El cas Canet és un exemple més de l’esfondrament de l’autonomisme. La darrera protecció que el poble català tenia com a minoria nacional, decidir quina llengua i de quina manera ha de ser el sistema d’ensenyament pels seus fills. Un punt clau pel futur d’una part d’una societat arrelada a un territori i que té una llengua pròpia. L’Estat no té cap interès ni cap incentiu a protegir-la. Al capdavall, els mateixos que manen el 25% de castellà a l’escola, podríen tenir el detall de dictar el 25% de les seves resolucions en català.

Als Estats no els fa cap gràcia tenir minories nacionals als seus territoris. Els perceben com una amenaça que esberla l’estabilitat i l’ordre al que aspiren les grans administracions estatals. El fet que els poders de l’Estat percebin el català a l’escola o a Netflix com una amenaça que posa en perill la cohesió de l’entramat creat molt abans de 1978, és la prova de foc que els catalans, no els independentistes, som una minoria nacional. Per tant, el protocol és previsible, atenallar les seves aspiracions i reduir-les, a tot estirar, a una folklorització per vendre productes a les àrees de servei de les autopistes.

Assumir aquesta concepció de minoria nacional pot ser el primer pas per canviar el paradigma de la situació. Per exemple, s’ha fet en la internacionalització del conflicte a les institucions judicials i polítiques europees. I no ha anat pas malament. Ser minoria nacional aporta mentalitat de conflicte i això és entrar en un altre estadi, poc còmode pels supervivents de l’autonomisme o pels mariatxis del 78.

Comentaris

  Georgiana Desembre 11, 2021 | 23:22
  Si et refereixes a Espanya no és ni ha estat mai una nació. Si de cas digues minoria estatal o minoria del regne.
   Negar la realitat no canvia les coses Desembre 12, 2021 | 11:01
   Espanya és un exemple evident de nació. De les primeres d'Europa i la primera potència mundial durant segles. Catalunya era una província daquest Imperi i, ara, una regió de lo poc que n'ha quedat.
    Ricard Desembre 12, 2021 | 14:37
    Si Espanya és "una nació" trobo que ha de desprendre molts diners en fer propaganda de marca, i a més porta una colla de països que n'han volgut marxar. I les ganes de marxar-ne no s'aturen... Curiosa "una nació" aquesta.
    Jm Desembre 12, 2021 | 16:10
    Espanya sempre ha estat un estat… mai nacio… a espanya hi viuen portuguessos, gallecs,bascos,catalans i altres, i hi ha un estat que represente la totalidad d’ells
     Negar la realitat no canvia les coses Desembre 12, 2021 | 20:07
     En el nostre temps no és així. Espanya i Portugal són dues nacions. Els gallecs, catalàns, bascos .... són espanyols. És que utilitzar el antic concepte "Hispania" com si fos l'Espanya actual no té sentit.
   Traca Desembre 12, 2021 | 13:35
   Y este es el nivel indepe, y además se lo creen, son entranyaplas
  Luisnomeacuerdo Desembre 11, 2021 | 23:48
  Los que sois una minoría, y cada vez más sois los camisas pardas de tractoria, no te confundas mortadelo.
  Miren Desembre 12, 2021 | 08:25
  La millor defensa és un atac i nosaltres sempre estem a la defensiva i quasi be disculpant-nos quan ens estan trepitjant. Val per el català i per tot. Aquest pànic al conflicte ens està anulant, com a persones i com a pais. Si el nostre govern resta desaparegut potser no el necessitem.
  Narcís Desembre 12, 2021 | 09:38
  Clar i català ! PD : abans que per ser catalanista .. nacionalista .. independentista .. quan la mare dels ous és per ser " català " ensems amb ser d' allò més que autosuficients, autosuficiència que és el que més els hi fum, atès sa endarreriment pels segles dels segles a llurs fàctics, llurs colpistes, llurs bones peces, tot plegat, llurs delinquents de traje i condecoracions de paperot, gràcies !
  L'article està molt equivocat Desembre 12, 2021 | 10:18
  I això és perquè parteix de biaixos nacionalistes catalans. Els catalans no tenen una llengua pròpia; en tenen dos: castellà i català i des de l'emperador Carles, pràcticament. La Llei 1/1998, de 7 de gener, de Política Lingüística ja permet escollir llengua per als nens, però s'incompleix sistemàticament si s'escull el castellà. La víctima de Canet no és l'escola catalana, és un pobre nen de 5 anys assetjat pel matonisme catalanista.
