O Catalunya monàrquica o republicana

“El 30M és també un ajornament del plebiscit entre el règim espanyol del 78, el que protegeix l’església, la monarquia i la banca, i el republicanisme majoritari”

Comencen quatre mesos en què Catalunya navegarà entre la crisi sanitària i econòmica i una llarguíssima precampanya electoral. L’ajornament de les eleccions, necessari per garantir la salut dels catalans i el dret de vot sense pors ni condicionants, és també un ajornament del plebiscit que, ara sí, indiquen totes les enquestes: entre el règim espanyol del 78, el que protegeix i privilegia l’església, la monarquia i la banca, i el republicanisme majoritari al país, represaliat per aquest règim. El PSC creu viure una oportunitat històrica de salvar la pàtria espanyola reconquerint la Catalunya autonòmica amb un candidat resident a Madrid i disposat a tornar a casa en aquesta missió especial sense cap altre projecte polític que d’una autonomia com pot ser Múrcia o Extremadura i l’exposició mediàtica en teles madrilenyes.

Algunes enquestes, efectivament, apunten a un creixement molt substancial del PSC, que captaria el vot tradicional del PSOE però també de votants espanyolistes decebuts amb Cs. Tant, que podria guanyar les eleccions. A l’altre cantó, l’independentisme, socialment hegemònic, ha de superar el 50% per continuar legitimant la causa, ara molt més potent internacionalment després que la justícia belga hagi parat els peus a les martingales del Tribunal Suprem per perseguir els exiliats. El projecte republicà, però, serà dèbil si en aquests quatre mesos no es cusen ferides i s’embasta una nova estratègia unitària. El 30 de maig el país es juga el seu futur: o legitimar institucionalment el règim del 78 des de Catalunya o continuar el combat democràtic per decidir el seu futur i construir una república, qui sap si amb acord amb l’Estat o per la via unilateral.

I aquesta vegada, els Comuns difícilment podran mantenir l’equidistància en què han navegat des del 27 de setembre del 2015. Si guanya el PSC, necessitarà el seu soci a Madrid, però també Cs i probablement el PP, per poder investir un president espanyolista i monàrquic. Però els Comuns també han estat convidats a sumar-se al projecte republicà i antidepressiu amb un govern ampli.

Arriben quatre mesos en què tothom s’hi jugarà molt més que una conselleria, una direcció general o una cadira en algun organisme públic.

Comentaris

  Narcís 16/01/2021 8:03 pm
  Qualsevol català amb un mínim de seny/ enteniment sap que votar partits antiindependentistes és votar ' contra Catalunya ' , és votar contra ca seva , ço és, qui, a hores d'ara ( i de fa dècades ) no se n' adona que defora, que aquest estat, només cerca nostra desaparició nacional i econòmica .. què més ha de passar? què més ens han de fer ? què més resta perquè ens fotin del tot ? PD : quins polítics ( politicastres ) de regions espanyoles malparlen d' aquestes seves com polítics catalans malparlen de la seva i arreu, ço és, qui pot votar partits dependentistes ?
  Ramon 16/01/2021 6:38 pm
  "No som independentistes: som republicans" (Ernest Maragall a FAQs). Relliscada, o acte fallit, que fa pensar que ERC és un cau amb tanta concentració de tarugus que, t'hi apropes i t'ho encomanen.
  Bot 16/01/2021 6:31 pm
  Quan l'ànima està malalta, un es fa d'esquerres.
  Bot 16/01/2021 5:10 pm
  No hi ha cap projecte republicà a Catalunya, hi ha un projecte d'independència torpedinat per les elits catalano-espanyoles republico-monárquiques.
  10
  15
  Respon
  Bot 16/01/2021 5:07 pm
  La república era això, jacobinisme francès.
  Angels 16/01/2021 1:24 pm
  Tu si q nos importas una mierda pinchada en un palo ,sigue asi "Chusquero"
  Angels 16/01/2021 1:18 pm
  Ja esta el listillo de Spanislandia dien tonterias, tendries q anar al sicolec o a un loquero una altre vegada, no estas satisfet " tonto de capirote" jajaja i jajaja . Etc una mala persona un faxiste no pot ser bona persona
  GROC 16/01/2021 11:09 am
  Ramon el gran intelectual faxista català Molta lletra menuda per entavanar als de bona fé Sembla l'eccionista majoritari d'aquet diari
  15
  12
  Respon
   Ramon 16/01/2021 12:05 pm
   No, home, no t'ho preguntava a tu. Tu ja ho sé, que ho entens ni ho entendries per més que se t'expliqués, per què ara com ara no ens convé que Espanya sigui república. Li ho preguntava a algú que ho comentava més a sota.
  ciutada del mon 16/01/2021 10:08 am
  jajajajaj dividits barallats i empetetits jajaj aci parlen 4 indepres i cadascu diu una cosa si nois si ho teniu a tocar la indapandenchia, jajajaj de les illes fidji.
   Angels 16/01/2021 1:16 pm
   Ja esta el listillo de Spanislandia dien tonterias, tendries q anar a manar-la una altre vegada, no jas quedat satisfet " tonto de capirote" jajaja i jajaja . Etc una mala persona un faxiste no pot ser bona persona
  Ramon 16/01/2021 1:13 am
  De debò que no entens per què ARA COM ARA ens convé que continuïn sent monarquia? Remarco l'ARA COM ARA. 30 anys enrere, o sigui quan tot allò del 92, quan les esquerres sucursalistes li llepaven el cul a Juan Carlos, probablement no t'hauria dit el mateix.
  Ramon 16/01/2021 1:07 am
  Catalunya protectorat anglès. O alemany. On s'ha de signar? Jo fins i tot m'oferiria a França, sí, sí. Fins i tot a França. I l'opció del Marroc seríem burros de descartar-la.
  24
  28
  Respon
  Ramon 16/01/2021 1:05 am
  Catalunya protectorat anglès. O alemany. On s'ha de signar? Jo fins i tot m'oferiria a França, sí, sí. Fins i tot a França.
  28
  28
  Respon
  Ramon 16/01/2021 1:03 am
  No hauríem d'intentar-ho sense tenir lligat un cosí de Zumosol. I per tant aquest objectiu hauria de ser prioritari. A veure, qui podria estar-hi interessat? I quines condicions ens hi posa? Diferent seria si els espanyols no fossin els malabèsties que són. Però ho són. Els coneixem. A mi em faria il·lu els anglesos. O Amèrica. O Israel. Però, escolta, ni que fos la Xina, mira què et dic!
  33
  23
  Respon
  Luisnomeacuerdo 16/01/2021 12:06 am
  Que si chati que si, todo el mundo habla de los fascistas independentistas y sus proezas, no hay más que ver las noticias internacionales, a ver cuando despertais y os enterais que vuestras historias importan una mierda a nadie. Son elecciones autonómicas y lo sabéis. Que viene el lovox.
   Angels 16/01/2021 1:24 pm
   Tu si q nos importas una mierda pinchada en un palo ,sigue asi "Chusquero"
   GOMBAU 16/01/2021 12:21 am
   ESCOLTA DESMEMORIAT, els catalans ja mai mes recularem, cal que us feu la idea que a Catalunya la heu ben perdut, tal com vareu perdre les colònies americanes. Feu se'n la idea per que no us vingui un altre cop una depressió com la del 98. Us ho diem per la vostra salut menta.
  Joan Domenech 15/01/2021 11:45 pm
  l’independentisme, socialment hegemònic... Això es una percepció personal perquè fins ara no es hegemònic. A catalunya hi ha mes monarquics i constitucionalistes dels que ens pensem. Aquest és el nostre gran error.. pensar que el enemic es inferior i que a més són tontos. Sinó entenem el equilibri de forces mai podrem guanyar la guerra.
  Ramon 15/01/2021 10:23 pm
  Us en recordeu, de l'independentisme pesseter d'ERC? Quins tarugus. Reneguen fins i tot de la normalització del català per supeditar-ho tot a la pela, amb el consegüent descrèdit internacional de la nostra causa nacional, i a l'hora de la veritat ni tan sols saben defensar l'argument econòmic sense fer el ridícul. Quins tarugus!
  39
  13
  Respon
  Ramon 15/01/2021 10:12 pm
  A sota un pertorbat culpa Jordi Pujol de la manca de recursos de Catalunya. Però el paradoxal del cas és que el pertorbat l'encerta indirectament sense adonar-se'n. Sí, certament, el plus d'ofec a la Generalitat per part dels sociates es devia al fet que teníem un govern nacionalista català. D'haver-hi hagut una Generalitat en grapes sucursalistes, com la que ens va encolomar ERC el Septenni Negre 2004-2010, amb tota seguretat ens haurien ofegat menys. De fet, tan bon punt el poble català va posar fi al Septenni Negre, els sociates van deixar de fer la transferència compensatòria al govern Mas que sí que l'havia rebuda el govern Montilla.
  25
  44
  Respon
   tangen67 15/01/2021 10:58 pm
   ramon ho bordes, enhorabona. cal ser molt maldestre o el que es el mateix catala i d'esquerres per no donar-te la rao.
   14
   30
   Respon
  Ramon 15/01/2021 9:39 pm
  No hauríem d'haver parlat ni de repúbliques, ni de franquismes. Els bons temps del procés ni déu parlava de cap d'aquestes dues coses. Ja no diguem quan van començar a encomanar-nos la xerrameca pudent, que si noves polítiques, que si castes, que si portes giratòries, que si règim del 78.
  14
  29
  Respon
   Ramoneta i puta 15/01/2021 9:43 pm
   Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
  Ramon 15/01/2021 9:30 pm
  A sota un botifler es congratula que de la independència de Catalunya ja no en parla ningú. És un miserable per congratular-se'n però per desgràcia té part de raó. L'espai mediàtic, tot ell en poder del tripartit, mai no ens dóna ni un sol ínput en favor de la independència. D'això, ERC en diu "eixamplar la base". La base de l'anus, ja s'entén. Tanmateix, allò que he dit que no ens convé gota que Espanya sigui república és vàlid amb independència o sense. Ens convé en qualsevol cas que Espanya sigui monarquia. Per manta raons.
  34
  23
  Respon
  Octubrista 15/01/2021 9:30 pm
  Catalunya republicana, sens dubte a favor de la República CATALANA INDEPENDENT. A Espanya que facin el que els roti i els catalans no ens hi hem de ficar. Llevat que es produeixi algun succés inesperat i ens independitzem abans de les eleccions, a Catalunya tindrem un tripartit, possiblement amb el PSC's camuflat i qui sap si en connivència amb la CUP. Una mala notícia però només relativament dolenta, considerant que la oligarquia de l'altiplà ha reduït la Generalitat a un entremig entre una gestoria i un govern "de Vichy" i, tan és qui hi hagi al front, les decisions importants les prendran a Madrid. Hem de votar aquelles candidatures que donin suport al Consell per la República i estar amatents a les instruccions del MHP Carles Puigdemont.
  316
  158
  Respon
   Estar amatens al que digui Fuigpelmón??? 15/01/2021 9:54 pm
   El que va suspendre la DUI en segons i va fugir? El que va prometre tornar si guanyava i encara l'esperem? No gràcies, jo ja en tinc ben prou de corruptgents processistes que van cobrant per donar voltes a Ítaca sense entrar a port quan surt l'oportunitat!!!
   219
   445
   Respon
  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 15/01/2021 9:12 pm
  Ja una cosa no cal olvidar CATALUNYA Sigui ... MONARQUICA o REPUBLICANA , les dues formules SEGUIRIA LLIGADA A ESPANYA .. el 1936 Catalunya tenia una Republica controlada per Espanya .. Ja una cosa clara CATALUNYA MAI SERA LLIURE I BEN CATALANA .
  24
  47
  Respon
   Au avi, 15/01/2021 9:55 pm
   la pastilleta i a nonon. Per avui ja ha begut prou.
    tangen67 15/01/2021 11:03 pm
    quina pena que fas, sectari maleducat.
  Niño de santako 15/01/2021 9:01 pm
  Aqui ja ningu parla d'independencia esta be tocar de peus a terra ens anira millor als catalans
  Ramon 15/01/2021 8:52 pm
  És un clàssic del relat independentista, que als catalans ens l'ha de bufar que Espanya sigui monarquia o república. Jo no hi estic d'acord. Jo crec que per regla general, i molt especialment en l'actual context, és molt millor per a nosaltres, els catalans, que Espanya sigui monarquia.
  15
  26
  Respon
   Ramoneta i puta 15/01/2021 9:45 pm
   Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
  Ramon 15/01/2021 8:50 pm
  No ens convé que Espanya sigui república. Però gens ni mica!
  25
  32
  Respon
   tangen67 15/01/2021 11:12 pm
   ramon aqui trolejes, a nosaltres s'ens en fot. Encara que esteticament veure els Borbons fotre el camp del pais vei tindria el seu punt.
    Ramon 16/01/2021 1:12 am
    De debò que no entens per què ARA COM ARA ens convé que continuïn sent monarquia? Remarco l'ARA COM ARA. 30 anys enrere, o sigui quan tot allò del 92, quan les esquerres sucursalistes li llepaven el cul a Juan Carlos, no t'hauria dit el mateix.
    21
    32
    Respon
     Si noi, 16/01/2021 8:24 am
     recordo al poc honorable Pujol llepant-li la part baixa de l'esquena a l'emèrit putero. Entre lladres no es trepitjan les mangueres...
      Ramon 16/01/2021 12:08 pm
      Ui, pertorbadet del meu cor, això és diferent. La relació de Jordi Pujol amb Juan Carlos té una lectura completament diferent. I llàstima que l'única neurona que et queda la tinguis tan rovellada, perquè, si no, aquest exemple, o sigui aquella relació, potser et podria fer entendre per què ens és preferible que no ens convé que Espanya sigui república.
      22
      37
    Ramon 16/01/2021 1:09 am
    tangen67, convé dir coses que tinguin sentit. I que lliguin.
   Ramoneta i puta 15/01/2021 9:45 pm
   Fill meu, coneixes ta mare però no ton pare. Has vist com t'assembles a Duran i Lleida?
  fat boy 15/01/2021 8:30 pm
  Crec que els Comuns haurien de sumar-se, mes que al projecte republica, al projecte "republicain", com el del Valls que es mes de fer la puta i la Ramoneta que es com li diuen al meu poble a aixo de l'equidistancia.
   Si noi, 15/01/2021 9:49 pm
   La puta i la ramoneta (©Corruptgent) és l'origen de la corrupció i manca de recursos de Catalunya, 40 anys. El Molt Poc honorable Jordi Pujol i Solei, capo di famiglia d'aquesta organització criminal.
   42
   31
   Respon
    fat boy 15/01/2021 11:58 pm
    Aixo es una mentida podrida, pero encara que fos veritat que te a veure amb el que he dit?. I a mes, a mi que m'expliques dels convergents?.
    23
    21
    Respon
  Dr Sallop 15/01/2021 8:22 pm
  Millor .... VASCA !! Jaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Nou comentari