer les forces independentistes és canviar la manera de relacionar-se. En la batalla a tres bandes que mantenen ara serà impossible construir cap alternativa a res.

Comentaris

  En fi.... Desembre 26, 2021 | 22:03
  Aragonès, o ERC si volem, està venent ara com seva la idea de un pla B en cas de fracas de la famosa taula. Ni mès ni menys del que Junts li demanava per formar govern i tirar endavant amb la legislatura. No en varen voler sentir ni parlar. Hemerotèca senyors, hemerotèca.....que no cal ni anar gaire enrere!
  Gonzalo Desembre 26, 2021 | 23:04
  Ración doble de alfalfa para la borregada laZinaZi.
  Fat boy Desembre 27, 2021 | 02:28
  Bah.
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 28, 2021 | 00:19
   REFERÉNDUM PARA SABER QUE PORCENTAJE DE ASIGNATURAS EN ESPAÑOL/CASTELLANO QUIEREN LOS CIUDADANOS QUE SE DE EN LAS ESCUELAS EN CATALUNYA Propongo que como medida de profundización en la Democracia y por el apego que una parte de la sociedad catalana tiene a los Referendos y por simple higiene democrática, para saber que piensa el pueblo catalán realmente sobre la "inmersión" y el modelo educativo, que se Realice un Referéndum a la vez que la próximas votaciones autonómicas para saber que porcentaje de asignaturas en Español/Castellano quieren los ciudadanos que se de en las escuelas en Catalunya: el 25%, el 50%, el 75% o el 100%... luego se puede hacer una media ponderada de los resultados y aplicarlo en la "Escola" Catalana! Creo que sería el método mas Democrático y abriría el camino para "ablandar " el corazoncito del Estado de la Nación Española para otros posibles futuros referendos en Catalunya sobre otros temas... Sería un Win-Win clasicismo para todos y me sorprendería que el Govern y los partidos Nacionalistas N0 estuvieran de acuerdo en realizarlo; incluso me extrañaría que no lo propusieran prontamente al Gobierno de la Nación...
  Per fi algú sap que fer Desembre 27, 2021 | 07:30
  Després de 10 anys prUcessant cap enlloc amb els corruptgents: Miss Catalunya ens donà una costellada de 3 respostes sense cap transcendència; El batxiller foll i gens preparat suspen la DUI en segons i fuig deixant-ho tot enmerdat; El pallasso Torra trencà amb la corona al migdia i per la nit seia cufoi al costat del Preparao VI a la inauguració dels Jocs del Mediterrani. Ara hi ha algú que s'ha posat les piles i sap que fer...
   Ricard Desembre 27, 2021 | 19:16
   I els annexionistes fan comentaris de falsa bandera.
  Ex- votant d`' ERC. Desembre 27, 2021 | 08:01
  Xerrameca insulsa i prou. Resultats?. Us en diré un: ERC ha perdut un votant.
  Ex- votant d`' ERC. Desembre 27, 2021 | 08:01
  Xerrameca insulsa i prou. Resultats?. Us en diré un: ERC ha perdut un votant.
  Narcís Desembre 27, 2021 | 08:28
  És obvi que allò que fum aquest estat contra Catalunya, contra els catalans, és, no pas d' adversari o de rival, d' enemic .. i sempre ho ha estat, àdhuc més amb sa democràcia, més ( sempre comparant-s'hi amb nosaltres així no voler prosperem .. i això amb nostres eines, esforç i risc .. que sí no els hi sap greu creixi madrid a costa seva i, allò pitjor, a costa nostra ! ) ! PD : quina eixida hi ha que no sigui ser sobirans .. amb aquesta gent sempre estarem fumuts, ben fumuts .. així si l' independentisme no va plegat, la resta, a banda de foc d' encenalls, serà suïcidi col·lectiu ( o, encara, resta algú que dubti de la fòbia que ens hi tenen ? ) !
  ton c. Desembre 27, 2021 | 08:31
  com que l´any que ve, no hi ha presupostos per aprovar, doncs ens inventem un pla B, és a dir bacallà amb xamfaina.
  Doctor Strangelove Desembre 27, 2021 | 10:16
  La màscara Barroso, la màscara! Doc.
  Luisnomeacuerdo Desembre 27, 2021 | 11:06
  Ya sabéis los camisas pardoamarillas el plan b , un 155 plus forte indefinido hasta que a el pastelero loco no se le corte la nata.
  Jordi S. Desembre 27, 2021 | 12:22
  Els diferents i constants atacs per sometre els Països Catalans son emanacions del total, de tota la sòlida unió dels poders espanyols. No cal èsser gaire llest com per entendre el que la majoria dels catalans afirment cada dia per tots els mitjans a l'abast. La unitat de l'independentisme és senzillament l'ùnica obció que permet albirar la independència. Per quin motiu doncs impedeixen aquesta imprescidible cohessió entre els partits? Ès que els dirigents d'Esquerra son uns tanoques ? I els Cupaires il·luminats van encegats a les palpentes? Resulta evident que no pot ser per la discapacitat. Ha de ser per un altre motiu que no ens diuen. És correcte dir-se independentista i a la vegada impedir la consecució? El poble d'això en diu traïdoria i moltes coses més i cap de bona. Una corrúa d'insults és l'únic que se'ls acudeix per intentar vèncer el desànim tot i sabent que no porta enlloc. Però la frustació constant, escandalosa dels intolerables nyaps, de les constants mentides prou evidents per usar tots insults que per mordassos que siguin no aconsegueixen alterar un minim el desvergonyiment d'aquests "?"...
  Si Desembre 27, 2021 | 13:55
  Cal muntar unes eleccions unilaterals, d'estricte legalitat catalana i al marge del estado i els seus col•laboracionistes. Com un 1-O, per destriar els traidors dels qui sí volen lluitar per l'Estat Català.
  Rosa Desembre 27, 2021 | 16:19
  ER no té cap credibilitat. Ens ha enredat (o això volia) amb la tauleta aquesta per guanyar temps i l'únic que ha aconseguit és que es vegi més clarament com s'abaixa constantment els pantalons davant de Sánchez a canvi de res. Està clar que ER no saben governar, no saben negociar i no pinten res a Madrit. Han llençat a les escombraries tots els vots dels que us heu deixat enganyar i els heu votat. Us està bé per rucs!
   Doctor Strangelove Desembre 27, 2021 | 17:21
   Rosa, tu tampoc sembles gaire espavilada. Tho dic de bon rotllo, però que una ruca titlli de rucs als altres, doncs això "cree el ladrón que todos son de su condición". Bon Nada, senyora! Doc.
  Roberto rulano Desembre 27, 2021 | 19:11
  Esquerra veu com venen pp+ vox al proxim govern i ja no podra aprovar els pressupostos gratis. Això fa molta pena , pobrets ells que estimen espanya i els espanyols no els estimen. Que trist és el desamor, pero més greu es perdre la menjadora i la pagueta.

Nou comentari