Ara que la política catalana ha entrat en la dinàmica de l’avorriment autonomista és hora de trobar nous entreteniments. L’administració autonòmica ja no marca cap agenda estatal. Les rodes de premsa del Govern viuen de l’anestèsia general del postprocés i la política parlamentària només serà visible en la comissió sobre el model policial. Benvinguts als noranta, però amb Twitter.

Tot i això passen coses. Per exemple, aquest cap de setmana la CUP ha celebrat la seva assemblea, on els anticapitalistes debatien una interessant ponència estratègica. Un document on es proposava tenir present el resultat del Primer d’Octubre o bé preparar un nou referèndum davant la comunió d’ERC i JxCAT per sostenir el règim del 78. La discussió de les bases era com liderar un virtual cop de força cap a la independència, és a dir, com poder aplicar un resultat fos el del Primer d’Octubre o bé el d’un nou referèndum. Al capdavall, parlaven d’un concepte fins ara gairebé clandestí en el debat polític independentista: el control efectiu del territori.

A l’altra punta de Barcelona, el PSC acomiadava -però amb un Never say goobye de fons- a Miquel Iceta de la primera secretaria del PSC. Iceta plega com a líder del partit, que no de l’executiva -en serà el president- amb un full de serveis molt notable. Ha aguantat el vaixell i ara pot cedir el lideratge de la socialdemocràcia de gestió a Salvador Illa, un home que sembla que passi el que passi, mai es ficarà en un jardí. Ideal per l’autonomia.

I mentre ERC no té cap problema de lideratge, a Junts el debat és el més distret i acarnissat. Laura Borràs, Jaume Giró i Jordi Puigneró sembla una terna disposada a guanyar posicions de cara el futur. Si Borràs surt sense càrrecs del procés judicial en el que està immersa -una possibilitat absolutament factible- es reforçarà el seu lideratge intern. De fet, si algú a JxCAT manté a ratlla a Jordi Sànchez és Borràs. Al capdavall, a cap secretari general li agradaria que li tiressin les bases a sobre. Borràs ho sap i aprofita la seva presidència per acabar de reblar la seva imatge Però, la batalla soterrada i gairebé inconscient és entre Giró i Puigneró.

El conseller d’Economia ha guanyat punts aguantant l’embat de la CUP i superant el debat pressupostari. A més, cal parar l’orella en les seves presentacions dels números al territori, on ja fa campanya amb habilitat i mostrant premises ideològiques que poden arrossegar votants Pdecators o sobiranistes que no volen contenidors cremats ni gent a la presó. Sembla que esbossi el paper d’un independentista centrat, amb ànima d’Artur Mas i amb prou experiència en la gestió. A més, juga amb un punt a favor i és un domini comunicatiu brutal. Per la seva banda, Puigneró manté la flegma d’independentista desacomplexat i amb l’únic conseller del Govern anterior que fa fer coses tangibles i que va tocar allò que no sona a Madrid. Tot plegat, cal tenir present que en temps d’avorriment i no de neguits és quan cal fer mudances.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Desembre 18, 2021 | 23:56
  Mortadelo y todo ese rollo para decir que los fascistas independentistas que gobiernan la comunidad autónoma de Cataluña son como niños malcriados jugando a ser adultos en un colegio cualquiera de tractoria. Son tontos con avaricia.
   Anònim Desembre 19, 2021 | 20:04
   Tractoria no existeix idiota
  ciutadà Desembre 19, 2021 | 04:13
  Més que avorriment és fastigueig. Em refermo en la meva idea: no hi ha res més indigne i menyspreable que la política.
  votants Pdecators??? Desembre 19, 2021 | 07:50
  Quico, cada dia la dius més grossa, "Pdecators"??? Què és això? un nou dinosaure? Si et refereixes a la purialla extraparlamentaria del PedoCat podries fer servir "els corruptgents sense escons"...
  LoPep Desembre 19, 2021 | 12:27
  La veritat és que la categoria dels consellers de JxC és superior. I no diguem si els comparem amb els polítics espanyolistes!
  Narcís Desembre 19, 2021 | 12:52
  JxCAT en comunió amb ERC per mantenir règim 78 ? Iceta no sé què pas de la socialdemocràcia així Illa no sé què de l" autonomia ' ? De Giró i Puigneró i mateixa Borràs no sé quina història ? De debò CUP com fer per a ser amos de ca nostra ? . . . . . . . . . . . .PD : vós continuï esmentant com ' Felip ' a un tal Felipe com si fos de la família catalana que no pas el següent al cinqué !
   Anònim Desembre 19, 2021 | 19:29
   No noi, en Felip és fill d'immigrants, exactament fill d'un romà i una grega i que tenen com a idioma de casa l'anglès. Segurament és un pecat dir-li Felip, però és que en Quico tenia dubtes entre Felipe, Filippo,
    Narcís Desembre 19, 2021 | 22:44
    Je je ! D'acord ( però nassos, dir-li Felip amb aquesta familiaritat amb allò que ens fumé i fum . . sense comentaris ! ) ! PD : encara recordo quan li deien ( i diuen ) Joan Carles tot mostrant també ser acceptat com rei nostre . . i així i tot, defora se'ns hi anava en contra per canvià'l el nom !
   No cola Desembre 19, 2021 | 19:35
   Com prefereixes que li digui Felipe, Filippo, Φελίπε, Philippe? Es de entendre que el fill d'un immigrant romà i una grega, se'l denomini de totes les maneres que ells utilitzen, per cert en anglès perquè és l'idioma que utilitza la famíglia, de castellà tant sols en parla a la feina. Per tant en Quico, pobre, davant d'aquest panorama ha optat per dir-li en català. Que no diu que és el rei d'aquí també? A que tants escarafalls?
  En serio Desembre 20, 2021 | 09:17
  És sospitós que si el rei fugit ha abusat de tot perquè tenia immunitat, el seu fill i rei continuï tenint immunitat sense que cap partit ho denunciï. No parlem més de l'exèrcit, no cal: parlem i denunciem el que està fent ara el reiet "aporellos".

Nou comentari