Nova clatellada de la justícia europea a Espanya. I ja en són tantes que fins i tot n’hem perdut el compte. Ara, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat la raó a Valtònyc, assegurant que Espanya va utilitzar malament l’euroordre automàtica contra el raper. La justícia espanyola ha quedat de nou en entredit, i ha estat precisament l’exili qui l’ha deixat en evidència.

Després d’aquest nou revés, ressonen amb força al meu cap les paraules que va pronunciar l’exconseller a l’exili Toni Comín aquest dissabte des de Perpinyà. “Què tal, els jutges belgues? Què tal els jutges alemanys? Què tal els jutges escocesos? Què tal el TJUE?”, preguntava Comín al govern espanyol. Cap resposta. Ni ara, ni mai. L’Estat està prenent consciència, a força de bufetades, que l’actuació sense límits del seu sistema judicial només funciona dins del seu territori.

A poc a poc -i no sense sacrificis i patiments personals-, s’està demostrant que Espanya és un estat on els dissidents polítics no hi tenen cabuda. Però també s’està posant de manifest que l’exili va ser una decisió encertada, sobretot estratègicament. Ha servit per posar en evidència el sistema judicial espanyol, ancorat en el franquisme. I així les coses, la pregunta continua esperant resposta: “Què tal la justícia europea, govern espanyol?”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa