El deteriorament democràtic de l’Estat espanyol no permet respondre amb rigor a la pregunta. Però atenent als resultats de les eleccions, es podria inferir que Espanya és un país de súbdits voluntàriament sotmesos a un poder polític al servei de la protecció d’una monarquia que manté el cordó umbilical amb una dictadura. Una corona que és peça clau per mantenir tancat el búnquer del 78 que alimenta les elits extractives de l’Estat i empobreix la societat. Fins i tot hi ha súbdits republicans que governen amb monàrquics i avalen el veto a investigacions polítiques sobre les corrupteles borbòniques i mantenen vigent un codi penal que vulnera el dret fonamental de la llibertat d’expressió i el dret a una tutela judicial efectiva en nom de la protecció de la corona. 

Què passaria si Espanya sotmetés al control democràtic una monarquia il·legítima que va blanquejar-se amb una Constitució i una Transició sagnant? Els espanyols tindrien rei? Segons el CIS, el director del qual el nomena el govern espanyol de torn amb criteris polítics, una monarquia política exclusivament al servei d’una determinada concepció de l’Estat basada en l’adhesió forçosa “és una qüestió que no interessa als espanyols”. Els partits del règim del 78 tampoc no volen saber si els seus votants accepten o no els privilegis i les corrupteles dels Borbons, i es neguen, d’esquerra a dreta, a sotmetre a votació democràtica dels espanyols la decisió de ser súbdits o ciutadans.

A Catalunya, en canvi, hi ha una radiografia més precisa que permet dibuixar una majoria republicana que no té rei. Ratificada a les urnes, tant les autonòmiques com les del referèndum. Però també al CEO, que a diferència del centre d’enquestes espanyol, sí que pregunta per la monarquia. 6 de cada 10 persones enquestades puntuen la monarquia amb un zero. I en el terreny polític, la visita del monarca espanyol aquest divendres ha tingut una traducció institucional potent: Les principals institucions del país, Generalitat, Parlament i Ajuntament de Barcelona, han traslladat al Borbó el missatge que a Catalunya els súbdits són minoria. Un gest polític significatiu que hauria de tenir continuïtat més enllà dels passeigs polítics de Felip VI. El Borbó, per cert, ha fet un discurs que podria haver pronunciat a Múrcia o Extremadura. Qui sap si comença a entendre que la majoria de catalans no tenen rei. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa