La lliçó de la CUP i l’avís d’Òmnium

"Si s'han de repetir les eleccions, l'abstencionisme creixerà encara més i la CUP podrà cridar al vot útil"

S’haurà de ser molt simplista a partir d’ara per continuar definint la CUP només amb l’adjectiu “antisistema”. No és que s’hagin tornat conservadors, ni que hagin deixat de voler sacsejar el sistema i fins i tot trencar-lo per transformar-lo. De fet, l’independentisme és això. Però, després del moviment que han fet aquest dimecres, serà cada vegada més difícil presentar-los com el partit eternament adolescent i referir-s’hi amb frivolitat. Encara s’ha de veure si la decisió de convocar ERC i JxCat a una reunió d’urgència per arrossegar-los a signar un document de mínims té efecte. Però de moment ja ha quedat clar que les dues formacions majoritàries de l’independentisme entenen que si la CUP les crida a capítol més els val anar-hi. Això indica una influència creixent dels cupaires, la coherència dels quals, altres vegades criticats per falta de sentit de la realitat, és un valor a l’alça enmig del panorama actual. També s’ha evidenciat que de tant en tant ERC i JxCat recorden que l’independentisme és un moviment de va de baix a dalt i no al revés, com agradaria a Madrid.

Hores després de la lliçó de la CUP, els representants de les dues formacions encallades en la negociació han hagut d’escoltar un dur discurs de Jordi Cuixart en un acte que ha demostrat la gran (i transversal) capacitat de convocatòria d’Òmnium Cultural. L’esbroncada pública que els ha clavat –invertint-hi hores d’un dels escassos permisos penitenciaris que té el president de l’entitat, com la resta de presos– hauria de provocar-los dificultats per dormir, almenys un dia. I després els hauria de fer reflexionar. Sobretot perquè diumenge es trobaran, per rematar la setmana, amb una concentració de l’ANC.

L’independentisme de la gent –de moment, el 52%, segones les urnes– no desapareixerà. Però si s’han de repetir les eleccions –que no serà només culpa dels uns o dels altres, sinó a repartir– sí que el resultat canviarà. L’abstencionisme creixerà encara més –i no precisament en l’unionisme– i la CUP podrà cridar al vot útil.

Comentaris

  Narcís 13/05/2021 8:04 pm
  L' independentisme mai deixarà de votar! PD : no tingui cap dubte l' autora i .. no pas pro els baliga-balaga de la CUP ni els de la presa de pèl d' ERC !
  Ruc català 13/05/2021 8:51 am
  Rucs, més que rucs. Polítics de pa sucat amb oli. ERC i JxC tontos del cul, aprofitats del vot de la gent per aconseguir la poltrona per viure de la sopaboba i sense cap sentit de país. Casundena, a les pròximes eleccions no us votarà ni la vostra mare que us va parir imbècils. Al final els únics coherents son les CUP.
  ciutadà 13/05/2021 8:22 am
  La CUP, com tots els partits polítics, no pot donar lliçons de res que no sigui incoherencia, nepotisme, traïdoria i llatrocini.
  Ramon 12/05/2021 11:46 pm
  Pel Món, cap, cap, absolutament cap corrupció de Podemos no és mai notícia.
  Lluït 12/05/2021 11:18 pm
  La Cup només ha fet un acte de campanya. Una segona volta no donarà abstencionistes sinó més participació dels que no ho van fer per principis (interferència judicial) o per pandèmia. Amb millors condicions sanitàries hi haurà interventors i observadors que podran vigilar millor les irregularitats i/o les trampes....
  Ramon 12/05/2021 11:13 pm
  Doncs jo ho veig tot a l'inrevés.

Nou comentari