El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Independentisme i oportunisme
  • CA

No s’entén. O sí, segons les pistes que cadascú decideixi seguir. No s’entén que aquells que declaren dia sí i dia també que cal confrontar l’estat espanyol, desbordar-lo i reactivar la declaració unilateral d’independència (DUI) al mateix temps defensin que cal gestionar molt bé l’autonomia, de forma exemplar, perquè així vagin bé aquelles coses que prèviament ens han dit que mai aniran bé perquè és impossible dins de l’estat espanyol. En què quedem doncs? Les coses poden anar més bé malgrat tot o és un impossible donada la cotilla espanyola? I si les coses comencen a anar bé quin és l’incentiu que fa sortir a la gent al carrer i donar-ho tot per l’alliberament nacional?

És curiós, a més, que el partit que acaba d’aprovar una ponència política on identifica tres escenaris per fer la independència en destaqui un que apunta que el col·lapse econòmic a l’estat espanyol. Especula que les reformes imposades per la Unió Europea podrien generar descontentament i aquest al seu torn podria fer de palanca del malestar i generar una mobilització posterior que podrien aprofitar els partits independentistes. Si és així, quin sentit tindria que aquest mateix partit col·labori amb l’estat espanyol perquè les coses vagin bé?

La independència s’ha convertit en un oportunitat a esperar més que un pla a executar, i és per això que als partits independentistes els costa recuperar credibilitat. Darrerament es recorre molt a símil empresarials. Alguns polítics independentistes afirmen que en la reedició del Procés caldrà reforçar els actius que van permetre l’1-O i treballar en els passius. Avaluen l’acció de Govern a través d’una auditoria. Tot acaba vinculat a un llenguatge economicista, d’estratègies, de màrqueting per a la captació de consumidors.

La independència serà un negoci quan es doni l’oportunitat i en aquell moment els partits polítics que remenen les cireres de l’autonomia estaran disposats a ocupar les estructures del nou estat. És normal que els partits ara no vulguin tirar-se a la piscina perquè creuen que el mercat no està preparat. Ja ho van fer el 2017 quan deien que tot estava llest i demanaven que ningú fés un pas enrere. Aquell negoci va ser ruïnós. A la vida real, i seguint els paral·lelismes del món de l’empresa, més d’un hauria estat acomiadat.

La política catalana fa temps que s’aparta de la lògica. Poc lògic és que continuï un Govern amb dos partits que defensen coses totalment oposades pel que fa a l’acció política número u de l’executiu. Quan els fets s’aparten de la lògica probablement és perquè existeix algun interès que dirigeix les coses cap a una altra banda i fa que la gent no entengui res. La partitocràcia catalana és una de les causes de la incertesa del futur del país i part del problema. Tot funciona segons la lògica els partits i per això ningú entén res. Els partits continuen vivint de les seves declaracions d’intencions i no dels fets. Cal deixar de votar els polítics en base a les seves bones intencions i fer-ho més per les seves accions.

Confiar en què els partits del sistema aportin la solució al problema és somniar massa. La partitocràcia catalana seguirà guiant-se pels principis de l’oportunisme. L’oportunisme s’associa en el camp de l’ecologia a la capacitat d’algunes espècies, com les males herbes (amb taxa elevada de multiplicació), per aprofitar ràpidament un espai disponible en l’ecosistema, adaptant-se a condicions canviants en el temps i en l’espai. Els partits no faran la independència, esperaran que el carrer els doni l’oportunitat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fluix, fluix, fluix a agost 13, 2022 | 20:49
    Fluix, fluix, fluix agost 13, 2022 | 20:49
    Anàlisi de parvulari, com de costum. 1) No sé on hi veus la incoherència entre voler governar bmel millor possible per a la gent i voler la independència. Que el marge de governar sigui limitat no vol dir que calgui regalar-lo als partits espanyolistes. 2) El que col·labora apuntalant el govern espanyol és ERC, no pas Junts. Ho hauries de saber si vols escriure de política. 3) Tot partit i la política en general són oportunistes per definició. No només els actuals partits independentistes. Si som independents ho seguiran sent, com a tot arreu. Sembla que hagis nascut ahir. 4) Que els partits i l'autogovern català no faran la independència ja ho va dir en Torra, i qualsevol amb dos dits sap que haurà de ser la gent. I tanmateix no és igual tenir al govern un partit que no s'hi oposi que un que treballa en contra i col·labora amb l'estat i la repressió com ara.
    49
    Icona de dislike al comentari de: Fluix, fluix, fluix a agost 13, 2022 | 20:49 27
    Respon
    • Icona del comentari de: expat a agost 13, 2022 | 23:00
      expat agost 13, 2022 | 23:00
      La teva compressió lectora sembla ser al mateix nivell que la teva prosa. Pobres totes dues.
      19
      Icona de dislike al comentari de: expat a agost 13, 2022 | 23:00 39
      Respon
      • Icona del comentari de: Coça del ruc ferit, pocapena que treu pit a agost 14, 2022 | 09:08
        Coça del ruc ferit, pocapena que treu pit agost 14, 2022 | 09:08
        Si vols atacar algú primer estudia, tros de soca. Potser en uns anys podràs aportar algun argument creïble i convincent que pagui la pena de ser llegit.
        32
        Icona de dislike al comentari de: Coça del ruc ferit, pocapena que treu pit a agost 14, 2022 | 09:08 15
        Respon
    • Icona del comentari de: Rosa a agost 15, 2022 | 15:42
      Rosa agost 15, 2022 | 15:42
      A més que fluix aquest article fa tuf de pagat a canvi de subvenció per agradat a l'amo, com tots els d'aquest periodista. Malauradament veu una incongruència on no existeix i en canvi no és capaç de veure la poca coherencia dels seus articles que sempre ataquen a junts per qüestions que després alaben d'ER.
      • Icona del comentari de: L'amo no sempre és prou agraït a agost 15, 2022 | 20:52
        L'amo no sempre és prou agraït agost 15, 2022 | 20:52
        Cert, però l'amo tampoc el valora gaire perquè les subvencions al Món són bastant minses.
    • Icona del comentari de: Albert ferrer a agost 16, 2022 | 17:32
      Albert ferrer agost 16, 2022 | 17:32
      Y els de junts no faran res res que no sigui que perdin el sou :y si ells els partits no la fan la gent no está per la. Labor
  2. Icona del comentari de: Qui és qui a agost 14, 2022 | 02:51
    Qui és qui agost 14, 2022 | 02:51
    Independentisme/oportunisme. La poc discreta cup els va rebentar la farsa a tots, cup inclosa. Ara els catalans sabem quí és qui.
  3. Icona del comentari de: Si a agost 14, 2022 | 02:56
    Si agost 14, 2022 | 02:56
    Només si vius d'un partit pots plantejar-te ser oportunista. I si ets dins del estado espanol, llavors és xauxa si no tens escrúpols.
  4. Icona del comentari de: Porcs traïdors a agost 14, 2022 | 02:58
    Porcs traïdors agost 14, 2022 | 02:58
    Dos davant d'un tigre que sels vol cruspir. Si no es posen d'acord vol dir que son el tigre.
    • Icona del comentari de: Ja no son dos a agost 14, 2022 | 10:04
      Ja no son dos agost 14, 2022 | 10:04
      Centrem, el partit de Miss Catalunya i Àngels Chacón està en liquidació, només quedan els chiripitiflauticos del batxiller foll, el pallasso Torra i la corrupta Laura Hagrid.
      22
      Icona de dislike al comentari de: Ja no son dos a agost 14, 2022 | 10:04 30
      Respon
  5. Icona del comentari de: Narcís a agost 14, 2022 | 09:40
    Narcís agost 14, 2022 | 09:40
