Les informacions aparegudes al voltant de presumptes casos d’abusos i agressions sexuals que afecten la CUP, després de la investigació que ha publicat el diari Ara, han originat una comprensible reacció d’incomprensió per part de molts sectors. Deixant de banda que és del tot necessari que qualsevol organització tingui en compte mesures per lluitar contra la violència de gènere entre el seus membres, sigui un partit o una empresa, no deixa de resultar preocupant que una organització pugui acabar convertint-se en una barrera protectora per l’agressor, en cas que fossin certes les acusacions que han aparegut contra ell, o bé que acabi deixant les víctimes desorientades entre protocols que no acaben de resoldre res. Bàsicament perquè per això les societats han arribat a dotar-se de forces de seguretat i de tribunals de justícia: per protegir les víctimes de l’acció dels delinqüents.

La justícia hauria de poder dirimir els suposats fets que ara circulen en una nebulosa d’informacions imprecises i el cas s’hauria de poder resoldre amb garanties per tothom. En el cas que ha sortit a la llum sembla que això no ha estat possible i l’embolic del protocol sembla no haver aconseguit res més que una injustícia doble: per una banda, deixa un acusat públicament per via d’una informació periodística que ara s’ha de defensar d’una notícia, i dues presumptes víctimes que no han vist resolt el seu cas.

Caldria exigir a la CUP —que ha dit que té una vintena de denúncies internes semblants— més transparència, més encara tenint en compte que és una formació que es presenta sovint com la més inflexible en els seus posicionaments. D’aquí també que la indignació per aquest cas sigui encara més gran.

D’altra banda, però, els cupaires —com també han denunciat moltes dones que ho han patit— tenen raó en considerar la justícia com una institució patriarcal que no ajuda a assolir els objectius de reparació. Aquesta desconfiança cap a la justícia, però, no pot deixar de cap de les maneres un cas com aquest irresolt. I cal seguir exigint mesures que facin l’administració de justícia molt més sensible a les víctimes de la violència de gènere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa