Les mecanògrafes falangistes

"A Alemanya ja queda molt poca gent per jutjar. Però a Espanya encara n'hi ha moltíssima, amb trenta anys més de dictadura, repressió, tortures i assassinats"

Ha estat detinguda, a Alemanya, Irmgard Furchner, una anciana de 96 anys acusada de suposats delictes comesos durant la Segona Guerra Mundial. La dona tenia entre 18 i 19 anys quan va accedir a la feina de mecanògrafa del camp de Stutthof, a Polònia, on es van cometre milers d’assassinats. Es podria argumentar que una simple secretària no pot prendre grans decisions, però els tribunals alemanys tenen per doctrina que qualsevol persona que hagués format part, voluntàriament, de l’engranatge nazi ha de ser considerat responsable del resultat. És per aquesta raó que també s’està jutjant un guàrdia del camp de Sachsenhausen, tot i la seva condició de centenari.

Aquesta és la gran diferència entre el règim de Hitler i el de Franco, entre els nazis alemanys i els falangistes espanyols. La dictadura espanyola va mantenir-se dempeus fins la segona meitat dels anys setanta i els seus aparells repressius -polítics, policials i judicials- van sobreviure, intactes, a l’anomenada Transició. De fet, els privilegis de les classes dirigents franquistes van poder ser heretats, tranquil·lament, pels seus descendents. Les mecanògrafes falangistes gaudeixen, avui, d’una jubilació plàcida i generosa.

A Alemanya ja queda molt poca gent per jutjar. Però a Espanya encara n’hi ha moltíssima, amb trenta anys més de dictadura, repressió, tortures i assassinats. I això explica, en part, la bunquerització de les institucions de Madrid.

Comentaris

  Català 06/10/2021 8:19 pm
  Perquè els nazis van perdre la guerra i en Franco la va guanyar. Per aixó.
  Català 06/10/2021 8:19 pm
  Perquè els nazis van perdre la guerra i en Franco la va guanyar. Per aixó.
   Borbònia - Francoland >>>> Spain iS pain 07/10/2021 10:25 am
   Si Franco i la seva dictadura van manar durant 35 anys no va ser per haver guanyat la guerra -de fet, la guerra de Franco la van guanyar els nazis i els feixistes italians-. Va ser perquè als americans van voler mantenir-lo al poder per evitar que la península ibèrica pogués caure en mans dels soviets. Vet-ho aquí.
  germamarx 06/10/2021 8:23 pm
  El calendari ja no és fiable; per exemple: avui no és 6 d´octubre .
  LlunyDeCat 06/10/2021 8:46 pm
  Torno a insistir: no és pas el Feixisme Espanyol el problema. Abans del Feixisme els Espanyols tingueren al Dictadura d'en Primo de Rivera i al segle XIX bombardaren Barcelona. I al XVIII ja sabem el que feren. I abans de la pèrdua de la Independència (74 anys abans) hi hagué la Guerra dels Segadors on aquests defenestraren el Virrei. Sabem que el Feixisme Espanyol i tots llurs criminals varen restar en la impunitat i algun rebé la CREU DE ST JORDI (Samaranch). Recordeu-ho perquè és una vergonya haver-li donat a aquest traïdor, feixista i criminal la Creu de Sant Jordi. Aleshores cal oblidar-se del Feixisme Espanyol i centrar-se en el veritable Enemic: els Espanyols.
  fat boy 06/10/2021 9:04 pm
  No solsament viuen tranquils, sino fins i tot un torturador i col.laborador dels nazis com el Meliton Manzanas, executat per ETA, li van donar una medalla postuma com a victima del terrorisme. Com si a Italia li donessin una medalla pel mateix al Mussolini.
  Anònim 06/10/2021 9:23 pm
  Els nazis van perdre la guerra, els falangistes la van guanyar i per això, 80 anys després, manen els seus nets, aquesta és la diferència
  todo sigue igual 07/10/2021 8:25 am
  ejemplo : Léon Degrelle, perteneciente a las Waffen SS, Bélgica , murió en España en 1994 , siempre se negó su extradición a dicho pais , condenado a muerte por crímenes de guerra . Este es solo uno de los muchos nazis que vivieron al amparo del franquismo , luego llamada transición o regimen borbónico.
  Narcís 07/10/2021 9:34 am
  Si n' és molt senzill : si fent tant de mal, tanta bestiesa, tant bandejament de cap DDHH àdhuc morts/ assassinats . . tot haver estat de franc i, per si no fos prou, ascensos amb ses remuneracions respectives . . així com manar empreses públiques o/ i semipúbliques o privatitzades fins encara avui, ací i ara . . . . . . . . . . tot plegat, ben col·locats, ben remunerats i no pocs ben vivint de moma de por .. per què deixar de ser allò que són, allò que foren ? PD : una cosa n' és ideologia política i d' altra molt diferent injustícia, abús i vessament de sang ( serà per això aquest estat ser el millor situat en el rànquing de desenvolupament econòmic i social ! ) !
  Doctor Strangelove 07/10/2021 9:35 am
  Cot, la tortura verdadera és llegir els teus pseudo-escrits! Doc.
   Infermer Paquito 07/10/2021 12:12 pm
   Ara entenc el perquè de "StrangeLove". Masoquisme insadollable en estat pur. Pobre desgraciadet!
  Què pobresa intel·lectual la del nacionalisme català 07/10/2021 11:48 am
  El Sr. Cot no sembla un imbècil però de vegades exerceix com a tal perquè no fa servir la raó i els fets sinó el dogma nacionalista-indepe. Aquest article és una bona mostra.
   Gos es gos 07/10/2021 6:22 pm
   Es mes llest que la meva gossa, garrulo de espqña
  En strange no es la persona indicada per opinar de tortures. 07/10/2021 12:51 pm
  Sempre martiritzant a la gent amb les seves idees copiades de Google. Amb el seu polo Lacoste, fent beures al frankfurt Pedralbes… pobre i solitari strange. Lic.
  Costa tant reconèixer la victòria d'Espanya sobre Itàlia en futbol, Sr. Cot? 07/10/2021 1:29 pm
  A Món Esport cada vegada que perd Espanya apareixen tot tipus d'injúries: derrotada, humiliada, etc. Quan Espanya guanya a Itàlia a Italia, una cosa històrica, el titular és: "Gavi trenca un rècord de gairebe cent anys d'història" i en l'article no és capaç de parlar de ESPANYA sinó de LA ROJA. De veritat no li fa vergonya com a periodista, Sr. Cot, permetre tanta misèria independentista?.
   España, gosdos i poligamia omella.borbons 07/10/2021 6:01 pm
   Els gossos son gosdos 5an si mengen com si no, gos
  Jo 07/10/2021 1:52 pm
  Al fill de puta feixista i cabroóaquest del mitja merda estanynoseque, a veure quin dia quedem i et posso a l'hospital o a la caixa el que millor vagi.
  Cope. Terrorisme borbonic.pederasta 07/10/2021 5:42 pm
  Qui mana a España es el FEIXISTA HERRERA A LES ORDRES del FRANQUISTA OMELLA.COPEderasta borbonic per la poligamia real. Omella de F4anco lateva COPE ES UN BURDELL DE PEDERASTES
  LLUIS 07/10/2021 6:02 pm
  No deixa de ser curios que a Alemanya, als acaben agafant a tots (els que queden vius) cuan tenen mes de 90 anys. No hi se veure gaire diferencia entre els dos paisos
  Luisnomeacuerdo 07/10/2021 11:27 pm
  Anda que no. Solo para juzgar a los fascistas independentistas tenemos tarea para rato. Hay que cerrar todos estos panfletos el daño que hace en las débiles mentes de los lazinazis va a ser irreversible.
  Una 08/10/2021 12:17 am
  I la petroquímica de Tarragona la van muntar i va servir per amagar, nazis.

Nou comentari