No som una quota

"Les quotes són un pedaç, probablement l'únic que es podia posar, però que fa massa anys que dura. I no tinc clar si les quotes ajuden les dones a visibilitzar-nos o a estigmatitzar-nos"

Hi ha àmbits en què la lluita per la igualtat de gènere es batalla a cop de quota, generalment allà on s’exerceix un cert poder, ja sigui polític, social, econòmic o medàtic, de resultes del qual es podria modificar l’estatus quo i que altrament estarien monopolitzats per homes. Llistes electorals, càrrecs polítics en administracions, tertúlies o columnes d’opinió en mitjans de comunicació, però també consells d’administració d’empreses, espais on les dones comencem a tenir una presència digna, que no equitativa, malauradament, perquè som considerades una quota i no pas perquè s’hagi arribat a una consciència social real d’igualtat de gènere. Un estadi, el de la igualtat plena, en què es miri el cervell i el currículum i no l’entrecuix. Tant per als homes com per a les dones seria el més just.

Tristament, la nostra societat encara no està preparada per a tanta honestedat. Mentrestant, les quotes són un peçaç, probablement l’únic que es podia posar, però que fa massa anys que dura. I honestament, no tinc clar si les quotes ajuden les dones a visibilitzar-nos o a estigmatitzar-nos. Som tertulianes perquè som dones i no perquè som periodistes o expertes en una matèria, o en tot cas, per totes dues coses? Algú li ha dit mai a un home que el conviden a un tartúlia política com a quota home? Perquè a la inversa, sí. En dono fe. I una dona, ha d’acceptar ser consellera, posem per cas, d’Empresa, perquè el partit ha d’omplir carteres amb dones encara hi hagi un company molt més preparat?

I si les quotes el que estan fent és fer més gran la bretxa per comptes de ‘reeducar’ qui pren les decisions perquè les prengui en funció del talent i no del sexe? Certament, per una qüestió de rols històrics i de dinàmiques socials, els homes estan molt més exposats -i s’exposen més-, de manera que la possibilitaat de ser ‘seleccionats’ és molt més elevada. I en politica encara més: En tots els partits, de dreta a esquerra sense excepció, són els homes els que mouen els fils a l’hora de repartir el poder, per molt que la cap de llista o la portaveu sigui una dona. Per tot plegat, malauradment, les quotes semblen una manera de frenar la brutal discriminació que patim les dones.

Dit això, hi ha una alternativa millor a les quotes per garantir una presència digna de les dones en els àmbits de la vida que no es regeixen per criteris objectius? La imposició per llei tampoc no sembla una bona idea perquè no aniria a l’arrel del problema: la societat patriarcal. Canviar el pes de la història és un repte ingent que implicarà més d’una generació, i cal començar des de l’escola. Mentrestant, el mal remei de les quotes és el que hi ha.

Comentaris

  Bot 08/03/2021 3:32 pm
  Federica Monseni, amor a españa.
  Anna C. G. 08/03/2021 9:33 am
  Jo tampoc estic d'acord ni amb les quotes ni amb la paritat. Cal buscar les persones més capacitades i si són majoritàriament les dones doncs s'accepta i punt.
   Estic d'acord 08/03/2021 11:34 am
   Cal buscar les persones més capacitades i si són majoritàriament els homes doncs s'accepta i punt.
  Doctor Strangelove 08/03/2021 8:47 am
  Avi, la Aguilera aquesta no la deu considerar una "dona" com ella a l'Arrimadas. Molta hipocresia hi ha en aquest col·lectiu, i si un si fixa, no es dediquen pas a defendre a les que "no pensen" com elles, ni es ficaran mai amb les musulmanes tapades de d'alt a baix (com n'hauríem d'aprendre els helvètics i no pas dels belgues), ni com tracten molts "latinos" a les seves parelles. No, que això no toca! En fi, avui és el seu dia i no cal ser gaire crític certs comportaments que tenen algunes d'aquestes senyores. Doc.
   Doctor Strangelove 08/03/2021 8:49 am
   l'Aguilera, s'hi fixa.... etc. Ahir vaig estar de festa "legal" però festa. Ho sento. Doc.
  JOSEP PAGÈS EL AVI CULER DE CARDEDEU 08/03/2021 2:47 am
  GEMMA ..¿ PER QUE CAP DONA MAI SE PRESENTA PER SER PRESIDENTA DEL BARÇA ? . No les dejan no sera ¿ EL BARÇA MACHISTA ? .A Catalunya si VA GUANYAR UNA DONA LES ELECCIONS DEL 2017 INES ARRIMADES . No va poguer ser Presidenta pero apunto estuvo .LES QUOTES SON BONES SI AJUDEN A LES DONES A PROSPERAR , Les fan destacar .
  JOSEP PAGÈS EL AVI CULER DE CARDEDEU 08/03/2021 2:19 am
  A EL BARÇA Cap DONA ES PRESENTA PER SER PRESIDENTA , o no les dan esta oportunitat .¿ ES EL BARÇA MACHISTA ? O no ja Dones poderoses ricas a Catalunya per SER PRESIDENTA DEL BARÇA . BENVINGUDES SIGUIN les QUOTES si aquestes ajuden a les Dones .CATALUNYA ES MACHISTA NO VOL UNA DONA PRESIDENTA de Moment . EL 2017 VA GUANYAR LES ELECCIONS UNA DONA No va poguer SER PRESIDENTA .

Nou comentari