   No cola Desembre 12, 2021 | 10:57
   Tu si que estàs equivocat. La víctima és una criatura de 5 anys utilitzada políticament pel seu pare, l'advocat Pulido, membre i participant a les llistes del partit dels fraC,Sats en vies d'extinció que intenten a la desesperada "muntar-nos un Ulster que te cagas, com va dir en Cañas y carajillos. El que tindria que fer educació i protecció al menor, és investigar si els seus pares són els adequats i protegir a la criatura. En quant a la resta, hi ha 24 famílies que veuen com uns tribunals franquistes els roben els seus drets impunement. Però tranquils, no trigarem a veure com l'anglès acaba eliminant del tot la llengua de Castilla. Karma se'n diu
    El pare del nen no li fa escarafalls Desembre 12, 2021 | 12:57
    Ni recomana apedregar la seva propia casa, ni que es boicotegi el nen i no se'l convidi a festes d'aniversari i tal. Això ho fan els matons nacionalistes catalanets que en dignitat estan molt sota zero.
     No cola Desembre 12, 2021 | 21:08
     Els que ens voleu eliminar com a bons genocides que sou, parleu de dignitat? No ens facis riure, quina dignitat hi ha en aixafar una cultura? Sou tant pobres miserables que ni tant sols veieu que qualsevol cultura és una riquesa. En fi, els de mox i els fraC,Sats sou tots iguals, no cal perdre el temps en educar bestioles
   Ricard Desembre 12, 2021 | 11:36
   Els catalans, segons la seva teoria, tenim més de 200 llengües nacionals des de Joan Carles I.
    Tu Ricardín no vols entendre res, oi? Desembre 12, 2021 | 12:54
    Llegeix-te la llei i després opina. Però si vols continuar pixant fora de test, tu mateix.
     Ricard Desembre 12, 2021 | 18:57
     Vostè parli de lleis si vol. Jo argumento com em sembla millor a mi, si em permet. A casa meva no manen estrangers.
      Aquest és el teu problema Ricardin Desembre 12, 2021 | 20:11
      Mai argumentes res. Dius opinions al tun tun d'accord amb topics nacionalistes. Això no val res.
  Canet de Mar, el pueblo más asqueroso de Europa Desembre 12, 2021 | 11:07
  Hay que divulgar este slogan entre la máxima ciudadanía posible, que el mundo conozca a estos desgraciados supremacistas amenazando a un niño de cinco años.
  Ricard Desembre 12, 2021 | 11:39
  Jo començo a estar tip que una colla d'articulistes hagin trigat tota la seva vida (40, 50 o 60 anys) a descobrir que formaven part d'una minoria etnico-nacional amenaçada per 3 grans estats europeus.
  airausu Desembre 12, 2021 | 13:47
  El concepte de minoria nacional fa temps que és utilitzat per en Boye i els exiliats i ara sembla una cosa nova, que tothom empra... Ñerk fa aigües i per això ja no es defensa el neo-autonomisme des dels mitjans? A que el MHP Torra no anava tan mal encaminat quan va dir que el principal problema que teníem era el autonomisme? Alguna disculpa del pseudo-periodista a sou de Ñerk que signa aquest article?
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 12, 2021 | 14:11
  ¿Sabies que... el Món es compon de Catalunya i la resta del planeta?... Doncs ja ho saps... "La GENERALITAT al TEU COSTAT"
   Fart de pallassos Desembre 12, 2021 | 21:11
   Passa a jeure xarnego!
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 12, 2021 | 14:13
  ¿Sabies que l'animal que vola més ràpid del món no és un ocell sinó un mamífer?... mamífer Català, per suposat... "La GENERALITAT al TEU COSTAT"
   fat boy Desembre 12, 2021 | 18:07
   No sabia que el Fugao era catala.
    Pere LLimonera i Citronell Desembre 12, 2021 | 21:21
    ¿Y a mi qué me cuentas del Fugao, probret? Mira que llegáis a ser simples los del Fachorrerío IndePendenciero... Te cuesta pillarlo, eh 'ximplet'? Vuestro supremacismo de todo tipo, incluido moral, os hace colocaros en un pedestal y creeros superiores también exóticamente a todos los que no son Adeptos al Régimen del Nacional-Catalanismo, viendo a todos los demás y equiparando todo lo demás en un amalgama confuso de: defensores de lo obscuro, atrasado, reaccionario, injusto, anti-democrático, inferior, pasado y demodé... y por tanto de lo monárquico, las derechas (porque muchos consideráis que decir soy marxista, soy comunista es exóticamente superior... Nada mas lejos de la realidad, pero allá cada uno), lo dictatorial y represivo, lo 'feixistta' y un largo etc... - Cuando es justo todo lo contrario, vosotros proyectáis todo eso en otros porque es todo lo que sois en realidad... El mundo os mira y Europa y la UE también y ya se han dado cuenta hace tiempo de que sois la resurrección del III Reich, por eso no os hacen ni pvto caso en ningún sitio, mas que los 4 tarados que hay en todos sitios y otros 4 a los que habéis engañado; por eso a FuigPelMon, el Pastelero Loko, le han retirado sus privilegios de parlamentario y al final lo enviaran para ser juzgado. No lo dudéis. Pero lo hacen discretamente y paso a paso porque nadie quiere montar un pollo en ningún sitio, y a nadie le gusta mojarse en nada; ademas de que Europa, la UE y el mundo tienen otros problemas mucho mas serios, gravísimos y urgentes, sobre todo tras el Covid; pero que se os va a acabar la T0nteria es seguro... - EL Fugao al que tu te refieres, a mi y a millones les da igual y no lo asocian con el problema supremata y fachorro de los IndePendencieros; y por supuesto, millones como yo no son de derechas por oponerse a la dictadura IndePendenciera. Simplemente vosotros no os enteráis de la misa, la mitad, encerrados en vuestra Burbuja... Os van a combatir y derrotar, porque como decís muchos de vosotros, sin saber realmente de que habláis: "Al fascismo se le combate"... Pero ya lo comprenderéis, espero que no demasiado tarde.
     fat boy Desembre 13, 2021 | 05:06
     No parlaves dels mamifers que volen mes rapid?. O es que el Fugao, mes que un mamifer, es un "pajaru". Per cert, com es deia aquell director de la G.C. que el van haver d'anar a cacar a Laos?. I aquell ministre que tot ho tenia gratis total?. O el germa del Guerra, tots del del Partido de los Pobres?.
     fat boy Desembre 13, 2021 | 05:14
     Si, si. Antes roja que rota. Molt nacional, molt socialista i molt dels obrers espanyols et veig, pringao.
      Pere LLimonera i Citronell Desembre 13, 2021 | 13:50
      Que ademas de gordo eres un 'Ximplet' como todos los del Fachorrerio Nacionata-supremata IndePendenciero... Os están explicando que sois unos fachorros y por que los sois y me salís siempre con el PP, y con C's y el PSOE; eso cuando lo leéis porque lo publican; porque en vuestros medios "subvencionados" -que paga toda España- las tijeras funcionan mas y mejor que en la época del Paquito... - Que yo no soy de ninguno de esos partidos a los que te refieres, ni de ningún otro, por otra parte; simplemente estoy contra los fachorros, contra el supremaciDerechismo, contra el supreMarxismo, contra las Patrias Inventadas, contra la discriminación e imposición de la lengua por 00, contra la Superchería, etc. ... - Ya, incluso de adolescente, y después, por coincidencias de la vida, tuve la ocasión de conocer y hablar con fachorros de la ultra-derecha española y acabe hasta los 00 de ellos, y después, a lo largo de mi vida, por coincidencias de la vida también, he tenido la ocasión de conocer y hablar con fachorros de la ultra-derecha de los Nacionalismos periféricos de Patrias Inventadas (gente del PNV, de Batasuna y de ETA incluso, y radicales del Nacional-Catalanismo, de "Esquerra Republicana i de las JONS", "Junts pel 3%", los "DesoCUPados" y otros aun peores) todos ultra-derecha xenofóba y racista hasta limites insospechados... y acabe hasta los 00 de ellos también, porque son incluso mas fachorros que los primeros... La diferencia es que los últimos NO tienen ni idea de lo Fachorros que son... Muchísimos de ellos con unos prejuicios e ideas fijas terribles, con un desconocimiento y unas 'lagunas' culturales descomunales... sobre todo en Historia, Economía, sociología, antropología, Ciencia Política, etc... que es, precisamente por lo que luchan, y de lo que presumen, aquellos que pretende saber (que se dan unos aires de grandeza y de "Intelestuales", que es hasta ridículo y jocoso)...
