Illa et farà una cuina més gran

"És cinisme parlar de "co-governança" i assegurar que si algú vol avançar l'hora del toc de queda ho pot proposar al consell interterritorial"

La disputa d’algunes autonomies amb el govern espanyol per avançar el toc de queda resulta molt il·lustrativa de la idea de llibertat, co-governança, autogovern i drets polítics que té el PSOE. I no cal dir que el PP la comparteix. Que en aquest cas estiguin enfrontats és conjuntural, perquè estan d’acord en el fons de la qüestió. Tenen la mateixa concepció centralista de l’Estat –retòrica a banda– i amb el toc de queda polèmic de Castella-Lleó només s’esbatussen per esport. Els arguments que defensa el govern del PSOE serien esgrimits de manera inflexible pel PP si el partit de Pablo Casado tingués la Moncloa.

El resum de tot plegat és que aquí es fa el que es diu des de Madrid i s’ha acabat. Res de nou. I si volen utilitzar el reglamentisme, els tribunals donaran la raó a Pedro Sánchez. El decret d’estat d’alarma preveu que es pugui limitar la mobilitat –afecta un dret fonamental– a partir de les 22 hores. Les autonomies tenen marge per triar si el fixen a les 22 hores, a les 23 h o a les 24 h, però no a les 20h. Legalment, té raó Pedro Sánchez. Ara bé, és cinisme parlar de “co-governança” i assegurar que si algú vol avançar l’hora del toc de queda ho pot proposar al consell interterritorial, on el ministre Salvador Illa va dir que tindria “una actitud d’escolta”. L’endemà d’aquesta promesa s’ha reunit el consell. El ministre potser ha escoltat, però li ha entrat per una orella i li ha sortit per l’altra: la forquilla horària del toc de queda no es toca.

D’arguments tècnics per enviar la gent a casa a les 20 h n’hi deu haver tants com per fer-ho a les 22 h o a les 23 h. De fet, a Catalunya, la consellera Alba Vergés no comparteix del tot el criteri del seu secretari de Salut. La qüestió és si s’ha de permetre als governs territorials –més bons coneixedors del seu entorn– que decideixin realment l’hora del toc de queda. I la resposta és ‘no’. La pulsió que provoca aquest enrocament –vine al consell territorial a convèncer-nos i en sortiràs amb una negativa– és la mateixa que l’argument mil vegades repetit per negar un referèndum d’autodeterminació: vine al Congrés a canviar la llei per poder-lo fer i t’ho bloquejarem. És igual que hi hagi demanda social, perquè les regles del joc són les meves i mai podràs guanyar. Això teu és impossible, rendeix-te.

Quan Illa assegura que les autonomies tenen les eines que necessiten per combatre la pandèmia i que poden proposar canviar-les al consell interterritorial, actua com el protagonista d’un vell acudit dolent sobre el masclisme: “La meva dona m’ha demanat més llibertat i li he fet una cuina més gran”.

Comentaris

  JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 21/01/2021 9:18 pm
  PEDRO SANCHES EL P.S.O.E. No cumple lo prometido .VA DIR DONARIA A LES AUTONOMIAS LO QUE ELLES LI DEMANESIN Per LLUITAR CONTRA LA PANDEMIA .. Ara li demanan el TOC DE QUEDA A LES 20.00 A LES 6 DEL MATI . I els diu que no Demanen EL CONFINAMENT DE ALGUNES AUTINOMIAS i els diu que no ..ñ EL GOVERN ESPANYOL NO FA RES PER LLUITAR CONTRA LA PANDEMIA ILLA NO FA RES
   Ramon 21/01/2021 9:44 pm
   L'avi continua mostrant símptomes de cridòria sanglotada.
  Ramon 21/01/2021 7:30 pm
  Jo també crec, com En David -ara el pertorbat amb llur proverbial intel·ligència deduirà que som una mateixa persona-, que en línies generals i sense entrar en càlculs mil·limètrics d'optimització de la relació entre vot i escò, la unitat electoral ens hauria beneficiat en tot moment (raó per la qual Espanya ha maldat també en tot moment per combatre-la). Però unitat electoral sense consens polític autèntic previ, mau.
  Narcís 21/01/2021 6:55 pm
  Cuina més gran , no pas .. potser millor pala més grossa per a remoure munt de formigó ( ja n'hi ha prou d' infantilismes .. com exemples !) ! PD : les eleccions han de ser-hi el més aviat possible ..sigui només per a mostrar/ demostrar que som majoria absoluta votant en pro de la llibertat, en pro de la independència de nostra nació catalana!
  David. 21/01/2021 6:11 pm
  Si els 3 partits polítics catalans que es presenten a les eleccions s'estimessin de veritat el país es deixarien estar d'egos i tonteries i crearien un símil de l'SNP escocès. Tant per lluitar per la independència com per qualsevulla altra millora pel país (defensar la llengua, fer que es compleixin els pressupostos estatals, etc...). I podrien començar per a fer que el parlament català servís per alguna cosa. Actualment no és així , i tot apunta a que tant la llengua com la nació desapareixeran en uns 30 anys.
   No et preocupis, David 21/01/2021 9:24 pm
   La nació catalana ni existeix ni ha existit mai. Només és una fantasia nacionalista catalaneta.
  GROC 21/01/2021 6:09 pm
  El dia que Ramon no critiqui a ERC , li agafarà un atac d'isteria .Ara nomes es fobie
  12
  12
  Respon
   Ramon 21/01/2021 7:15 pm
   Uf, menys mal! Em tenies preocupat!
   11
   11
   Respon
  Els gossos bordant a Illa i els patriotes de socarrel menystinguts 21/01/2021 11:18 am
  Els partits clarament secessionistes i patriotics Força Catalunya i Bloc Sobiranista Català de Santiago Espot no han aconseguit reunir els avals necessaris per concórrer a les pròximes autonòmiques catalanes. Catalunya rica i plena de botiflers.
   Espot i no es pot 21/01/2021 12:08 pm
   Ales autonomiques es volia presentar el Deu Espot? Pobre cregut, ni els seus el volen
  PSOE-.PSC matar vells un gran negoci per les pensions 21/01/2021 8:29 am
  ILLA es creu EMPERADOR amb dret a matar vells i velles com ningú al mon. Realment per votar aixó, cal esser un fill del furer, o fill de l'assassi Felipe el Gonzalez, pur hitleriet lladre del PSOE-GAL
  Ramon 20/01/2021 10:06 pm
  La lluita catalana no és contra el centralisme sinó nacional. Acabar lluitant "contra el centralisme de Madrid" no és tornar a l'autonomia: és tornar a Eduardo Tarragona.
   Ramon 21/01/2021 4:42 pm
   La lluita catalana no és contra el centralisme sinó nacional. Acabar lluitant "contra el centralisme de Madrid" no és tornar a l'autonomia: és tornar a Eduardo Tarragona. ERC ens ha tornat a dur al 39. (He repetit el post afegint-hi la referència a ERC perquè s'exciti el pertorbat de la màfia calabresa: sense imaginar-se'l en ple indigning això no té gràcia).

Nou comentari