Per a què serveix ‘La marató’ (i per a què no)

Aquest cap de setmana hem tornat a veure una demostració de la capacitat de mobilització de la societat catalana, que per cert no és monogràfica: manifestació multitudinària en defensa de la llengua –amb independentistes i no independentistes–, el Palau Sant Jordi ple pel concert de Lluís Llach i La marató de TV3. Si l’independentisme és persistent, els milers i milers de ciutadans que cada any fan una aportació a la causa defensada per aquest immens programa de televisió en són encara més. De fet, tot forma part del mateix sentit de la col·lectivitat.

Però cal no perdre de vista què significa La marató, per a què serveix i per a què no serveix. El primer que s’ha de dir és que és un programa de televisió impecable que dona espectacle i servei alhora. I que trenca murs de debò: no és només un eslògan, La marató d’aquest any sobre la salut mental ha aportat un punt de vista que de ben segur haurà trencat l’estigma i haurà fet descobrir la realitat de cadascun dels trastorns mentals que s’hi han tractat. Especialment perquè durant tota la setmana ja s’hi han dedicat molts espais informatius. La nova mirada sobre els trastorns de l’espectre autista que tindran els espectadors –a patir de testimonis impressionants com el de la lucidíssima Mar– és impagable.

I això –que és molt– és tot. Per al que no serveix La Marató és per finançar la recerca científica –la recaptació amb actualitzacions del marcador dona emoció al programa i para de comptar–, i menys en edicions com la d’aquest any, en què s’ha tractat un tema tan ampli que és impossible que hagi estat mínimament eficaç en aquest sentit. El dubte que queda és si aquests 30 anys han servit perquè la ciutadania prengui consciència de l’escassetat dels recursos que es destinen a recerca i es torni més crítica i exigent amb els responsables públics que haurien de canviar-ho. I sembla que la resposta és que no.

Comentaris

  avia Desembre 20, 2021 | 07:47
  No hem entes encara que els responsables que la economia funcioni es dels politics i hem de demanarlos explicacions de com i perque fan servir els nostres impostos. Nomes saben exigir pero no controlem, no som conscients que els diners surten de les nostres butxaques. Si possem aqui hem de treura alla, com a casa, als politics no els interessa fer pedagogia amb l'economia i aixi anem Venen demagogia
  adolf Desembre 20, 2021 | 08:42
  Cada vegada paguem mes imposts i cada vegada ens organitzen mes maratons des de totes bandes, polítics, mitjants comunicació, ONG,s, es un bombardeig, demanar i mes demanar, això s'ha convertit en un negoci, no es normal en Catalunya que es un dels territoris que proporcionalment es paguen mes imposts del mon.
  Narcís Desembre 20, 2021 | 10:30
  Jo no ho entenc pas . . munt d' impostos, de tributs, de taxes i d' altres històries com el rebut de la mateixa llum . . i encara se'ns demana més diners ( sigui per a causes d' allò més nobles ) via TV3, via ONG's, via Bancs d' Aliments, via taules de dates assenyalades, via . . . . . . . . . . àdhuc pidolaires a tort i dret ! PD : alhora, munt de persones sense treball, d' altres treballs forçats fins romandre esguerrats, no pocs sense respecte a cap Conveni . . i massa amb famílies al darrere amb tot allò que implica ! Nota : qui, com, administra aquests diners ? com de diners resten per al repartiment ? A qui van a parar aquests diners o noms i cognoms ? Anotació al marge : al final quina és la meta .. uns vivint de nassos mitjançant tercers desgraciats i d' altres sobrevivint mitjançant la beneficència com si no tinguessin el seu honor ? Incidència : mentrestant , hi entri tothom .. ' nostra casa és vostra casa ' , ' benvinguts ' . . quan tenim propis passant-ho d' allò pitjor després de que ells, sos pares, sa família, sa gent .. hi han participat de totes les obligacions econòmiques demanades ?
  Carles Desembre 20, 2021 | 14:24
  La Marató i el Gran Recapte són una vergonya per al país. No per la gent de bona fe que hi participa. Estem parlant de caritat cristiana o de justícia social?
  Rosa Desembre 20, 2021 | 17:06
  La Marató és un nou robatori a les butxaques dels catalans. Recollim diners a Catalunya per una cosa que creiem justa però que en realitat serveix per enviar els diners a altres llocs i finançar equips de recerca de fora de Catalunya. Mentrestant la recerca catalana està sota mínims i no està finançada per cap institució espanyola. Donar diners a la Marató és tant útil com donar margarides als porcs.
  Joan Desembre 20, 2021 | 19:06
  Els pressupostos espanyols pel 2022 preveuen 56 milions cada dia de despesa militar. I això que són els més progressistes de la història (PSOE+UP+ERC...). En 4 hores ens gastem en armes i exèrcits el mateix que tot el que recapta la Marató. Després els veurem a la tele contestant el telèfon recollint donacions. Prou caritat i més inversió pública. Quina vergonya de classe política.
  La marató d’aquest any sobre la salut mental Desembre 20, 2021 | 19:58
  Si hacen mucha faltan recursos en cataluña para gestionar tanta depresion y fustraccion. ¿los recursos de la sanidad publica dónde están?( ya, ya venga el mantra "nos lo estamos gastando en Madrit en cañas") pero de ser cierto, que evidentemente no lo es ¿Con lo quda tras las cañas en Madrit, por qué se gastan todos los gobiernos de la GenCat los recursos en otras cosas si en Cataluña hacen faltas muchas pastillas, psiquatras, terapias indiviuales y de grupo asi como psicologos?
  Yo personalmente... Desembre 20, 2021 | 20:00
  Me gastaria el presupeusto de la GenCat en sanidad y despues haria una maratón (colecta) para pagar gastos de embajadas, waterloo y poder cubrir las mordidas del 3%...seria mas justo y mas democratico.
  Chin ni Chan Desembre 20, 2021 | 20:06
  Una plegunta ¿Cuanto de lo lecaulado en la malaton pol la chalu menta ila a palal a pagá los gachtoch del chiquiatra y la medicachion del pachtelelo loco?

Nou comentari