      Pere LLimonera i Citronell Desembre 13, 2021 | 14:19
      No os enteráis, peor aun: NO queréis enteraros de la degradación y el límite al que estáis llevando a Catalunya; del grado de radicalismo, fachorrerío, intolerancia y destrozo económico que estáis imponiendo; ni de que todo esto puede acabar muy mal -ojala me equivoque- y estallar. Tal como paso cuando el mismo tipo de intransigentes aprovecharon el conflicto mundial en las primera parte del siglo XX entre las Derechas y las izquierdas/Comunistas internacionales que desemboco en guerra, y donde el fachorrerío Nacionata de Patrias Inventadas aprovecho para malmeter en la Guerra Civil... Ocurre, que hoy día la URSS ya no existe, Rusia es una pseudo-democracia cuasi-dictadura capitalista, China es un Imperio Dictatorial capitalista de partido único, los USA siguen igual de imperialistas que siempre pero, al menos, tienen cierto grado de Democracia, y el Comunismo/Marxismo es pasado y NadiE va a ayudar a los fachorros nacionalistas realmente... - No hay una masa social ni obrera ni de náa dispuesta a asaltar el Palacio de Invierno, ni en Rusia ni en España... No va a haber un levantamiento social marxista del que los fachorros nacionatas de Patrias inventadas se puedan aprovechar... Como mucho, puede haber un conflicto internacional entre USA y China en el Pacifico, incluso con Rusia en Ucrania, España podría verse involucrada hasta cierto punto si salta la chispa con países cercanos, pero la situación no tiene nada que ver con el siglo pasado; solo en que los fachorros nacionatas se repiten con la misma intolerancia, pero no tienen, ni en el resto de Cataluña, ni en el resto de España, ni en Europa ni el mundo nadie que vaya a apoyarles realmente; porque los movimientos marxistas ya no levantas masas y NO hay grupos sociales levantiscos mas que los musulmanes (supongo que no buscáis un Estado Islámico para Catalunya), y aquellos que quizás pudieran pensar en hacerlo tienen otros problemas mucho mas graves de que ocuparse, y tienen enemigos muy poderosos e importantes, con lo que no están para vuestras t0nterías, supremacismos y falacias. - Así que, si todo se tuerce y acaba mal os van a barrer... Será un Desastre para Catalunya y para el resto de Espanya, pero nadie va a hacer nada, igual que nadie hizo nada cuando UK suspendió la autonomía en Irlanda del Norte y metió el ejercito (y Irlanda si que es un país diferente de UK/Inglaterra de verdad y tienen mas de 1000 años de verdad, no como Catalunya por mas que hayan adoctrinado a algunos)... Aplicaos el cuento, y reflexionad sobre las mentiras Históricas y la Lengua como arma de Abducción de algunos que tienen como verdadero interés su lucro y poder económico realmente, porque sino vais a destrozar todo, para no conseguir Nada...
  LlunyDeCat Desembre 12, 2021 | 17:40
  Els Catalans som minoria nacional a França, Espanya i Itàlia. Però allò que les elits catalanes continuen amagant (i l'article també ho fa) és la realitat de la Colonització Espanyola al Sud de l'Albera. Colonització gairebé com la dels Xinesos al Tíbet on enguany hi ha molts més Xinesos que Tibetans. La presència massiva de la llengua espanyola al sud de l'Abera és simplement la presència massiva de Colons Espanyols i llurs descendents. I això no era pas així als anys 40/50. Aleshores el concepte Minoria Nacional conté dos elements: Territori i Membres. El territori és clar: PPCC amb Andorra i l'Alguer. Membres: Catalans. Signe d'Identificació: tenen La Llengua Catalana com a pròpia. Això és arreu del món. Però les elits catalanes varen voler barrejar tothom (Catalans i Colons) i la cagaren. La guerra que els Espanyols lliuren contra els Catalans es basa també en la Minoria Nacional Espanyola al Sud de l'Albera. Fixeu-vos bé: ells es consideren perseguits. Les víctimes reals esdevenen botxins.
   Ricard Desembre 12, 2021 | 19:01
   Ha de quedar clar que milers de catalans són d'origen cultural i ètnic forà, i malgrat tot són tan o més patriotes que alguns catalans d'origen autòcton, afortunadament.
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 13, 2021 | 19:24
   Pues nada... declaradle la Guerra a Italia y cuando la derrotéis; le declaráis la guerra a Francia... Ja, ja, ja... cuanto tarado han creado la falsificación de la Historia, el adulteramiento de la cultura y el aculturamiento e Ingeniería Social de Patrias-Inventadas en la 'Escola'... Catalunya es lo que siempre a sido: una región de España, que perdió parte de su territorio por culpa de tarados como Pau Claris y otros de su calaña... Y mantiene "LLivia" gracias a que el resto de españoles dijeron a los Franceses que era así o había guerra; que no gracias a los gobernantes catalanes de la época... Siempre fue España geográficamente, culturalmente y relacionalmente; y obviamente, en España y con las demás regiones de España, están sus raíces y relaciones e intercambios principales desde hace mas de 3000 años; aunque tuviera alguna breve relación con gentes de mas allá de lo Pirineos... Catalunya siempre ha formado parte de "La Pell de Brau"... - Políticamente fue 'de facto' parte de España desde la unión de las coronas de Castilla y Aragón a finales del 1400; porque aunque 'de jure' hubiera aun ciertas separaciones durante 2 o 3 siglos aun -que se reducían poco a poco, paulatinamente-, funcionaban como una unidad frente al exterior, y en muchos aspectos también como una unidad en el interior de ambas monarquías, siendo el objetivo claro siempre la unión de toda España... Se conocía como La Monarquía Hispánica, España o las Españas. Y así lo veían y sabían todas las demás naciones : hasta en el Himno Nacional de Holanda se hace referencia a la España de aquella época... Jaume I dejo por escrito que sus conquistas eran "por la mayor Gloria de España"... ja, ja, ja... y Cervantes lleva al Quijote por Barcelona; y titula una de sus Novelas Ejemplares' escritas entre 1590 y 1612, sobre el rapto de una joven por los Ingleses y su rescate: 'La Española inglesa'... No la titula la 'La Castellana inglesa', ni 'La Andaluza inglesa', ni 'La Aragonesa inglesa', sino: "La Española inglesa"... Cuando llegan a América bautizan a la primera gran isla como "La Hispaniola", y el primer Virreinato en 1535 fue el de "Nueva España" (hoy Centro-América y México). Ya en 1493 el Capitán Militar del 2° viaje de Colón a América era un Catalán: Pere Magarit (que por cierto, también participó antes en la conquista de Granada a los musulmanes por los Reyes Católicos); y el del 3er viaje fue otro Catalán. Siempre hubo numerosos catalanes en América y desde el principio. La ciudad de Barcelona en América (Venezuela) fue fundada en 1600 y pico...
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 13, 2021 | 19:35
   y después Se pueden inventar todas las chorradas que se quieran y decir que hasta la Constitución de Cádiz no existía España y Bla-bla-bla... pero los primeros, mas activos y mas interesados que se presentaron en Cádiz para establecer esa constitución fueron los Catalanes: así como fueron los catalanes los que mas combatieron a los franceses por la Independencia de España... El "Tratado de Utrecht" de 1713 que tanto gusta a los NacionatasSeparatas lo firma "El Rey de España" y se establece entre las "Coronas de España e Inglaterra"... No entre Castilla y Aragón e Inglaterra... Se puede ver en Letras Bien Grandes, para el que quiera buscarlo; y está firmado un siglo antes de la Constitución de Cádiz.... Y así hay cientos/Miles de pruebas y ejemplos de lo que es una realidad innegable pese al Adoktrinamiento separata en lo contrario... Las burdas mentiras Históricas de los separatas se caen por su propio peso... Pero, todos en la península/España eran y se sentían españoles, aunque hubiera intereses personales y señoriales de N0bles y Alto Clero para controlar ciertos territorios, ya que eran una especie de "Señores de la Guerra" de la época y pretendían mantener sus Privilegios y poder y ventajas económicas... Y sentían así porque durante siglos el objetivo había sido recuperar la unidad de toda la Hispania Romana... Así era en el Interior y frente a otras naciones; os cuenten las trolas y sandeces que os cuenten en la 'Escola'... Catalunya fue primero parte de la Corona de Aragón (muy brevemente parte de la corona francesa) y antes de eso no existía como tal. El territorio fue parte de la Marca Hispánica, parte del imperio Islámico y parte de la Hispania Romana... y antes zona de pueblos "Iberos", como todo el resto de la península, que siguen siendo la mayor fuente de antepasados de los catalanes actuales; igual que en el resto de España.... y que como todas otras partes de España fueron invadidos y colonizados históricamente por oleadas sucesivas de Celtas, Griegos, Fenicios, Romanos, Bárbaros Germanos, Árabes y Bereberes/Amazigh, mas Bárbaros Germanos otra vez, Provenzales/Occitanos, Franceses... Por cierto, el Catalán es un dialecto Occitano (Lemosín) algo modificado por la gramática de hoy día, pero NO era el dilecto del Latín que hablaban los habitantes de lo que es la actual Catalunya, sino que fue traído por los señores de la Guerra bárbaros germanos y Condes Francos, que sometieron al pueblo Catalán de entonces...

Nou comentari