La hipòtesi de l’error culpable del CNI en els atemptats del 17-A no és nova, ni se l’ha inventat l’excomisssari Villarejo. De fet, ja l’any 2019 el diari Público va publicar una sèrie de documents que demostraven que el cervell del grup terrorista, l’imam Abdelbaki es Satty, era un confident dels serveis d’intel·ligència espanyols, que en controlaven tots els moviments. Però, malgrat tots els indicis, les autoritats judicials espanyoles es neguen, una i altra vegada, a investigar les relacions -intenses i sostingudes en el temps- entre el cap de la cèl·lula jihadista i el CNI. Una negativa que la Fiscalia ha reiterat un cop conegudes les declaracions de Villarejo. Ni hi ha explicacions de l’executiu, ni hi ha comissió d’investigació al legislatiu, ni l’àmbit judicial pensa fer res. La posició dels poders de l’Estat és incompatible amb un mínim de confiança dels ciutadans en les institucions que paguen amb els impostos.

És difícil que, en un sistema pluralista, els tres poders es posin d’acord en obstaculitzar una investigació tan important com la del 17-A. Però si el quart poder s’hi afegeix, ja es fa impossible parlar de democràcia. Els mitjans de comunicació de Madrid han actuat com una extensió més del poder de l’Estat, ocultant a l’opinió pública espanyola indicis gravíssims d’implicació de les clavegueres de l’Estat en el 17-A. Cap dels diaris de Madrid ha tingut ni un centímetre de portada per als dubtes sobre aquells atemptats, un menyspreu paral·lel al de les associacions de víctimes del terrorisme, a hores d’ara només interessades en les seqüeles penitenciàries del conflicte basc. El triangle PSOE, PP, Vox ha adoptat la mateixa actitud silenciosa.

La societat catalana -independentista o no- mereix una explicació clara i a fons dels atemptats en què van morir, entre moltes altres víctimes, dos nens. Negar la veritat connota Espanya com una societat èticament insensible, políticament immadura i socialment irresponsable. 

Comentaris

  LlunyDeCat Gener 12, 2022 | 20:06
  L'article encara insisteix a parlar del nivell de la democràcia que els Espanyols varen muntar fa 45 anys. Tot plegat és simplement l'Hispano-Centrisme, un tic psicològic proper de la Síndrome d'Stockholm. Els Espanyols són en guerra des de fa més de 300 anys i des del 2014 la guerra és total amb els Catalans. Per als Catalans - no parlo pas de la Colònia Espanyola - l'Enemic és Espanya (Espanyols) i punt. Només ho tenen clar els Espanyols. Ni la Repressió brutal ha aconseguit que les elits catalanes ixin de llur mesellisme.
  Anònim Gener 12, 2022 | 20:30
  Això no és cap estat, es una banda d'assesins capitanejat per uns tractants d'armes que tant sols miren pels seus interessos i tant els fa matar persones, elefants o el que els convingui.
  Una mica d´hemeroteca. Gener 12, 2022 | 21:04
  L'alcalde de la localitat belga de Vilvoorde, Hans Bonet, va assegurar que la policia del seu municipi havia consultat els Mossos d'Esquadra sobre la figura de l'imant de Ripoll i capitost de la cèl·lula, Abdelbaki és Satty el gener del 2016. Les apreciacions d'una jutge a l'escenari de l'explosió del xalet d'Alcanar ocupat per la cèl·lula, que va tenir lloc 17 hores abans del primer atemptat, desmunten el relat de la Generalitat segons el qual qualsevol error és atribuïble a l'Estat. El conseller d'Interior, Forn, i el major dels Mossos, Trapero, es van veure forçats, després dels atemptats, a reconèixer el que havien negat: que la policia catalana sí que va rebre el 25 de maig una alerta sobre el risc que l'Estat Islàmic (EI) atemptés a l'estiu contra zones turístiques de Barcelona. Els EUA van confirmar per escrit el 21 d'agost que el 25 de maig s'havia informat els Mossos que la Rambla era objectiu del terrorisme gihadista aquell estiu. Etc, etc ....
   Ricard Gener 13, 2022 | 09:20
   I d'aquesta història es pot deduir què? Que en cni i els mossos van deixar fer? Que el cni va fer bé la seva feina i els mossos no? Escolti, no entenem la troca. Els catalans tenim dret a que l'administració pública expliqui el que sàpiga del que va passar. Hi ha 17 morts damunt la taula, i resulta que l'administració pública té l'exclusiva de la investigació policial. I tot això independentment del que digui un ex-policia que pugui estar mentint o no. Perquè la transparència és un requisit per als demòcrates, si és que en són, siguin annexionistes o catalans.
  Ricard Gener 12, 2022 | 21:08
  Encara no entenem que tots els castellanistes són "patriotes". No és només la policia "castellana", sinó també la policia patriòtica. I això cal aplicar-ho al seu Estat, al govern, als funcionaris, a les empreses, a les comunitats de veïns, als jugadors de futbol, als bombers i als carters. No ho poden evitar. Vet aquí el perquè de la seva unanimitat xenòfoba. La democràcia? La demo què?
  Avia Gener 12, 2022 | 21:35
  I avui el President de Catalunya a parlar de dretes i esquerres obviant tota aquesta questio. No son nomes els diaris de Madrid es el nostre President. Que hi feia en un dia com avui a Madrid i acompanyat i lloat per l,exalcadessa Manuela Caemena que ja sabem que pensa dels catalans
  Luisnomeacuerdo Gener 12, 2022 | 22:16
  En ocasiones veo conspiraciones, que malas noches paso con el red Bull. Salvador de tractoria y sus alucinaciones con los rey de su país, España. El daño que ha hecho el proceso en las débiles mentes de los fascistas independentistas.
  Gebe Gener 13, 2022 | 02:26
  I feixista totalitaria. Ells també pagaràn i paguen les consequencies cada día. No els tenen per res, no es tenen per res. Expulsen els seus ciutadans, per aixó n’hi tants a Catalunya.
  Doctor Strangelove Gener 13, 2022 | 07:37
  Batxiller Cot, ningú amb dos dits de front fa cas a un corrupte mentider que només intenta escampar merda! Doc.
  Veterà antifranquista. Gener 13, 2022 | 08:12
  Que la democràcia borbónica no és tal democràcia ja ho sabem de bon principi. Però és el que els pobles d'Espanya- amb el Poble Català al davant,- va acceptar al seu moment i va anatemitzar als que ens hi vam oposar. Ara cal acceptar-ne les conseqüències.
  joandoménec Gener 13, 2022 | 18:37
  Contra Catalunya tot s'hi val.
  Narcís Gener 13, 2022 | 20:50
  Ras i curt: als mitjans de madrid se'ls hi hauria de caure la cara de vergonya de no remoure, de no dir res, sobre aquella matança, sobre aquells assassinats .. però quan n' han tingut de vergonya si tota sa existència és una trola, en particular, quan contra Catalunya hom tracta ! PD : però el vertader pecat és el que fa aquell que se'n diu jefe del estado .. quan hauria de ser damunt, molt per damunt, de tanta misèria moral, ètica, professional i, per si no fos prou, a saber allò econòmic que reben d' aquest estat!
  Vendetta Gener 13, 2022 | 22:31
  Puta ejpanya sempre ells son el enemic

Nou comentari