El líder del PP, Pablo Casado, ha tornat a buscar aquest cap de setmana el protagonisme amb una declaració esperpèntica de les que considera que li resulten rendibles. Si no, no les faria. Immers en la cursa que realment el desespera, la que té amb la seva companya de partit Izabel Díaz Ayuso –amb dificultats per assolir les seves cotes de populisme, per al qual ella té més talent–, simplifica i banalitza cada dia més el seu discurs. I si per l’esquerra o des de Catalunya se’l critica o se’l ridiculitza, millor per a ell. Perquè amb qui competeix és amb una dreta encara més extrema, Ayuso i Vox.

Així és com aquesta vegada –dies després de l’estrany episodi de la missa per Franco, que no pot ser cap error sinó una polèmica buscada– ha decidit donar espectacle amb la llengua que suposadament s’imposa en la sanitat catalana. Als centres sanitaris públics de Catalunya hi ha metges de tot el món. Tots parlen castellà amb fluïdesa –independentment de si és la seva llengua materna o d’adopció– i amb una mica de sort t’entenen si tu parles en català. Res més que això. Però Casado se les ha empescat per fer una pregunta pretesament retòrica que li sembla eficaç: “Per què un català pot exercir la medicina perfectament a Lleó?”. Li és igual si la resposta és òbvia: perquè els catalans, des de fa segles, estan obligats per l’Estat espanyol a entendre i parlar el castellà, de manera que qualsevol català, metge o forner, sempre podrà atendre un nadiu de Lleó en la seva llengua. Cosa que, si fos per ell, no podrien demanar els catalans.

El missatge de Casado seria una altra pallassada de consum intern si no fos perquè dona les culpes (d’un problema inexistent) a Pedro Sánchez. I tant l’un com l’altre regulen la seva posició sobre Catalunya tenint en compte les seves expectatives electorals a Espanya. És impossible trencar aquesta dinàmica, es faci el que es faci, mentre Catalunya pugui ser objecte de mercadeig entre ells.

Comentaris

  fat boy Novembre 28, 2021 | 23:56
  Perdoni, pero els catalans estem obligats per l'ocupant a entendre el seu idioma, pero enlloc diu que estiguem obligats a parlar-lo, ni a Catalunya, ni a Espanya ni a l'Afganistan. A veure si ens fiquem aixo al cap d'una vegada. ENTENDRE l'espanyol es una OBLIGACIO, pero PARLAR-LO es un DRET pero MAI una OBLIGACIO. Ells tenen el DRET de parlar-nos en espanyol, pero nosaltres no tenim CAP OBLIGACIO de contestar en espanyol, ni en angles, ni en swahili ni en serbocroat ni en cap idioma en particular. Nosaltres pero, tenim el dret de parlar-los en catala perque es un idioma oficial pero ells no tenen obligacio d'entendre'l, aixi que podem continuar en un altre idioma o exigir un traductor. Em recorda un fet on un acusat li va contestar al jutge en catala i va demanar un traductor. I l'imbecil del jutge li va preguntar si no entenia l'espanyol. Li hauria d'haver dit que si, que l'ignorant era ell i que el traductor era per a ell, perque traduis del catala a l'espanyol i no a l'inreves. Mentre tinguem el cervell colonitzat per les mentides dels invasors estarem frescos.
  Narcís Novembre 29, 2021 | 09:22
  Fa munt de temps que diuen aquesta mamarratxada ( mateixos del PSOE ) o cinisme i desvergonyiment a dojo .. tot esperant català sigui secundari àdhuc inexistent així com guanyar-se vots defora ! PD : ho tenen senzill .. donin a Terres Castellanes el 25% de classes en català com obliguen a PPCC el mateix de la seva ! Nota : què pot esperar ningú d' aquesta gent .. massa saben ser Catalunya cosmopolita, multicultural, plurilinguista i interracista ( cosa que a ca seva han de ser castellans i de ' pura cepa ' ! ) ! Anotació al marge : així com saben " mitja espanya viu aquí i qui no hi viu té parents així com qui ha hi viscut " .. és el típic ' animus injuriandi ' contra allò català, contra l' existència de la nació catalana ! Incidència : res nou d' aquesta xurma o made in spain !
  Ricard Novembre 29, 2021 | 12:07
  L'habitual ús de Catalunya en va. Desgraciadament a Castella ficar-se amb els catalans ven.
   Doctor Strangelove Novembre 29, 2021 | 14:02
   Ricard, tu deu ser el tonto del poble, oi? En aquest cas de Cerdanyola! En fi, i mira que tenim la UAB, però noi, de gent mono-neuronal com el Ricard aquest també en tenim! Doc.

Nou comentari