Els Mossos i la seguretat humana

"El problema de la policia catalana és que no aplica el model que té"

L’opinió publicada ha tornat a encetar el debat del model policial. Però això és fals. Ha encetat el debat sobre l’ús d’un instrument de les unitats d’ordre públic, és a dir, d’una petita part dels efectius dels 17.000 agents dels Mossos. No entrarem a sumar-hi les unitats d’ordre públic de la Guàrdia Urbana de Barcelona o la d’intervenció de Badalona, perquè el seu nombre és irrellevant. Per tant, l’obligació de qualsevol partit de Govern és fugir d’empantanegar-se en un debat poc profitós o estèril sobre si foam sí o foam no, o si canó d’aigua amb pintura o l’ús del gas pebre. No és aquest, ni de bon tros, el problema de la policia de la Generalitat, que no catalana. El matís és important. 

Tradicionalment els experts destrien els models policials, a grans trets,  en tres tipus. El de proximitat –anglosaxó– on la legitimitat la dona la ciutadania. El governatiu, on la legitimitat d’acció la dona el Govern, com seria hipotèticament el cas dels Mossos. I, en tercer terme, el militar. Un model que guarda la policia a les seves casernes i surt quan se li ordena. 

La deriva dels Mossos amb l’actual comandament és passar del governatiu al militar. Només cal veure el complex Egara per adonar-se’n. No anem bé quan l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, que hauria de ser el centre de pensament, formació i reflexió constant i activíssim, sembla un rònec edifici dels 70 davant del gran pentàgon que, potser sense adonar-se’n, el major Trapero ha alimentat. 

El problema de la policia catalana no és el foam. Curiosament, la unitat que dirigeix Xavier Pastor és possiblement la que té els agents amb més vocació de servei. I a Xavier Pastor no el va nomenar l’actual prefectura del cos. El problema de la policia catalana és que no aplica el model que té. Una cinquantena de comissaries arreu del territori que haurien de fer intel·ligència, proximitat i treball de camp. Tenim un problema com a policia si tenir una comissaria de Mossos a Ripoll (i policia local) no serveix ni per sospitar que s’estava embolicant la troca. És Ripoll, no Harlem. Tenim un problema com a policia si esclata Alcanar i la primera conclusió és que ha explotat un laboratori de drogues. Aquest debat ningú l’ha posat sobre la taula. És incòmode, pesat, desagradable i cru. Però és el debat. El gran debat.  

Està molt bé dominar grans eines forenses i d’investigació criminal. És fonamental. Està molt bé ocupar-se de l’ordre públic, que sempre patirà accions que acabaran com el rosari de l’aurora. Però, la policia no és només això ni tampoc un servei farcit d’uniformats fent d’administratius i un únic vehicle patrulla per a tot el Solsonès. De fet, el nou conseller o consellera d’Interior té un organigrama que va dissenyar el comissari Eduard Sallent, molt més intel·ligent, contemporani i eficient. S’ha quedat al calaix perquè, en aquest país, fins i tot a la policia les pulsions humanes dominen la raó i la raonabilitat. 

En els temps que corren, potser seria l’hora de ser valents i convertir la conselleria d’Interior, viciada i cremada, en un departament de Seguretat Pública i que sobretot posi en marxa el nou concepte de “seguretat humana”, la que protegeix la dignitat dels ciutadans. Tan important és patrullar com parar l’orella a la Fundació Arrels. Tan important és garantir la gestió de la pau social com protegir els manifestants i els drets. Tan important és enxampar criminals com oferir una xarxa de protecció de la dignitat dels ciutadans. Sortosament, les societats han deixat de ser piramidals i la seguretat ha deixat de ser un debat només de policies. Potser, només potser, algun dia s’adonaran de les noves realitats.

Comentaris

  Antoni 14/03/2021 11:15 pm
  Molt interessants,
  Josep Minguell Ribes 14/03/2021 9:22 pm
  Quico Sallés m'ha decebut completament. M'agradava la seva ironia però a partir d'ahir: creu i ratlla. Un cosa és criticar la gestió d'agú i l'altra insultar. Que et vas prendre un àcid, Quico? Se' t devia posar malament, oi? El president Torra és mereix una mica de respecte, molt més que el del senyor Roger Torrent i altres esquerrants que no fan sinó la traveta als que no pensen com ells. En Torra té el cap ben moblat i els deixonses ben posats.
  Oriol Domingo 14/03/2021 6:00 pm
  ¿Esborrarà Quico Salles del seu curriculum les declaracions insultants que ha fet contra el president Quim Torra?. En Quico es lliure de fer, escriure i vomitar el que vulgui. Jo també. Fibns que no rectifoiqui passo d'ell i dels mitjans on col.labori. En tinc prou amb la Inés Arrimadas, amb els de VOX i similars.
  70
  34
  Respon
   Groc 14/03/2021 8:37 pm
   Penso exactament el mateix. El seu acarnissament amb Torra va ser vomitiu. La Rahola el va saber posar al seu lloc
   Necessita aquesta mena de currículum 14/03/2021 6:33 pm
   perquè el fitixin a La Vanguardia de España y de las J.O.N.S.
   30
   10
   Respon
  Roc 14/03/2021 11:52 am
  Patètic el comentari sobre el President Torra..fes-t’ho mirar per un que hi entengui
  115
  80
  Respon
  J. Sabater B 14/03/2021 11:43 am
  El vaig veure ahir al FAQS i francament em va decebre molt el seu comentari respecte a Pr. Torra. Segons vostè els polítics que valen són els "cínics" amb doble llenguatge, que especulen amb les mascaretes quan no hi ha i et diuen que no calen o amb les vacunes; que tinguin emocions és, per a vostè, una linea vermella. Gràcies a aquests polítics que vostè promociona ens va de pena, perquè en la seva estratègia cínica ens enganyen i ens manipulen, però això és bo, no?
  158
  128
  Respon
  Narcís 14/03/2021 10:28 am
  Renoi..com es delatà ahir.. ! PD : no es preocupi .. continuarà essent a TV3 i, a saber, si indirectament proveirà de fonds públics mitjà o mitjans on treballa !
  115
  79
  Respon
  UN BON PRESIDENT HA DE SER CÍNIC!. ESPATARRANT!. 14/03/2021 10:22 am
  Quico Sallés definia així quina havia de ser una de les millors qualitats d'un President de Catalunya. Va caure al pou en què han caigut últimament periodistes apreciats per la majoria de la gent. A partir d'ara serà un d'aquels que és millor treure el só de la tele quan surten. I NO, senyor Sallés, a un President de Catalunya no es pot apagar el micro del Parlament per que ho digui Espanya, i per què NO és un cínic.
  126
  100
  Respon
  ton c. 14/03/2021 9:53 am
  ahir al FAQ´S VA TENIR UNA INTERVENCIÓ MOLT MISERABLE, comparant ñl´any 1939, amb l´actualitat, Si també vostés els periodistes están nerviossos, com tothom, peró el seu raonament ahir a la tele, és el mes trist que he vist en molt de temps.
  160
  112
  Respon
  Laura 14/03/2021 9:22 am
  Quico Sallés, et tenia per persona honrada i lliure, des d'ahir a la nit he vist que ets venut i un pocavergonya
  180
  139
  Respon
  Joan Escup i Nada 14/03/2021 8:09 am
  Aquest article no sarveix per res, només per omplir el diari. No aporta cap sol.lució. Sigues mes realista, Quico.
  Observador 14/03/2021 7:43 am
  Els Mossos son, per damunt de tot, policia. I la policia està SEMPRE al costat del Poder, de les classes dominants, i està SEMPRE en contra del Poble.
  Pepet de Vallmanya 14/03/2021 12:59 am
  Quico ... Al Faq's ..... t'HAS PORTAT COM UN PORC. No sabia que tu també ets de la secta del papa Oriol !
  132
  103
  Respon
  Jordi 14/03/2021 12:10 am
  Yo pondría a Quico al mando de los Mossos,y cuando le hayan tirado piedras,escupitajos,se hayan cargado en su pm,un montón de veces y le hayan dicho fascista otras tantas,se le acabó la sonrisa Colgate esa que lleva,no es todo tal fácil,
  18
  39
  Respon
  Carles 13/03/2021 9:17 pm
  Reflexions molt interessants.
  35
  37
  Respon

Nou comentari