El gran think tank de l’Estat espanyol, el Real Instituto Elcano, admet sense manies que això del Procés ja gairebé ni afecta a la imatge exterior d’Espanya. És a dir, que la diplomàcia espanyola té altres coses per ocupar-se’n i, sobretot per preocupar-se’n. El pensament del gran centre estratègic de l’Estat, amb Felip VI al capdavant i les terratinents del BOE a través de l’Íbex, és que no cal patir, perquè l’independentisme no treu la son de ningú.

De fet, la idea de l’Elcano ja l’han portada a la pràctica. El mes de setembre, el primer que va fer l’actual ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, va ser carregar-se España Global. Un artefacte diplomàtic del seu antecessor, el socialista català Josep Borrell, que recollia l’aparell creat per José Manuel García Margallo, amb el nom de Marca España. Fos mecanismes per potenciar el nom i la imatge d’Espanya, extraordinàriament finançat i amb barra lliure per fer barbaritats comunicatives. Albares s’ha estimat més recuperar la secretaria d’Iberoamèrica i Caribe i potenciar un instrument de diplomàcia cultural com “El español en el mundo”.

El fet que l’Estat no mostri cap neguit pel que pugui dir el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg sobre la sentència del Procés és força indicatiu. Tampoc han mostrat cap preocupació pels fiascos en la caça al president Carles Puigdemont, pel cas del conseller Lluís Puig o pel cas Valtònyc. De fet, tampoc mai ha aixecat bandera blanca davant les bufetades que van rebre d’Europa pels processos contra presos embolicats en casos de terrorisme o contra membres de la mesa del Parlament basc, com Gorka Knörr que va ser condemnat a Espanya mercès a l’única acusació de… Manos Limpias.

Els analistes del think tank tampoc s’equivoquen gaire. Van engarjolar tot un Govern, van condemnar-lo a gairebé 100 anys de presó, van empresonar dos líders civils i van jugar amb escarni, mala llet i ànim de revenja amb els drets penitenciaris. I què va passar? Res. Manifestacions de colors, protestes i com a màxim exponent d’ira popular, els fets d’Urquinaona. De retruc, centenars de represaliats. Si fos diplomàtic espanyol segurament dormiria com un soc sempre i quan pensi que el passat és només passat i no pas un miratge. Al capdavall, també mantenen la rocambolesca història que Rússia està rere el Procés.

Comentaris

  Miserables traïdors Gener 09, 2022 | 01:12
  Si a Catalunya no tinguessim al Govern Ilegítim una colla de covards venuts, ja estarien tramant una estratègia per aprofitar qus l'enemic està despistat, però no. Tenim un Govern de la Generalitat en mans de covards traïdors esperant la puta pagueta del BOE pel seu partit.
  Ricard Gener 09, 2022 | 06:00
  Millor. Més dura serà la plantofada. No és nou que els pancastellanistes vegin, cofois, les seves pretensions com a veritats. Ineptes, mandrosos i pretensiosos.
   Somnia truites Gener 09, 2022 | 08:50
   Quina plantofada? La que els hi donaràs tu, valent?
    Ricard Gener 09, 2022 | 11:53
    La vida dóna plantofades, si no ho sabia. Si em dóna el poder a mi jo m'ofereixo voluntari. La xenofòbia no em complau, no.
   Fas riure Ricardin Gener 09, 2022 | 11:44
   Un indepe català criticant que altres consideren veritat les seves pretensions?. Catalunya no és cap nació i alguns creieu que sí. La nació inexistent és el punt de partida del pollastre que teniu muntat.
    Pilar86 Gener 09, 2022 | 18:45
    Catalunya sí és una nació. Definició de la RAE: "conjunto de personas de un mismo origen y que generalmente hablan un mismo idioma y tienen una tradición común".
  Doctor Strangelove Gener 09, 2022 | 08:27
  Mortadelo, canvia una mica el guió què aquest ja fa pudor. I deixa de mentir, aquí només hi va haver uns paios que van estar a l'hotel Lledoners, i de represaliats cap ni un. Deixeu de menjar el coco a dèbils mentals o a iaios tarats com en Ricard. Doc.
  Ferran pty Gener 09, 2022 | 13:17
  Tot el contrari que explica aquí en Quico. Sembla que vulgui desmobilització i autonomisme en la línia d'ERC. Només cal llegir l'informe de l'Instituto Elkano o el següent enllaç: https://www.elnacional.cat/ca/politica/principal-think-tank-espanyol-admet-debilitat-internacional-espanya_692291_102.html
  David86 Gener 09, 2022 | 19:01
  Aprofito aquest article del Sr. Sallés per mostrar la meva sorpresa i decepció en veure'l ahir a la finalització del programa FAQ'S abraçar-se efusivament al periodista fatxa Israel García Juez. No hi va haver cap altra abraçada amb cap més tertulià. Després, aquests d'ERC volen fer-nos creure que amb les ultradretes ni aigua. Aquest partit és veritablement una "fake".
   Doctor Strangelove Gener 09, 2022 | 20:50
   Què ruc que arribes a ser! Què coi té a veure una ideologia política amb una amistat? Tarugo,que ets un tarugo! Doc.
  Vendetta Gener 09, 2022 | 20:36
  1000 ocupants morts y ja veureu com espabilan
  Luisnomeacuerdo Gener 09, 2022 | 20:37
  Así me gusta mortadelo que estés orgulloso de tu país, España. Lazinazis como tu vienen bien al imperio para someter a la colonia.
  Aigualit Gener 09, 2022 | 20:49
  La trama russa un invent? No heu sentit les converses de, per exemple, Alay? El Món com sempre manipulant

Nou comentari