Els experts ja s’ensumen que la mesura del certificat covid serà insuficient per baixar el ritme de contagis de Covid en les properes setmanes. La implantació de la mesura requereix de dosis molt elevades de responsabilitat i uns hàbits als quals la majoria d’actors implicats o bé no hi estan avesats o bé els resulta difícil d’assumir. Qualsevol haurà pogut comprovar des de divendres que hi ha moltes casuístiques que dificulten una aplicació rigorosa d’aquesta mesura. Per començar no sembla ni mitjanament normal que el personal d’una cafeteria o un bar t’hagi de demanar la identificació. El personal responsable de validar els QR ha d’assumir que qui el presenta n’és el titular. Tampoc està gens clar que els establiments tinguin la capacitat de detectar si els resultats d’una prova PCR o d’un tests d’antígens dels que es presenten a la porta són reals o falsejats.

Els Mossos i les policies locals han rebut l’encàrrec de fer inspeccions per tal de comprovar que es fa un bon ús del certificat. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja ha avisat que això no suposarà enviar patrulles a tot arreu, mesura que seria en tot cas impossible d’assumir. Les inspeccions seran aleatòries i els usuaris i establiments estan convidats a delatar les pràctiques poc rigoroses o de mala fe que es puguin produir. Com va dir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquesta és una mesura que necessita un rodatge i probablement aquest rodatge sigui tota aquesta sisena onada. També va passar amb la mascareta, quan inicialment les persones se la posaven per sortir de casa i se la treien quan arribaven al bar per seure en una taula envoltats de les seves amistats.

Amb el temps la gent es va començar a adonar que allò no tenia massa sentit i es van començar a veure comportaments una mica més lògics, com mantenir la mascareta posada si s’entrava en contacte amb algú que no formava part del cercle habitual. Amb el passaport covid, que voldríem només d’haver d’utilitzar per superar aquesta onada, pot passar el mateix: cada dia comprovarem situacions absurdes sense cap mena de sentit i tot haurà de servir per prendre nota i corregir el que calgui per oportunitats futures. Esperem, però, que aquestes siguin ben poques.

Comentaris

  fat boy Desembre 08, 2021 | 01:30
  Ja no demano equips de pressio negativa pero perque no instal.len extractors potents a tots els bars, restaurants, discos, etc en lloc de tanta mamonada controladora?. No, en serio...
  Narcís Desembre 08, 2021 | 07:33
  Certificat covid ensenya no tenir la malaltia.. ser vaccinat .. have' l passat .. . . . . . . de quan ençà ? i des d' aquest moment fins quan ? PD : ja cansa tanta xerrameca ( a veure si resultarà tenir raó n' Ayuso pel que fa a no donar tant la llauna .. ja som grandets per saber el que fer ! ) !
  ciutadà Desembre 08, 2021 | 08:25
  Doncs no ho trobo gens estrany després del reguitzell de bajanades i normatives absurdes que hem hagut de suportar (p.e: em van amonestar perqué duia la meva dona asseguda al meu costat, al cotxe). La mascareta és útil per evitar la difusió de gotetes de saliva al tossir o estossegar, però no serveix per a evitar la difusió dels virus que puguin flotar en l'aire. (una altra bajanada: es va dir que el virus es valia del fum del tabac per a difondre's). En una paraula: personalment prenc totes les precaucions lógiques i evidents, però de les ximpleries me'n escapoleixa sempre que puc.
  Gonzalo Desembre 08, 2021 | 08:35
  Per forats el bigote de una gamba por el ojete.
  Forats negres són els governs que mantenim Desembre 08, 2021 | 09:15
  Els forats són les inculcacions de drets reconeguts en múltiples articulats, com ara el dret a la privacitat de les teves dades mèdiques, el dret a la no discriminació per accedir a locals, el dret a un servei bàsic com és poder dinar quan ets lluny de casa i el dret a no ser coaccionat ni perseguit per les mateixes administracions que se suposa que han de vetllar i garantir-te els teus drets, com ara el de decidir sobre el teu propi cos.
  Manel Desembre 08, 2021 | 15:11
  Jo només demano al periodista que abans d'escriure la columna s'informi i comprobi que el test d'antígens positiu no es vàlid per demanar el certificat covid ,tot i que en el seu moment l'hospital, al menys en el meu cas , deia que no procedia PCR. Prova que ara t'exigeixen per poguer demanar el certificat covid. No es just.
  Joan Desembre 08, 2021 | 17:41
  Ara de que et queixes? ja tens aqui el passport que tan demanaves per que la gent pugui fer coses. Despres de tota la propaganda i histeria ho heu aconseguit. El passaport esta aqui per quedar-se per sempre. I a vacunar-se cada any. És veu que és el que us fa feliçós. I que tots els nens també s´inoculin. Per quatre euros els hi heu fet la feina.

Nou comentari