El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La pandèmia de les sorpreses
  • CA

La pandèmia de la Covid-19 s’ha guanyat el títol de la pandèmia dels girs de guió, la majoria dels quals s’han produït a les portes de les vacances, quan la ciutadania es disposa a gaudir. Així des de 2020 es va acumulant sorpresa rere sorpresa: quan teníem coll avall que la pandèmia anava de retirada, entra un nou element en joc i el miratge es desfà. Ja va passar a la cinquena onada, amb l’explosió de casos entre joves, i ara amb la sisena onada i l’ensurt addicional de la variant Òmicron a les portes de Nadal. En aquest context, el Govern ha anunciat que es reactiva finalment el passaport Covid, un certificat que ha de servir per frenar l’actual sisena onada.

Com sosté el conseller de Salut es tracta d’una mesura que no se sap si funcionarà i fan bé les autoritats d’insistir en què no existeix “la mesura” definitiva que liquidi el problema que el món té amb el SARS-CoV2. És millor donar per fet que alguna cosa pot anar malament que no pensar que tot anirà bé per després haver de gestionar la frustració. El problema romandrà mentre el virus circuli i la clau ara és aconseguir que ho faci menys i al mateix temps que s’originin menys casos greus que posin en perill el sistema sanitari.

En el moment actual de la pandèmia, però, hi ha mesures sobre les quals qualsevol en pot veure els aspectes contradictoris, sobretot quan es tracta de decisions que no es prenen únicament amb el filtre de l’evidència científica. El físic Àlex Arenas n’apuntava una aquest matí en una entrevista. Alguns empresaris han apuntat amb encert que és contradictori que es demani certificat als seus clients però en canvi els treballadors puguin accedir a l’establiment sense presentar aquest passaport. A més a més no es tracta d’una obligació de vacunar-se. Si hi hagués la possibilitat de fer-se fàcilment tests gratuïts probablement un treballador no vacunat podria preservar el seu dret a no vacunar-se i al mateix temps contribuir al projecte actual col·lectiu de fer espais segurs on el contagi sigui pràcticament impossible.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan a novembre 29, 2021 | 21:02
    Joan novembre 29, 2021 | 21:02
    Vinga el primer pas com el passaport que va fer els nazis. No ho veieu que no va de la salut, sino de vacunar a tothom a tort i a dret?
  2. Icona del comentari de: Quina llumenera a novembre 30, 2021 | 00:24
    Quina llumenera novembre 30, 2021 | 00:24
    L'article acaba amb una frase impròpia d'algú que no fa res més que escriure sobre el monotema. Fer que el contagi sigui pràcticament impossible és un absurd des del moment que se sap que els vacunats contagien, amb o sense passaport, que no garanteix res.
  3. Icona del comentari de: JOSEP a novembre 30, 2021 | 06:11
    JOSEP novembre 30, 2021 | 06:11
    Joan ,no hay mas ciego quel que no quiere ver , LA VACUNA Contra el Coronavirus Salva Vides , anirien molt millor si molta mes Gent estes ja vacunada .. El Passaport Covid tan a Catalunya con a la resta de Espanya , ja a fet molta feina abans que se apliqui a FET LA GENT SE VACUNI ..Que voleu es bona noticia cuanta mes GENT VACUNADA TOTS PODREN VIURE MILLOR I MES SEGURS ES UN FET ... Tot aniria bé si la gent fes lo que saben han de fer no pensando en ellos solos si no en los que les rodean .EGOISTA ES QUI NO ES VACUNA .. Ja que nomes piensa en el , no en el daño que puede hacer a los demas ..JO ESPERO ME POSIN LA TERSERA DOSIS JA a mi i a la meva familia JO NO ME VACUNO SI NO ES VACUNA PRIMER LA MEVA FAMILIA . Facil per què pensu en ellos en la seva salut no en la meva primer..¿ ESQUE NO NOS VACUNAMOS CONTRA LA GRIPE ? Contra EL CORONAVIRUS es el mateix es una vacuna mes que tambe nos proteje ...BIENVENIDO EL PASSAPORT COVID quina bona idea .Jo ya lo tengo ¿ y tu ya lo tienes ?
  4. Icona del comentari de: Narcís a novembre 30, 2021 | 10:47
    Narcís novembre 30, 2021 | 10:47
    Tests gratuïts ? Certificats ? Però . . si avui no la tens i un minut després sí ! Llavors, dia rere dia amb tests i Certificats .. per si de cas ? PD : allò que ha de ser és que els vaccins siguin de llei, de preus raonables i amb polítics curosos amb sa vigilància i penes d'allò més altes a fraus/ estafes ! Nota : i .. medicaments que el·liminin el virus no n' és possible o no interessa ? Anotació al marge : ja n' hi ha prou d' escrits aconsellant res .. som adults i massa sabem que mor gent per aquesta malaltia .. ara allò que cal és poder refià'ns-e d' investigadors, de polítics ..!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa