Espanya serà una democràcia

“L’ha feta tan grossa que la pretensió de continuar sotmetent Catalunya és inviable a mig termini. Ni Espanya ho podrà aguantar ni, encara menys, la UE”

Si les enquestes no l’erren, el proper 4 de maig la dreta extrema i l’extrema dreta reconqueriran el govern de la capital d’Espanya. Serà aleshores quan des de la progressia espanyola es formularan la teoria de la involució democràtica amb la mirada posada en les eleccions espanyoles. Si efectivament el PP i Vox acaben arribant a la Moncloa, certament es produirà una involució en drets socials i la recepta per sortir de la crisi pensarà més per salvar l’Ibex-35 que no pas els ciutadans. Però qui mani a Madrid, tant a la capital com a l’Estat, Espanya està abocada a una democratització irreversible. Amb la dreta o l’esquerra al capdavant. 

Democratització irreversible amb presos polítics, exiliats i repressió constant tant si mana la dreta com si ho fa l’esquerra? Sí, és una qüestió de cicle històric. Tots els règims autoritaris acaben caient, mentre que els representatius i democràtics són els més sòlids. Certament, Espanya és, fins ara, un contraexemple amb tres segles de repressió i adhesió forçada a la seva nació. Però és justament aquesta repressió sense control en l’Europa del segle XXI és la que l’aboca indefectiblement a la democràcia. L’ha feta tan grossa que la pretensió de continuar sotmetent Catalunya per la força esdevé inviable a mig termini. Ni Espanya ho podrà aguantar ni, encara menys, la UE.

Aquest Estat fa tres segles que és autoritari i repressiu. Però ja no té una base social sòlida que accepti el vassallatge sense més. Una corona feble i corrupta, un Ibex-35 debilitat per les crisis, un poder judicial empeltat de franquisme i que corromp la justícia i un sistema de partits que fa impossible l’estabilitat. Espanya està en un carreró on l’única sortida és la democràcia.

Si la independència de Catalunya és un procés irreversible, també ho és la transformació d’Espanya. Només cal una mica de temps perquè caiguin les torres. Si Espanya esdevé una democràcia plena serà en bona mesura perquè uns quants centenars de milers de catalans van assumir la repressió policial, judicial, econòmica i política durant molts anys com el preu a pagar per decidir lliurement el seu futur.

Comentaris

  Vendetta 25/04/2021 10:48 pm
  Reventarem akesta cloaca inmunda plena de retardats toreros llamada cacanya els retornarem al seu hábitat la sabana de la mancha seran el parc tematic de la no evolución humana no kuan paso per allí ja el tiro cacahuets per la finestra del coche
  Ramon 25/04/2021 11:41 am
  El Gran Parc Temàtic Progre català revisita el Mite de la Caverna platònic. Reclosos dins aquesta cova, el català es pensa que el món exterior respon a les ombres deformades que li n'arriben projectades a TV3 o 8TV. I és per això, només per això, que realment es pensa que el centre, en política, se situa en l'ala més esquerranista del PSOE. És a dir, situa el centre en una posició política que en les democràcies ni tan sols existeix significativament.
   Ramon 25/04/2021 11:43 am
   Però això passa perquè no tenim estat propi, of course. La manca d'estat propi afavoreix aquestes ximpleries (tota emancipació dona llibertat però també confereix responsabilitat). I a més, Espanya les atia perquè prefereix que les polititzacions catalanes abracin bestieses pretesament antisistema o qualsevol altra causa que no sigui la catalana.
  Ramon 25/04/2021 11:31 am
  Aquesta xicota té una visió estràbica, esbiaixada, del món real. En el món real, o si es vol en el món democràtic real, el PP no seria en absolut a l'extrem de res. I Vox, molt menys que Podemos. Podemos sí que seria quelcom ultra i extrem en el món democràtic real... en el supòsit que hi hagués quelcom així. Enemics de Catalunya, enemics de la nació catalana, tots ells. De punta a punta. I probablement més que ningú, Ciutadans. Enemics de Catalunya, tots. Però, extrem, ultra, només Podemos. Això si ens atenem a la normalitat del món real, és clar. No a la "normalitat" del Gran Parc Temàtic Progre dins els que ens tenen engabiats.
  Jose 25/04/2021 8:32 am
  Siiiiii! Cuando las ranas críen pelos.???
   Ramon 25/04/2021 11:36 am
   Els batracis amb pèl ja existeixen. L'actor William Devane n'és un exemplar.
    Ja existeixen. 25/04/2021 9:17 pm
    Els batracis amb pèl ja existeixen, però existeixen de veritat.
  Josep 25/04/2021 6:27 am
  Llegiu la magnífica entrevista a la Sra. Neus Torbisco: “I mentrestant, l’estat va rient”, a Vilaweb, especialment als votants d'erc i seguidors del venut Junqueras
  Doctor Strangelove 24/04/2021 8:06 pm
  Espanya és una unitat de destí en lo universal, per tant, transcendeix la democràcia, va molt més enllà. Entenc que la gent vella sense estudis que volta per aquest fangar no ho entengui, però nois us ho he de dir: sou ferralla que existeix, la qual cosa no vol dir que pugueu determinar-nos el nostre destí! Doc.
   Ramon 25/04/2021 11:33 am
   Que lamentable, que un 25 per cent dels militants del Partit Nacionalista de Catalunya, o sia el Doctor, comparteixi ideari nacional amb Falange.
  Jose 24/04/2021 6:13 pm
  La independencia de Cataluña será el principio y fin de España tal como se la conoce y eso pone los pelos de punta a más de uno. La decadencia de la URSS hizo implosion creando muchos estados nuevos. Con la culminación de la decadencia de los USA, afloraran estados nuevos, entre ellos Cataluña. Así que a dios rogando y con el mazo dando, pero no esperéis que la independencia llegue antes de la caída de los USA.
  Comun's,crostadrégimen78 24/04/2021 5:36 pm
  España fascista IRREFORMABLE
   Ricard 24/04/2021 6:17 pm
   L'autora respecte a Castella (els castellans no volen un Espanya sinó una Castella imperial) és molt optimista. Esperem sortir-ne abans de l'ensulsiada dels castellans.
  Català 24/04/2021 4:10 pm
  Espanya una democfràcia?. Ho serà la setmana dels tres dijous.
  Català 24/04/2021 4:10 pm
  Espanya una democfràcia?. Ho serà la setmana dels tres dijous.
  Argument "viejuno", Aguilera la pastissera 24/04/2021 3:15 pm
  Tot això està més que superat des del 2017. La mentida més gran: "continuar sotmetent Catalunya per la força ...."; ningú està sotmetent Catalunya per la força, en cas contrari aquest pamflet no existiria. La UE, l'ONU i un munt de països ho van deixar molt clar al 2017: l'independència de Catalunya ni és possible ni la recolza ningú.
  5
  152
  Respon
   Ricard 24/04/2021 6:19 pm
   No sé on es l'exèrcit català. Si que sé cap a on apunta el castellà.
   fat boy 24/04/2021 4:52 pm
   La mentida mes gran es que Gibraltar es espanyol. Amb dos referendums pel mig si fos espanyol la bandera de Sa Graciosa Majestat no estaria onejant al capdemunt.
  Arnau 24/04/2021 2:03 pm
  Cal entendre el fons i el conjunt de l'article de la Gemma; no fixar-s'hi només en algun detall espars o cridaner. És un article excel·lent i que encerta de ple.
  fat boy 24/04/2021 1:54 pm
  Dubto que amb una Catalunya independent hi hagi una democracia a Espanya. Sense els vots catalans els espanyols revertiran "democraticament" al seu autentic ser natural, el salvatgisme, la reaccio i la dictadura del tragala. Les aigues hauran tornat al seu curs, pero per fi els catalans ens veurem lliures d'aquesta mania de salvar espanyols de si mateixos com si fos una missio divina imposada a uns martirs de la civilitzacio que no desitgen.
  gerard de sarrià 24/04/2021 12:12 pm
  Que bé...Hem de fer bondat els catalans perquè sino venen els feixistes...i entre altres coses tambñe ens treuran les subvencions....Visca la democràcia
  10
  10
  Respon
  que mes dóna... 24/04/2021 10:05 am
  Santa innocència! que els preguntin als habitants de ucraïna... que ha fet la UE amb el seu revolució feixista? res. beneir-la, i atacar Rússia, que són els únics que combaten a l'Isis i Daesh a Síria. Per als enemics de la pau, és mes important EspaÑa que Catalunya.
  Cromanon 24/04/2021 8:51 am
  La pregunta es, si la justicia te alguna cosa que veure amb la realitat. Sembla que tot és mentida i vivim de esquemas a la realitat. Sempre uns manen i altres estan sotmesos al poder. Aquesta és la realitat desde Aristòteles fins avui. El món està complet de contradiccions i mentides.
  Cromanon 24/04/2021 8:32 am
  Ja m'agradaria viure amb una democràcia, ja
   I què? 24/04/2021 11:29 am
   I què si Espanya esdevé una democràcia que no es pot mantenir sense Catalunya ? Doncs igual que abans del procés: sense presos però sotmesos. Catalunya continuaria essent imprescindible per aguantar la idea i la realitat d'un estat on la perifèria treballa per mantenir el nucli de poder central.
  Cromanon 24/04/2021 8:31 am
  El problema es que qui te els cales te el poder. Poder es exèrcit, jutges, mitjans de comunicació, etc.
  Cromanon 24/04/2021 8:28 am
  España es terra de cunills i pot passar de tot. Ara la teoria nova es un estat federal amb Portugal inclosa. Que et sembla ?
  Luisnomeacuerdo 24/04/2021 12:43 am
  Esperamos expectantes que la primera medida que tomen sea proponer en el congreso de los diputados, una ley para prohibir a los partidos fascistas independentistas de Cataluña y vascongadas.
  9
  131
  Respon
   Narcíd 24/04/2021 10:41 am
   Por qué no te mueres ya y otros como tú .. provocadores de derrame de sangre y matanzas ( más fácil es dejar de subyugar naciones ajenas dejándolas libres ) ! PD : mejor sería estudiaras cirugía / salvar vidas o , simplemente, facilitar la vida al prójimo . . . inútil ( por qué tanta gente buena fallece y criminales viviendo tantos amos ? ) ! Nota: primera y última vez que respondo a un miserable paradigma del mal! Anotació al marge : tú, eres adulto? tú, estás formado? tú eres maduro? cristiano ya ni pregunto . . . pobre infeliz !
   Jo 24/04/2021 8:58 am
   Curiós el feixista, dient feixistes als demòcrates...es allò que diuent que cap geperut es veu el gep... ademès de feixistes són idiotes, que hi farem...
   Lisa 24/04/2021 8:56 am
   Pués si lo hacen, el tuyo desaparecerá de la faz de la tierra!
  Parole parole 24/04/2021 12:01 am
  Si reina lo que tu digas! Ni tu ni yo conoceremos una Catalunya independiente, y lo sabes... En unos siglos, cuando ni España ni Francia sean lo que son actualmente, puede ser... en el 3714... Si no conseguimos la independencia ahora con los socialistas, ves olvidando con PP y VOX, antes lo arrasan todo y hacen un gran parking La gente vive muy bien en Barna como para hacer resistencia a lo Braveheart y arriesgar todo su patrimonio. Game over, dejar de engañar al rebaño...
   Duna 24/04/2021 9:00 am
   El rebaño, sois vosotros, los súbditos mamporreros de una monarquía corrupta, unos desgraciados! Saps allò que diuent, ser cornut i pagar el gasto? Doncs això sou vosaltres ñordos de.merda!
  Espectador 23/04/2021 9:11 pm
  Què ja aneu preparan la no independència.? Se et veu el llautò!!
   Seguem arran 24/04/2021 11:15 pm
   Espanya és una GÀBIA. Segarem cadenes i marxarem de la presó espanyola!!
  la natura espanyola 23/04/2021 8:42 pm
  Ai, Santa innocència
   I què? 24/04/2021 10:44 am
   I què si Espanya esdevé una democràcia que no es pot mantenir sense Catalunya ? Doncs igual que abans del procés: sense presos però sotmesos. Catalunya continuaria essent imprescindible per aguantar la idea i la realitat d'un estat on la perifèria treballa per mantenir el nucli de poder central.

Nou comentari