    La qüestió n' és com fer front estat abusador i ' repanxingat en la injustícia ' .. així permetre's el luxe de fer i desfer al seu antull fins arribar al súmmum o provocar l' única eixida de la independència ! Ço és , cal recordar Loapes .. Lofques .. riure's-en per sota el nas de nostres representants .. d' infrafinançament crònic/ perpetu o pur atrac .. d' incompliments de disposicions.. d' estatut plomat .. i mateix estatut desvalisar del tot via constitucional inconstitucional .. i, què dir-ne, de sempre, menyspreu de majoria de llurs mitjans i població a qualsevulla cosa catalana i catalans .. àdhuc millor vistos terroristes tot dient '' ésos sí tienen un par de huevos, sí que tienen cojones, ésos sí van de frente . . . etc. " que no pas nosaltres fent servir la democràcia, el Parlament i el pacifisme i raonament/ diàleg d'allò més ( però si fora ni un simple ' bon dia ' volen escoltar.. ni l' accent català..ni mateix lloc de naixença a terres catalanes suporten ! ) ? PD : ens empenten, provoquen, siguem pro la violència .. i com no podem pas ser-ho perquè som persones civilitzades , no tenim d'altra que no sigui el poble manifestant-se contínuament cercant el dret, dret internacional, la Carta Internacional dels DDHH!
    • Icona del comentari de: nen a agost 16, 2022 | 09:11
      nen agost 16, 2022 | 09:11
      Es lloga un equip de mercenaris i et fan la fina.
  6. Icona del comentari de: Fets canviants a agost 14, 2022 | 10:02
    Fets canviants agost 14, 2022 | 10:02
    Moment complicat .Amb tot som molts que volem marxar d'aquest estat. I ho mantenim La política és un estratagema canviant. Pot passar de tot, com que per cobrar els fons europeus Covid van haver de concedir els indults malgrat el No del TS.
  7. Icona del comentari de: Miren a agost 14, 2022 | 18:18
    Miren agost 14, 2022 | 18:18
    Molt bon article Joan Antoni. Hi ha massa coses que tampoc entenc, dec tenir la mirada curta, no més que la que tenen ells, em refereixo als partits. Doncs si, analitzen com una empresa, no veuen resultats i no volen arriscar-se, el que em pregunto és perquè si van ficar, voluntàriament. El que constato és una paràlisi total i el temps corre i si no ho fem -política- ens ho faran, que en definitiva és el que està passant. El que en dius el carrer, crec que tenim ganes de tirar endavant, és que no hi ha altra sortida!, però fem com ells, tants caps tants barrets i mira que tenim coses que ens podrien unir, no ens podem empassar de cap manera que tinguem tants represaliats i el paperot que fan els partits.
    10
    Icona de dislike al comentari de: Miren a agost 14, 2022 | 18:18 16
    Respon
  8. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a agost 14, 2022 | 23:44
    Luisnomeacuerdo agost 14, 2022 | 23:44
    Os mean en la cara os dicen que está lloviendo y los lazinazis de tractoria abrís más las apestosas bocazas de verdin y moho.
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 15, 2022 | 12:16
      Anònim agost 15, 2022 | 12:16
      Tractoria és necessària, fins i tot tu menjes gràcies a ells. Cosa que per cert és un desperdici inutil del tot. Va tira pal pueblo xarnego
  9. Icona del comentari de: Abstencionista. a agost 16, 2022 | 06:59
    Abstencionista. agost 16, 2022 | 06:59
    És la cosa més lógica del món: els polítics viuen a la nostra esquena i l'immensa majoria de nosaltres som tan rucs que, amb el nostre vot, els hi ho facilitem. Els que van a votar no tenen dret a queixar-se. Tenen el què han escoliit.
    • Icona del comentari de: fat boy a agost 16, 2022 | 21:50
      fat boy agost 16, 2022 | 21:50
      La politica, si no la fas, te la faran.
  10. Icona del comentari de: Per un cop tens raó, Guerrero a agost 17, 2022 | 06:59
    Per un cop tens raó, Guerrero agost 17, 2022 | 06:59
    Els dos partits "defensan coses totalment oposades". Els nouvinguts a l'independentisme català (casualment des que va sortir a la llum la corrupció durant 40 anys de La Famigla) han demostrat ser prUcessistes cap enlloc mentres han manat, i ara només son crispadors montapollos per mantenir els sous amb mentides, enganys, molt soroll i cap resultat però molts "coitus interruptus". Els altres tenen l'enemic a casa i no podran demostrar res mentre pactin amb corruptes montapollos incumplidors que en lloc de socis fan més de quintacolumnistes per rebentar-ho tot i recuperar les poltrones i el poder.
  11. Icona del comentari de: Obsevador, realitat, anònim, nen, etc.. mamelles erc.españa a agost 17, 2022 | 09:46
    Obsevador, realitat, anònim, nen, etc.. mamelles erc.españa agost 17, 2022 | 09:46
    5 anys de passotisme comprat per ERC.ESPAÑA pel INDULTO TRIUNFAL DEL CORRUPTE JUNQUERAS, han deixat clar que erc es JUNQUERAS EL GRAN JUDES contra la independencia. Com sempre ERC consolidant España i enfonsant Catalunya. Junqueras es España, pura, dura i caradura. Pero a Erc sense el venut, no hi ha res de res, nomes rates que tenen gana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa