El debat sobre els indults ha pres una importància cabdal quan la Fiscalia i el Tribunal Suprem han destrossat totes les opcions per obtenir beneficis penitenciaris dels presos independentistes. Un cop comprovat que la cúpula judicial de Madrid tallarà qualsevol opció de sortida per la via del dret penitenciari, queda clar que la solució políticament més barata per a Pedro Sánchez són els indults governamentals. Una possibilitat legítima, però molt complicada perquè els indults no deixen de ser un benefici graciable que, en aquest cas, necessitarà alguna mena de correspondència política, algun grau de pacte que impliqui un canvi de sentit de la política catalana.
El problema és que una decisió d’aquest tipus abans de les eleccions complicaria les opcions electorals d’ERC, que hauria d’explicar quines serien les contrapartides polítiques d’un acord d’aquest tipus. I no només això, els indults deixarien fora de qualsevol solució a l’exili, que és el principal maldecap de l’Estat i que s’expressa electoralment a través de la candidatura que encapçalen Carles Puigdemont i Laura Borràs. Una possibilitat que alteraria seriosament la campanya electoral, amb resultats incerts tant per a ERC com per al PSC, que poden veure compromeses les seves expectatives de creixement.
Els indults, per tant, són una possibilitat postelectoral, al marge de la voluntat popular. Una opció humanitàriament comprensible, però democràticament perversa.

Nou comentari