La via unilateral parcial

"La via unilateral també hauria de ser una via àmplia"

El debat sobre la unilateralitat s’ha tornat a posar al damunt de la taula, després que aquest dilluns el president d’ERC, Oriol Junqueras, hagi deixat entreveure, si bé no de manera directa, en una carta oberta que no és una via que ajudi a assolir la independència. No es podrà dir que no existeixen evidències que sostenen la idea. Però també caldria dir que es tracta d’una via no plenament explorada per Catalunya. Segons s’ha explicat, la via unilateral va ser desplegada a Catalunya de manera parcial, fins que determinats temors per una reacció violenta de l’aparell de l’estat espanyol van fer que la classe dirigent es fes enrere i les bases del moviment es quedessin palplantades a plaça Sant Jaume esperant l’inici del següent capítol que obrís la porta a la nova república. I el següent capítol no va ser tan esplendorós com s’havia arribat a imaginar.

Tant la via unilateral com la via pactada o escocesa necessiten també la concurrència de moltes persones per acabar assolint l’objectiu plantejat. La via unilateral també hauria de ser una via àmplia. Finalment les dues opcions poden ser plenament vàlides, sempre que disposin de la suficient concurrència que, tant en un cas com en l’altre, esdevé un requisit fonamental per a l’èxit. La independència de Catalunya hauria d’evitar el caos i ser un procés tranquil, com ho ha estat la separació del Regne Unit de la Unió Europea (UE), però el fet que un d’aquests ingredients per fer la independència sigui Espanya desperta tots els recels, donada la sacralització de la seva unitat territorial. Ara bé, sigui quina sigui la via a aplicar s’haurien de reunir les condicions perquè aquesta vegada sí els objectius es materialitzin amb èxit.

Després del 14-F Catalunya continua basculant entre les dues opcions i caldrà veure com s’arriba a definir una estratègia conjunta tenint en compte aquesta disjuntiva. Es fa difícil predir escenaris futurs però de moment les urnes han avalat l’aposta pel diàleg d’ERC, que en coherència ha iniciat un procés d’evident distensió amb l’estat espanyol que comanda el PSOE per facilitar-lo. Està per veure quins moviments de plaques tectòniques provoca aquest procés també a Espanya i comprovar si alguna cosa ha canviat després de l’1-O.

Comentaris

  FUERA LA OLIGOCRACIA 09/06/2021 5:38 pm
  Sabeis que pasa con la DUI, que si lo hacen puede pasar 2 cosas:•1) Que venga el ejército y haya una guerra. •2) Que ESPAÑA deja de pagar todas las pensiones que vivan en CATALUÑA. Y esta terecera puede ser que pase que ningun estado confiaria en CATALUÑA, porque si ha traicionado a ESPAÑA se lo hara ha otro. No se de donde sacaran el dinero?
  Com pitjor, molt pitjor 08/06/2021 7:00 pm
  Per aconseguir la independència és necessari que les nostres institucions funcionin molt bé. Esperar que ens vingui pel fet que espanya ho fa molt malament, és una ximpleria que ens portarà al fracàs assegurat, i molt especialment si invoquem a que ho facin molt malament i facilitem que el PP mani, com voldrien els de Waterloo.
  Jordi (Català i Suís) 08/06/2021 3:49 pm
  Hem encetat veritablement el procés cap a la Independència. La data mítica fou la victòria popular del Primer d'Octubre del 2017. Ara ja sabem els qui durant anys s'anomenaven independentistes han passat al camp de la col.laboració i frenen tot el que poden amb els minsos poders del 155. La vergonyosa presència del "petit fonctionnaire" Aragonès a la fest del Botifler Godó n'és la prova. El vergonyós article d'en Junqueras a l'ARA després d'haver declarat fa un temps "que es fotin els indults on els càpiga" n'és també la prova. Però cal continuar a crear les estructures discretes pel Control del Territori al marge dels qui només fan política per viure de la menjadora. Les estructures de l'autonomia no tenen res a veure amb la creació d'una organització que prengui massivament el Control del Territori. Tot molt discret fins al moment precís.
   FUERA LA OLIGOCRACIA 09/06/2021 5:42 pm
   Te has leido el 155? Veo que no. El 155 no podia hacer nada, para mi aplicaron un estado de sitio encubierto en el 155. Como ahora que han aplicado el estado de exepcion encubierto del estado de alarma.
  Jordi (Català i Suís) 08/06/2021 3:42 pm
  La presència dels exiliats i d'en Puigdemont és un "asset" de la Resistència Catalana contra l'Enemic Espanyol. Només cal veure la ràbia de la purriassa espanyola cada volta que els tribunals europeus sentencien a favor d'ells. L'error fou lliurar-se a l'Enemic Espanyol i acceptar la farsa del judici. Hom acusa en Puigdemont d'haver fugit però la raò d'això fou la divisió clara dins el lideratge independentista. Pel que fa a preparar les Forces Armades per control.lar el Territori és tan evident que si no es fa ara i molt discretament, no hi haurà amb què oposar-nos a les Forces d'Ocupació Espanyoles. Serà un "rapport de force" entre la població massivament mobilitzada ocupant totes les infrastructures bàsiques i els edificis dels Ocupants i els Espanyols i llurs forces presents a CAT. Per decantar cap als Catalans aquest "rapport de force" cal més forces que els Mossos d'Esquadra que passaran al camp dels Catalans. Tot plegat per forçar l'UE i els USA a intervenir. Així ha estat sempre a la Història i així esdevindrà.
  Aquesta és la realitat 08/06/2021 12:00 pm
  El que està comprovat és que Puigdemont no se'n va sortir. L'estat espanyol en va tenir prou amb donar un toc d'atenció i el personatge va fugir a tota velocitat. El seu poc hàbil successor només per una pancarta va se inhabilitat. Davant d'uns resultats tan galdosos, s'ha de ser mesell per continuar amb el pinyó fixe cap el fracàs.
  Donec Perficiam 08/06/2021 10:32 am
  No puc entendre qué més necessiten els catalans per voler marxar cagant hòsties d'aquesta podrimenta que és Caspaña. Portem 300 anys castigats continuament, insultats, expol-liats, despreciats, empresonats, amenaçats, trinxats...Heu comptat quants presidents de la Generalitat han estat exiliats o fusellats o destituïts?...jo no necessito més càstig per saber que Caspaña només vol els nostres diners i que no mereix el més minim respecte per part de ningú. Caspaña desprecia tota Europa sencera perque el seu orgull i prepotència és infinita. Només hi ha un camí i Caspaña no deixarà que sigui pacific. Caspaña sempre enganya fent veure que els terroristes sóm la resta del món.
  41
  1309
  Respon
  ciutada del mon 08/06/2021 9:24 am
  jajajaja qui comandara l'exercit fel'imbecil i tarat del suis jajajaja amb lo i fanatic que es segur que nomes deixa als mes purs i afusella al que parli casteel qui s'emocioni amb una canen castella de serrat, el que no es corra d'gust en sentir els segadojajaj total al final quedara ell, i algu tarat frenopatic pitjor que el suis, i nomes caldar un minitanc petiton per escombrar l'ecoria del suis i l'altre tarat cap a una galaxia molt molt llunyana, i aixo si federal tarat.
   @ciutadà del mon 08/06/2021 10:20 am
   Tens el traductor en congolès.
  Estadista 08/06/2021 8:47 am
  El cas català segons Junqueras: 0.001% per la via unilateral i 99,999% via autonòmica.
  Jordi (Català i Suís) 08/06/2021 3:32 am
  En Partal a Vilaweb destrossa en Junqueras i l'Aragonès i lliga l'acte d'homenatge a en Godó amb el vergonyós article d'en Junqueras a l'ARA. Com diem en francès: "les masques commencent à tomber".
  60
  17
  Respon
  Jordi (Català i Suís) 08/06/2021 3:12 am
  Durant aquests dos anys de pèrdua de temps i d'ensarronada hom podria aprofitar-lo per crear discretament les Forces Armades de la futura República Federal. No és pas tan difícil i hom podria agafar el model suís de l'Exèrcit de Milícia, Ciutadà-Soldat. Tenim tot l'equipament a casa normalment als soterrani i la munició separada. Per això fins a la reforma Armée 95 Suïssa podia mobilitzar 2'000'000 de soldats perfectament equipats i armats en 48h. D'això se'n diria "Control Efectiu i Veritable del Territori". Tenim tots els models a la Història dels Moviements d'Alliberament Nacional.
  25
  1313
  Respon
   Doctor Strangelove 08/06/2021 12:01 pm
   Hi aniràs tu a lluitar "capdelot". Deus ser tan ruc i lleig que no deus ni poder sortir de casa. Si tens ganes de gresca te'n vas a l'Afganistan i amb una mica de sort potser no tornes. Bé no, que als rucs allí encara els fan anar pel camp, imbècil! Doc.
   269
   16
   Respon
  Vendetta 08/06/2021 1:33 am
  Dexeu de fer el primo, lluita a mort als carrers, o lliures o morts com els nostres avanpasats contra el mateix enenmic,CATALUNYA CATALANA 33 res de pacifisme ni inbecilitats fer lis ke el cost de tindrens sotmesos sigue inaguantable per ells uns siris gegantina a tots els países catalans com Irlanda com a tot arreu on un poble es vol alliberar
  Luisnomeacuerdo 08/06/2021 12:49 am
  No te veo a ti José Antonio como un guerrero para plantar cara a tus compatriotas españoles, te veo más llevando el jabón a los que se están duchando en el trullo.
  magrab 08/06/2021 12:45 am
  Sr Guerrero Vall, "La independència de Catalunya hauria d’evitar el caos i ser un procés tranquil, com ho ha estat la separació del Regne Unit de la Unió Europea (UE)," El Brexit, tranquil? Em sembla que ningú en Catalunya, els periodistes els primers, enten Brexit i la ruïna que está causant a tot un pais. Al menys el creixement exponencial de l'independentisme, tant en Escòcia com en Gales, i el moviment en el Nord d'Irlanda per la unificació de la isla, deu indicar que no tot va bé en el Regne Unit.
   Castella la meravella 08/06/2021 10:22 am
   Sort que Castella es la meravella
  hinteligencia al poder 07/06/2021 9:21 pm
  Mentre alguns ara pidolen l'indult que fa dos dies havien dit que se'l fiquessin on els capiga, la fiscalia segeuix empurant gent. En dues paraules: bra vo
  BondiaCatalunya 07/06/2021 8:58 pm
  Em sembla que estarem tots d'acord en donar 2 anys per a explorar a fons la via del referèndum acordat... sempre i quan, en paral.lel, és construeixi el plà B, també a fons. És a dir, la vía unilateral. I Junqueras ja pot dir misa, que se li escau molt.

Nou comentari