A per ell

"El monarca prepotent que va legitimar l''a por ellos' trontolla, un regal polític per a l'independentisme català"

Paradoxes de la política, les diverses peces del trencaclosques independentista poden haver d’afrontar un parell d’èxits inesperats i immerescuts. D’una banda, el règim del 78 amenaça amb esfondrar-se justament en l’únic moment en que té el suport de Podemos. El sistema polític derivat del pacte entre les elits tardofranquistes i l’oposició té molt difícil la supervivència quan se li posa un mirall al davant. La monarquia comissionista no resisteix l’escrutini ni de la justícia exterior ni, menys encara, de les grans capçaleres europees. I en l’era d’internet l’apagada informativa i la censura interna han deixat de ser possibles. Així que el monarca prepotent que va legitimar l’a por ellos trontolla, un regal polític per a l’independentisme català.

 

La segona fita no lluitada és el possible 50%+1 que poden assolir les llistes independentistes a les pròximes eleccions catalanes. Com a tal, és un objectiu només assenyalat per l’ANC i, de fet, cap de les llistes que s’hi presentaran no s’ha posicionat sobre un objectiu que els ocasionaria més incomoditat que altra cosa. Una majoria popular en aquestes condicions, sumada a la crisi terminal en que viu instal·lat el règim, conformaria un missatge internacional molt potent, que s’hauria d’aprofitar de forma prioritària.

 

Però per treure rendiment polític d’aquesta coincidència -per ara, només dues hipòtesis- cal una anàlisi coincident i una estratègia comuna i acordada. La conjunció política és un tren que passarà només una vegada, hi pugin o no els partits independentistes.

Nou comentari