La setmana vinent serà distreta i passaran coses. D’entrada, dimarts al matí, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea dirà la seva sobre les qüestions prejudicials. No és una sentència de tot o res, sinó que serà de grisos i caldrà analitzar-ho tot al detall per repartir raons entre l’Estat i l’exili. Hores més tard, a quarts de cinc de la tarda, Felip de Borbó lliurarà els despatxos als nous jutges graduats a l’Escola Judicial de Barcelona. Una doble jornada que pot servir d’autohomenatge a la justícia espanyola aprofitant la resolució que al matí haurà dictat la justícia europea. Tot amb la sospita que la resolució pot ser una ajuda per al jutge instructor del Procés, Pablo Llarena. És estrany l’horari dels despatxos, perquè normalment és un acte que es fa al matí.

Un dels punts claus serà l’interès que desperti saber si Bèlgica com a Estat pot entrar a valorar errades sistèmiques del poder judicial a Espanya. Un dels punts que va emfatitzar l’advocat general del Tribunal, el jurisconsult que fa la feina d’il·lustrar el tribunal. És un punt fonamental en tant que definirà si un dels fonaments de l’estratègia de l’exili és eficaç. En concret, considerar els independentistes catalans, o els catalans en general, com una minoria nacional que és discriminada en allò que afecta els seus drets polítics i civils.

Una estratègia que implica diferenciar que, si bé Espanya en general respecta judicialment els drets fonamentals, quan els afectats són activistes d’un independentisme (potser també de l’esquerra més convençuda), aquest respecte no existeix, o es distorsiona, o actua en la seva contra. En tant que catalans, o independentistes catalans, se’ns aplica arbitràriament el Codi Penal. En una expressió, que pel fet de ser català, a més d’aplicar-se el Codi Penal, s’aplica l’agreujant del codi postal. És una línia interessant jurídicament perquè el concepte de minoria nacional pot orientar la interpretació dels convenis i acords en drets fonamentals signats en el concert de les nacions europees o mundials.

Val a dir que aquesta tesi ha guanyat certa força també aquesta setmana, quan des del Tribunal Europeu de Drets Humans han assegurat que donaran prioritat als recursos dels líders independentistes i que seran tractats com “un grup particular”. Una expressió gens gratuïta i menys, quan la mateixa portaveu de l’alta institució europea va assegurar que estan amatents als canvis legislatius que es porten a terme a Espanya i que afecten, sobretot, als condemnats per independentistes. Un tractament especial de la suposada autoesmena que fa l’Estat al tracte judicial i policial dispensat a l’independentisme. L’exemple més clar és la derogació de la sedició. Un exemple no tan clar és la creació d’un nou tipus penal dels desordres que té un important efecte dissuasiu a la protesta. Una derivada molt perillosa en tant que el dret a la manifestació i reunió són drets benzina, en tant que serveixen per fer respectar els drets, exercir-los, denunciar la seva persecució o intentar guanyar-ne de nous.

Un altre dels punts curiosos de la resolució de dimarts serà l’opinió dels quinze magistrats sobre el dret de la justícia belga a mirar si la conducta imputada al conseller Lluís Puig es pot considerar un delicte perseguible o no. La justícia espanyola nega aquest dret, però, ves per on, el reclama per a Mariano Rajoy i Cristóbal Montoro quan, en els seus escrits processals per entrebancar l’acció de la justícia andorrana, defensen i convencen el Tribunal Superior de Justícia de Madrid que hi ha d’haver una mínima activitat inspectora sobre els fets i els delictes que l’Estat reclamant indica.

Sia com sia, la setmana vinent serà jurídicament i política interessantíssima i obre una altra pantalla en el procés polític que viu Catalunya, i que de retruc i encara que ho dissimulin molt bé, viu també Espanya. Però, el que hauria de començar a preocupar l’exili no és si l’independentisme ha aconseguit fondre algun dia els ploms a l’Estat, o com a mínim, fer-los saltar. Un fet que està prou bé i potser és estimulant. Però, els moviments de l’Estat ara s’encaminen cap a un altre escenari i no és altre que evitar i garantir que el president Puigdemont no pugui ser candidat a les pròximes eleccions europees. Passaran coses, molt fortes. I, pel que es veu, també passaran cotxes per la B-40.

Més notícies
La ponent del cas Pegasus, la liberal Veld, en el moment de presentar el seu informe/Natzaret Romero

Bufetada a Espanya de la ponent de la comissió Pegasus a l’Europarlament

Notícia: Bufetada a Espanya de la ponent de la comissió Pegasus a l’Europarlament
Comparteix
Esborrany de les conclusions reclama a l'Estat que "aclareixi" i protegeixi les víctimes de l'espionatge
Notícia: Bufetada a Espanya de la ponent de la comissió Pegasus a l’Europarlament - Mobile
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, durant un Consell Nacional del partit | ACN

El TJUE deixa Junqueras definitivament sense l’escó europeu

Notícia: El TJUE deixa Junqueras definitivament sense l’escó europeu
Comparteix
Els magistrats desestimen el seu darrer recurs
Notícia: El TJUE deixa Junqueras definitivament sense l’escó europeu - Mobile
Els eurodiputats Toni Comín, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont al seu escó a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg | ACN

Puigdemont manté davant el TGUE la vulneració dels seus drets polítics

Notícia: Puigdemont manté davant el TGUE la vulneració dels seus drets polítics
Comparteix
Vista pel primer veto del Parlament europeu a l'acta de diputat del president a l'exili
Notícia: Puigdemont manté davant el TGUE la vulneració dels seus drets polítics - Mobile
El president a l'exili i eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont durant una protesta a l'Eurocambra per l'espionatge amb Pegasus a eurodiputats | ACN (Nazaret Romero)

L’exili demana a Europa una altra vista sobre les prejudicials arran del Catalangate

Notícia: L’exili demana a Europa una altra vista sobre les prejudicials arran del Catalangate
Comparteix
La defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí prepara també els arguments per defensar la seva immunitat en dues vistes, el 24 i 25 de novembre
Notícia: L’exili demana a Europa una altra vista sobre les prejudicials arran del Catalangate - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 27, 2023 | 23:47
  Gonzalo gener 27, 2023 | 23:47
  la colonia de españoles en Cataluña nos sentimos desatendidos por Madriz.
 2. Icona del comentari de: Llei electoral catalana pròpia amb llistes obertes a gener 27, 2023 | 23:48
  Llei electoral catalana pròpia amb llistes obertes gener 27, 2023 | 23:48
  Jo també veig els moviments de l’Estat encaminats cap a evitar i garantir que el president Puigdemont no pugui ser candidat a les pròximes eleccions europees. Com també veig els moviments d'ERC traçant i perseguint garantir que els seus líders (Junqueras i Rovira) puguin tornar a ser candidats a les pròximes eleccions "autonòmiques". Prou partitocràcia! amb majoría "indepe" i són incapaços de passar una Llei Electoral catalana? Més aviat són "indepes" que és fonen els ploms entre ells.
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 28, 2023 | 02:40
  Pere Llimonera i Citronell gener 28, 2023 | 02:40
  Quiero dejar bien sentado que me han llegado noticias de que el CNI ha investigado la autoría de este articulo y no es realmente la del firmante, que está hoy malito, en la cama, tras enterarse ayer de que lo que decida o no el "Tribunal Europeu de Drets Humans" le importa un caraj0 mas o menos a todo el mundo en Europa y en el resto de la Galaxia; y de que el "El Consell d’Europa" y el TEDH, N0 pertenecen, ni son instituciones de la Unión Europea... Es importante resaltar que el TEDH N0 es una institución de la Unión Europea, N0 está relacionado con ella ni por lo tanto con el Tribunal de Justicia de la Unión Europea. El TEDH es un órgano judicial que se crea en virtud del CEDH, y cuyas actividades N0 van muy allá, la verdad.. O sea: Chiringuito y rollo patatero que todos, o casi, los países se pasan por el arco del triunfo... O sea, es en realidad uno de esos organismos y entes medio-paripé donde van a parar los políticos/astros en desuso, retirados y que "molestan" a sus partidos para que sigan cobrando un buen sueldaZ0 haciendo poco o nada... ¡Qué mal 'rotllo'!, con lo que los partidos separatas, Govern y Generalitat están "untando" a algunos de sus miembros para "convencerles" y atraerles a su pobre, fantasiosa e impostada causa, dando apariencia -o mas bien intentando dar apariencia- de asunto europeo muy trascendente; y de entes importantísimos de la Unión Europea... Pero, N0 hay nada de eso... Pese a presentar todas las características comunes de las flipadas con que nos suele agasajar, no es "en Sallés", el autor, como digo, sino un bot "ChatGPT" calibrado en modo "desparrame" máximo en elucubraciones psicodélicas y chiripitifláuticas... Se trata simplemente de otro articulo de imposturas que prueba lo desnortados que andan algunos en sus fantasías delirantes, torbellinos mentales, psicodélicas ensoñaciones y quimeras surrealistas... Se agarran a lo que sea para intentar probar la supuesta verdad de sus elucubraciones fictivas y oníricos inventos... Se empeñan en aderezar los dulces postres, flanes y golosinas mentales con que quieren convencernos, con suculentas pruebas históricas y datos actuales, que N0 son ni pruebas ni datos, sino rimbombantes engañifas y adulterados razonamientos de feria; trampantojos para la vista y las entendederas... Entendederas, que ya de por si, en la catalana tierra, de los Pirineos al Ebro, andan bastante disminuidas últimamente, en una parte minoritaria pero aun considerable de la población, por causa de adoctrinamientos y abducciones varias... Y en estos supuestos razonamientos, falaces ejemplos y engaños, el bot "ChatGPT", verdadero autor del articulo, nos cuenta, entre populismos, demagogia barata y sofistica insufribles para el razonamiento humano, una "supuesta" relación entre Puchis, Rajoys, TSJ, políticas europeas y nacionales, y otras fantasías, ficciones, inventos, y estas cosas de la IA (Inteligencia Artificial) que mueven chips y algoritmos... Mas aun siendo re-programada por el "supuesto" "CNI Catalán" en un alarde de "astucia" (como Mes Atur) para justificar sectarismos, ficciones, totalitarismos, supremacismos y mangoneos de los independecieros; pero que desentonan con la realidad cuando los repasa y analiza la inteligencia humana... Es lo que tiene la IA, sobre todo la que usa algoritmos sectarios y totalitarios... "Ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Siau!"
 4. Icona del comentari de: Erc es españa a gener 28, 2023 | 07:07
  Erc es españa gener 28, 2023 | 07:07
  Catalunya es Puigdemont, i españa es Junqueras el venut per una bossa de cacahuets i el seu fillol Peret el curtet
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 28, 2023 | 08:58
   Doctor Strangelove gener 28, 2023 | 08:58
   No, has començat bé però al final com sempre l'has espifiat, as usual. La cosa és: "Puigdemont és Catalunya i Catalunya és Puigdemont", que content estaria en Rudolf de veure que seguiu les seves passes! :) Doc.
   • Icona del comentari de: Jo a gener 28, 2023 | 12:53
    Jo gener 28, 2023 | 12:53
    Doctor? Si no vas superar P3...
 5. Icona del comentari de: Narcís ( algú ha de parar els peus a tanta ignomínia ! ) a gener 28, 2023 | 16:10
  Narcís ( algú ha de parar els peus a tanta ignomínia ! ) gener 28, 2023 | 16:10
  Davant tanta prevaricació ( o contra els catalans tot s'hi val ) . . esperem que el TJUE així com mateix TEDH posin justícia de debò, posin protecció de debò al ciutadà! PD : només amb els vídeos de les estomacades que van fer a persones pacífiques que votaven .. n' hauria de ser prou per veure el llautó que té aquest estat ( i no parlem ja d' informes falsos . . Pegasus . . Codi penal fora de lloc . . presions. i mateixos xantatges . . . . . . . demanda de rebel·lió, de sedició i malversació! ) !
 6. Icona del comentari de: Andreu a gener 31, 2023 | 17:22
  Andreu gener 31, 2023 | 17:22
  Una imatge, de vegades, val més que mil paraules. Si en comptes d'una imatge veiem les escenes de càrregues policials contra votants pacífics, que no es van veure al judici del sr. Marchena, no cal massa discurs ni plantejaments jurídics massa sofisticats per veure que Espanya no és un estat democràtic. Tot aquest enrenou judicial per preguntar als ciutadans què volen pel seu futur! No és sorprenent?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa