La Roja i la Rioja

"Criden l'atenció els esforços, fora d'època, d'algunes empreses catalanes que pensen que encara poden pescar en aquella peixera"

És impossible d’oblidar aquell Jaume Canivell (Josep Sazatornil), l’empresari català que pagava el convit i la cacera de les elits madrilenyes a La escopeta nacional. L’home volia vendre porters automàtics i es veia obligat a interpretar tota mena d’aparences ridícules per integrar-se en aquell sistema que desconeixia. Naturalment, l’home acabava fracassant i, a sobre, quedant-se la factura d’una festa que ni era la seva ni els altres estaven disposats a compartir.

Els catalans arrosseguem una llarga tradició de fer-nos perdonar quan voltem per Espanya. És l’actitud d’aquells viatjants del tèxtil, que convidaven a tothom per no semblar garrepes. La dels visitants ocasionals, que exageraven la simpatia fins que els deien “mira, pues no pareces catalán” com un elogi. I, naturalment, la de l’autoodi, la que va des del català que explicava acudits de catalans fins als que es dedicaven a impostar una espanyolitat sobrevinguda i exagerada… Tots aquests arquetips formen part del passat, d’una Catalunya provinciana sense cap altre projecte polític que fer-se perdonar.

Per això criden l’atenció els esforços, fora d’època, d’algunes empreses catalanes que pensen que encara poden pescar en aquella peixera. L’últim episodi és la marca Sangre de Toro, de Torres, com a col·laborador oficial de la selecció espanyola de futbol, com si els vins catalans no haguessin estat foragitats del mercat espanyol a causa d’un ampli -i conegut- boicot social. La Roja és un símbol de l’espanyolitat, com ho són els vins de la Rioja, no pas els del Penedès. En fi, tothom és lliure de llençar els diners com li sembli. Al capdavall, el patrocinador principal de la selecció espanyola és CaixaBank.

Comentaris

  Los pueblos que ignoran las películas de Berlanga están condenados a repetirlas. 27/03/2021 4:21 am
  No tiene sentido que La Caixa y Torres tiren el dinero patrocinando a la selección, pudiendo anunciarse en El Mon. Pronto serán devorados por Onze y por la ratafia casera de Torra. Sr Cot, usted sí que sabe.
  Joronya ke joronya 26/03/2021 4:23 pm
  Avui sóc una mica més grec... Plató etc... Ahir amb el meu fill gaudint de la patacada roja-joronya!!
  David 26/03/2021 4:13 pm
  Cal dir que Torres té producció eminentment catalana (i força D.O.) però també en té força de fora de Catalunya. Visiteu la seva web i veureu com disposa de varies marques de vins produïts fora de Catalunya. Si fan un patrocini serà en aquest sentit, i potser no tant per fer perdonar la producció autòctona.
  Donec Perficiam 26/03/2021 2:17 pm
  Fa molt de temps que predico per a fer un boicot massiu absolut als productes Caspañols òstia !! des de la pasta de dents, passant per roba, aliments, electrodomèstics, fins als cotxes. Probeu de fer-ho i descubrireu que n'és de satisfactori deixar els seus productes al prestatge del super i agafar només els que es fan a Catalunya (o a l'estranger). Caspaña no mereix ni la saliva de la nostra escopinada.
  Ricard 26/03/2021 1:45 pm
  És una iniciativa privada. Poden fer el que vulguin amb els seus diners. Se suposa que en volen guanyar.
  Narcís 26/03/2021 8:08 am
  És verament vomitiu periodistes ( !?) a mateixes ràdios d'abast estatal llançant fàstics de qualsevulla cosa catalana per caure-hi bé a llurs emissores .. àdhuc agafant-se a que si sa àvia era de regió extremenya o la que fos! PD : el que han de fer per a conservar una bona moma !
  Bon article 26/03/2021 5:36 am
  Sangre de Toro es qualitat pixums torres, una marca de vins pessims per vendre als negritos espanyols. P9bre Penedes amb el desprestigi Torres, uns freixenets de vins prefabricats
   Joan Roig 26/03/2021 7:38 am
   El Sangre de Toro, es un vi o un detergent? Que dolent, qualitat extremenya
  Ramon 26/03/2021 1:12 am
  Els bons catalans gaudim amb els fiascos de la Roja. Com el d'avui.
  Sr. Cot. Vostè és més de llitrona Xibeca que de vi, oi? 25/03/2021 11:49 pm
  Ho dic perquè desvarieja lo seu i lo del seu cosí en aquest oblidable article. Tranquil; tots tenim mals dies i no podem saber de tot.
  85
  60
  Respon
   Sempre una Xibeca abans que un vi qualsevol 26/03/2021 10:28 am
   I sobretot a l'estiu
  Jmuc 25/03/2021 10:29 pm
  CajaBank.
   11Onze 26/03/2021 10:34 am
   Esperem que aparegui el nostre banc per passar-nos-hi en bloc i deixar els miserables mesells (reiteració) del Sabadel i Cajabank menjat-se els mocs i seguint arrossegant-se com escarabats. Quan el tinguem , cal que des de la Generalitat donguin exemple i tot el que depengui de la pública passi a treballar amb el banc.
    Ricard 26/03/2021 1:47 pm
    Ara mateix ja tens alternatives als bancs castellanistes.

Nou comentari