Els poders judicials i administratius de l’Estat, – que no la justícia i l’administració de l’Estat- estan en guerra oberta contra el Govern de Quim Torra, però també, i sobretot, contra el de Pedro Sánchez. El veritable Estat, el règim i les seves clavegueres apuntalades des de la Transició, dispara contra qui circumstancialment representa l’Estat. Dinamitar la legislatura catalana usurpant l’escó al president Torra és només un objectiu col·lateral per arribar a fer caure un executiu que aquests poders consideren perillós per a la unitat d’Espanya i, per tant, per a la seva supervivència. Convençuts que inicia una modesta segona Transició que faci avançar Espanya cap a camins més democràtics en el terreny polític, econòmic, social i fins i tot cultural. Unes expectatives, per cert, que alimenta més la dreta extrema i l’extrema dreta que no pas el mateix govern PSOE-Podemos, que ha insistit que no es mourà del marc constitucional que el règim del 78 va blindar fa quatre dècades i que ha negat per activa i per passiva el dret d’autodeterminació.

El Suprem i la JEC enfanguen la política catalana conscients que una nova crisi política a Catalunya acabarà tombant una legislatura que trontolla des del primer dia per les lluites de poder entre els dos socis de Govern i pels efectes de la repressió. Si el Parlament aguanta l’estrabada i manté Torra en el seu escó, el president i els membres de la Mesa afrontaran una nova onada de repressió judicial. Tot plegat, deixaria un escenari difícil de gestionar pel PSOE i Podemos, sense majoria al Congrés i a expenses d’ERC, de qui caldria esperar que condicionés el seu suport a Sánchez a una solució política immediata. En aquestes condicions, l’executiu madrileny rebria una pressió brutal per part de la dreta espanyola i els poders judicials.

Si el Suprem se’n surt, pot matar dos pardals d’un tret. L’única sortida a curt termini passa perquè l’executiu de Madrid transformi aquest setge dels aparells de l’Estat en un argument per negociar amb Catalunya una sortida democràtica a un conflicte que ja té dimensió europea. Un pacte polític per un referèndum tindria l’aval de la UE i quedaria fora de l’abast de les clavegueres judicials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa