El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Escac al rei, o escac al PSOE
  • CA

Espanya torna a estar en el focus de la justícia internacional. Aquesta vegada, no per la vulneració de drets fonamentals de la dissidència política a Catalunya, sinó per la més que evident putrefacció d’un pilar fonamental del règim del 78. La fiscalia suïssa investiga una suposada donació de 100 milions de dòlars del rei de l’Aràbia Saudita a Joan Carles I quan era cap d’Estat, i una posterior donació de 65 milions des d’una fundació panamenya vinculada a l’ara rei emèrit a la seva antiga amant, Corinna. Però és l’Estat espanyol una pobra víctima d’un rei barrut?

En absolut. N’és el còmplice necessari. La tan lloada transició espanyola va blindar legalment els privilegis d’aquesta monarquia il·legítima que permetia fer un trànsit discret des la dictadura a la democràcia sense fer cap trencadissa. La Constitució espanyola estableix la inviolabilitat del monarca, que pel que sembla, li atorga carta blanca per cometre delictes amb total impunitat. En segon lloc, el codi penal estableix penes per injúries a la corona, limitant la llibertat d’expressió i la dissidència política dels súbdits espanyols. I tot plegat, a càrrec de les butxaques dels ciutadans: El Borbó emèrit cobra 194.232 euros bruts anuals, despeses, viatges i habitatges a banda, és clar.

Aquesta és la realitat. Inviolabilitat i impunitat pagada per tots. Perquè els partits d’Estat, ni de dretes ni d’esquerres, mai no han volgut furgar en assumptes foscos de la monarquia espanyola, temorosos que el règim trontollés i els privilegis de les elits quedessin al descobert. I els ciutadans tampoc no els ho han demanat. Ni al carrer ni a les urnes. 

Però ara el PSOE té difícil escapatòria. Podemos i els independentistes demanen una comissió d’investigació sobre les martingales de Joan Carles I, que necessita de la complicitat dels socialistes. De moment, el partit de Pedro Sánchez s’hi nega en rodó. De fet, el 2019 va dur el Parlament de Catalunya al Tribunal Constitucional per frenar una comissió d’investigació sobre les presumptes activitats irregulars o delictives de la monarquia espanyola. Ara que la justícia internacional pren cartes en l’assumpte, el PSOE haurà de triar entre democràcia i blindatge del règim del 78. Durant quatre dècades ha triat protegir els privilegiats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa