L’hora del passaport Covid

"És hora de començar a pensar en el risc-benefici de mantenir mesures que augmenten el malestar social i per tant també afecten la salut pública"

La discussió és intensa a França, on molts grups han estat protestant de forma contínua contra la vacunació i el passaport sanitari. El cert però és que el document europeu que certifica l’estat de la persona respecte la Covid-19 és una fórmula que ha servit per recuperar el trànsit internacional amb certa tranquil·litat aquest estiu. Moltes persones han tornat a viatjar i molts treballadors han tingut de nou feina després de mesos d’atur i incertesa a causa de les mesures restrictives que ha comportat la pandèmia. Les persones que han decidit no vacunar-se i que en tenen l’oportunitat han de começar a trobar entrebancs, perquè les persones que hem confiat en el vaccí i hem deixat que ens l’administressin, per protegir-nos individualment i per solidaritat amb la resta del col·lectiu, ho hem fet també per recuperar espais de socialització.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, deia dilluns a Catalunya Ràdio que el passaport Covid-19 per accedir a interiors podia ser una possibilitat, però calia esperar que tothom tingués l’oportunitat d’haver-se vacunat. El conseller també advertia que la justícia espanyola havia tombat les temptatives de fer servir el passaport en diverses comunitats. A hores d’ara, quan Salut ja fa campanyes intentant captar candidats per les dosis de vacuna que tenim, és moment de forçar indirectament aquestes persones que es resisteixen fent-los la vida ua mica difícil i que això els faci reflexionar. Tot i les escletxes que es presenten amb les vacunes, els estudis fets públics demostren la seva efectivitat. De fet, sense aquestes vacunes ara viuríem enmig d’un escenari dantesc. En aquest moment, la necessitat de recuperar espais per a la vida social és urgent i és hora de començar a pensar en el risc-benefici de mantenir mesures que augmenten el malestar social i per tant també afecten la salut pública. En pocs mesos es compliran els dos anys de pandèmia, el temps suficient per haver après molt sobre el virus, la manera de combatre’l i no posar-se en risc.

A banda de totes aquestes consideracions, en el moment en què les fronteres estan obertes i les persones poden viatjar ho fan a països on no hi ha les mateixes restriccions que aquí i poden fer el que aquí les autoritats no els permeten. Les persones amb més poder adquisitiu tenen ara més oportunitats de recuperar la normalitat perquè disposen dels recursos per viatjar allà on poden fer allò que al seu país no els deixen fer. Per això també és el moment de pensar en una reobertura en condicions d’espais per a la socialització i buscar la fórmula que disminueixi el risc per a les persones.

Comentaris

  Quin cretí! 26/08/2021 1:28 am
  Un altre fatxa demanant de fer-los la vida impossible als que no combreguen amb vacunar-se. I a més té la barra de dir que és perquè "reflexionin". Incapaç d'acceptar que els que no es volen vacunar, inclòs un 7% de metges, és precisament perquè han reflexionat i informat més enllà de la propaganda oficial. A més ignorant a tota lògica no és capaç d'entendre que als ja vacunats ningú els posa en risc, precisament perquè ja estan vacunats. I que a més ja és evidència que un vacunat pot contagiar tant com un no vacunat. Potser fins i tot més donat que és asimptomàtic i no sap que està infectat. I donat que ja s'ha descartat la immunitat de grup, precisament perquè la vacuna no evita el contagi, tota la justificació de la salut pública cau. A més desconeix que un no vacunat que hagi passat la covid té tants o més anticossos que els vacunats. Així que abans de fer de transmissor de polítiques governamentals potser que siguis tu qui s'imposi primer una mica de reflexió.
  Jaume Vives 26/08/2021 8:15 am
  El que diu aquests homenet no te nom, surten com bolets els petits dictadors , pro bolets podrits , quin fàstic de persona.
  Donec Perficiam 26/08/2021 8:58 am
  És llògic que si portem un any i mig destinant tots els recursos inimaginables al Covid per tal de protegir a la gent, ara que ja hem fet un Master i s'han donat les eines necessaries per a la protecció de les persones, es demani una "prova, carnet o diga-li el que vulquis" per demostrar que has fet els deures per poder bellugar-te i fer el que vulguis. Qui no vulgui vacunar-se o mantenir unes mínimes normes sanitaries, és perque està desproveït del més minim nivell de responsabilitat humana. Si no s'impossa el passaport sanitari, seria com si a partir d'ara es donés carta blanca als conductors sense carnet per poder conduïr un vehicle.....
  Joan 26/08/2021 11:17 am
  i tan importants eren i són les vacunes perquè no es van fer servir a Europa la vacuna russa i xinesa? A que al final estem parlant de temes polítics barrejant-la amb temes mèdics.
   Tot per la pasta 26/08/2021 11:48 am
   I deixar-se perdre un negoci de milers de milions pagat i imposat pels governs? El mateix es pot dir del poc interès en desenvolupar remeis que permetin curar-se de covid, havent-hi com hi ha bons candidats, reduint-t'ho tot al negoci de les vacunes. Que la gent es pugui guarir i perdre la por és molt dolent pel negoci.
  Joan 26/08/2021 12:29 pm
  Perquè no públiqueu el meu missatge anterior? P potser perquè es veritat? Si us plau si sou esteu oberts al debat, si sou periodistes no l’heu de censurar / no publicar.
   Joan 26/08/2021 12:53 pm
   El publiqueu o no? Encara no l’heu publicat. A sobre em voleu tractar d’idioma??
  Mala imatge tenir aquesta andròmina en nòmina 28/08/2021 9:35 am
  Encara no heu despenjat aquest esperpent? Que potser ERC us subvenciona per cada dia que el manteniu a la vista?
   artus 28/08/2021 5:57 pm
   Molta pudor: Estos si, i els drs de prestigi + premis NOBEL no cal que ixquen a TVs i diaris per a avisar dels perills i la ineficacia d,estes suposades vaccins ? i els + 20.000 morts i 2 milions de complicacins a l,EMA registre oficial? Si vaccins funcionen, quin problema als vccinats? Si no ho fan ...? Les proves s,amontonen No son vaccins, son una altra cosa, que cal que ens mirem abans siga massa tard .Llegiu entre linies
  Maria 28/08/2021 9:37 am
  " Les persones que han decidit no vacunar-se i que en tenen l’oportunitat han de começar a trobar entrebancs,". Juan Antonio Guerrero, quant t'han pagat per a dir aixó? S'ha de ser miserablement dolent, noi.
  Maria 28/08/2021 9:37 am
  " Les persones que han decidit no vacunar-se i que en tenen l’oportunitat han de começar a trobar entrebancs,". Juan Antonio Guerrero, quant t'han pagat per a dir aixó? S'ha de ser miserablement dolent, noi.
  Pol 28/08/2021 6:10 pm
  Alguns dels paisos europeus que tant poseu com exemple per el pasaport covid ya han anunciat la seva retirada. En canvi aqui no deixeu dinsistirhi. Es vergonyós el que esta passant , sesta dividint la societat.
  Narcís 28/08/2021 6:59 pm
  Potser té o no raó . . però, llavors, per què digué la ministra " els de 60-69 anys que no vulguin ( dic , jo , que per por a aquesta ) posar-se la AstraZeneca .. és romandran a la cua de la cua " ? PD : i què dir-ne de l' efectivitat del 73% de la Pfeizer .. com diuen ara ? Nota: i del munt de morts diaris o més de cent .. encara, avui i ací ? Anotació al marge : molt de compte en parlar tant absolutista .. per això ja hi és espanya, ja hi són els espanyols !
  Narcís 29/08/2021 9:46 am
  A) Si el vaccí és tan important .. per què la ministra llancà pel que feia als de 60-69 anys allò de " qui no es posi l' AstraZeneca serà a la cua de la cua " ( a sobre de tenir-la por .. tractà'ls-e així ! ) " ? B) Per què a hores d' ara encara mort tanta gent diària tot i sent vacunats àdhuc ara diuen ' efectivitat de Pfeizer ser del 76 % ? C) Com no serà lògic hagi persones que no s' enrefiïn gens ni mica veient la manera d' actuar dels polítics i mateixa EMA i què dir-ne preus demanats ? PD : és clar que vaccinar-s'hi s'ha de fer ( en algú hem de confiar ) , però no pas fer servir l' absolutisme .. o, per ventura, l' autor respondrà a l' hora de fer-se'n càrrec de les conseqüències que pugui patir el vaccinat ?
  Màfia corporativista: trafincants de dolor, monopoli de la vida 29/08/2021 12:22 pm
  Tot és una gran enganyifa. 1) Si la vacuna és efectiva cap no-vacunat podria posar en risc un vacunat. Si pel contrari és poc efectiva i no evita hospitalitzacions ni morts, ens estan prenent el pèl (i potser la salut) a canvi d'uns efectes secundaris que només sabrem amb el temps. 2) Els vacunats poden contagiar igual que els vacunats, així que tot això del passaport covid no impedeix el contagi i per tant només serveix per crear un impost forçat a favor de determinats interessos econòmics. 3) El nombre d'afectats per vacunes no para de créixer. Les dades oficials ho amaguen, però cada cop serà més difícil d'amagar. 4) Hi ha diversos fàrmacs ja existents i d'ús aprovat que han demostrat ser efectius en contra de la malaltia, però el sistema sanitari és refractari a aplicar-los i sanitat, com el sistema hospitalari, només va a remolc dels estudis que interessen a les farmacèutiques, al temps que ataquen judicialment qualsevol iniciativa i el dret que ha de tenir tot ésser humà sobre el seu cos i la seva pròpia voluntat.

Nou comentari