La malícia del Tribunal de Comptes

"La resolució òbviament no pot escapar a la crítica de decisió política amb la voluntat d'afeblir l'independentisme català per la via judicial"

La decisió del Tribunal de Comptes de no acceptar l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) en el cas dels ex alts càrrecs del Govern que es van acollir al Fons Complementari de Riscos per pagar les fiances que els exigieixen ha provocat una onada d’indignació entre les files independentistes. La resolució òbviament no pot escapar a la crítica de decisió política amb la voluntat d’afeblir l’independentisme català per la via judicial. El tribunal ha decidit tirar pel dret i no acceptar els avals encara que ningú els hagi recorregut i procedir de forma immediata amb l’embargament dels béns.

L’operació deixa una sensació d’indefensió absoluta als afectats si es té en compte el detall que el tribunal no ha deixat ni 48 hores als acusats per presentar una garantia. “Estem en el pitjor dels escenaris”, lamentava en una compareixença d’urgència l’expresident de la Generalitat Artur Mas, un dels principals afectats. De fet, el càstig s’aplica per les accions d’acció exterior que es van desenvolupar durant els seus anys de presidència.

Aquesta és una acció des de l’estat espanyol que de nou mostra les dificultats per mantenir l’estratègia del diàleg com a via per a resoldre el conflicte amb Catalunya. Els dos anys de marge que per part catalana s’ha donat a aquest procés dialogat són una eternitat mentre no existeixi una mateixa disposició de solucionar el conflicte entre les principals forces polítiques espanyoles. Ara mateix, un any després dels fets que van desencadenar la sentència del Procés, s’ha pogut concretar una taula de diàleg o negociació, però que té les mans lligades. El futur del que s’hi decideixi trascendeix la voluntat dels partits que hi hagi reunits al voltant de la mesa. A més, si tot es dilata, el problema s’agreuja perquè hi pot haver un canvi de protagonistes a la Moncloa, que no ho posaran més fàcil. Tot just el contrari.

Es va veure clarament durant la darrera convenció del PP a València: un Pablo Casado amb Isabel Díaz Ayuso al costat en una plaça de toros a València fent una exhibició d’intransigència davant l’independentisme, aparcant el discurs de la dreta amable i apostant per una retòrica molt més agradable pels oïdes del votants de Vox. En aquest context, es fa difícil que hi hagi cap negociació amb la part espanyola que pugui acabar a bon terme, a no ser que el pacte impliqui aparcar sine die el projecte independentista i avançar en allò que doni la sensació als catalans que la seva vida millora ni que sigui una mica dins del marc del Regne d’Espanya.

Comentaris

  jojojo 14/10/2021 9:52 pm
  jajajaja
  Narcís 15/10/2021 7:13 am
  Una corrupció salvatge de partits que se'n no diuen ' espajnyols ( fonètica Bono ) / espanyolers/ espanyolíssims . . . i ningú sabia de l' existència d'aquest " tribunal "! Com diria aquell : ' no hace falta decir nada más ' ! PD : hom pot saber quan hi ha hagut OEP per ser empleat d'aquesta administració .. potser en la resposta hi és la mare dels ous !
  Aigualit 15/10/2021 8:00 am
  Obviament, la decisió ha sigut presa per un Estat seriós, l'Espanyol, per demontar wls jocs trilers del govern feixiste de la plaça Sant Jaume.
   Ricard 15/10/2021 9:14 am
   Renoi, ni puntuació, ni ortografia. Això sí, molt seriós i "espanyol".
  Oriol 15/10/2021 8:23 am
  Un tribunal que aplica sentències, sense judici, es un tribunal de talibans! i algú sap a on van a parar els diners que embarguen?
  Ricard 15/10/2021 9:15 am
  No hi ha concòrdia possible a els racistes castellans.
  Ricard 15/10/2021 9:15 am
  No hi ha concòrdia possible amb els racistes castellans.
  El Tribunal de Comptes no actua políticament 15/10/2021 10:58 am
  Només exigeix equitat. Si els embargats van malversar diners públics, que els restitueixin i de la seva butxaca. Vergonya hauria de fer als indepes i als dirigents actuals de la Generalitat, que és qui va perdre els diners malversats, posar-se a favor dels delinqüents i no del contribuent: molt elitisme i poca democràcia.
   Ricard 15/10/2021 12:46 pm
   Senyor meu, el problema és que el tribunal en qüestió no ha hagut de demostrar res per acusar uns ciutadans de malversar milions d'euros... La indefensió dels acusats que provoca el tribunal és delictiva. Aquesta sí.
   Teix 15/10/2021 12:51 pm
   Que el Tribunal de Comptes no actua políticament? Ja! N’hi hauria prou en saber qui és cadascú, de qui és parent, de qui és amic, quina és la seva afinitat política que, per cert, va ser feta pública en el diari, no fa gaire: s’assembla més a una oficina de col·locació que a un tribunal. Una altra, no hi ha concepte jurídic més relatiu que el de malversació. El que per a uns, els dels sistema, és malversació, per als altres està ben empleat. Naturalment, les regles les fixen els primers. Una altre, encara: no es pot treballar per la independència dins de les regles marcades. Qui hi estigui disposat, també ha d’estar-ho a patir les conseqüències, les marcades per l’altre bàndol.
  JordiP 15/10/2021 11:30 am
  Els criteris d'inculpació i valoració de responsabilitats que aplica aquest "tribunal" (penya tavernària de polítics frustrats i odiadors) són autènticament surrealistes. L'absurdidad i fantasia de les imputacions recorden molt els hiperbòlics mètodes dels tribunals estalinistes de 1937 teledirigits pel fiscal Wischinsky o les del tribunal cubà que va jutjar el general Ochoa. A més, es permeten rebutjar sistemes d'aval absolutament legals, despreciant miserablement els criteris del TC i el TS. Total, amb l'objectiu de perseguir i esclafar a fons personalitats polítiques que no poden aguantar per les seves idees polítiques. Això és una institució i uns mètodes d'un sistema democràtic? Crec que la UE s'ho hauria de mirar ben mirat. Tot recorda massa el "Problema polonés".
  Groc 15/10/2021 12:00 pm
  Escriuen seguidos faxistes de VOX
  Racanos. 15/10/2021 12:34 pm
  Venga no seais racanos, a rascarse el bolsillo y pagar la fiesta entre todos. No quereis republica? Pues a pagar por ella? si no poneis ni tres euros por barba, tam importante no sería...
  Donec Perficiam 15/10/2021 2:09 pm
  Si el hobbit President Aragonés fora intel-ligent utilitzaria l'aberració del Tribunal de comptes de la Santa Inquisició per aturar (he dit aturar, no negociar) els pressupostos del Desgobierno i el que faci falta. Però sembla que als d'ERC els agrada més abaixar-se els pantalons fins els turmells.... no fa falta dir res més.
  Que no te enteras! 15/10/2021 2:39 pm
  ERC votará lo que diga Pedro, para eso esta el PSC en Cataluña, como muleta de ERC (Con el resultado obtenido en las ultimas eleciones) para que el pertido de Pelomocho ni la Cup les chantajee ni les reviente el bonito gobierno (te acuerdas de la famoso ducumento que les obligaron a firma para pactar gobiernos con el PSOE) . Este es el "peaje" CATETO! ERC ya tiene la contrapartida por votar todo SI en Madrid cuando diga Sanchez , no hay nada mas que sacarle al POSE. No te enteras de lo que pasa en tu casa!
  Con lo listos que decíais que erais y lo calculado que lo teníais todo 15/10/2021 5:08 pm
  Ya no os acordáis de lo provocar un choque de trenes entre España y Cataluña? Pero si no tenéis ni para pagar las multas, se puede ser más ridículo?
  Repte 15/10/2021 6:32 pm
  Doncs és el senyal per no votar els pressupostos del'estat fins que no es resolgui la incompentència del Tde C

Nou comentari