El segle passat

“Les independències sóm tan contemporànies com el Tik Tok”

El president espanyol, Pedro Sánchez, assegura que això de la independència és “cosa del segle passat”. Com si les independències actuals haguessin d’anar a la deixalleria. Però ves per on que Sánchez la defensa fins a tal punt que nega la possibilitat d’un referèndum perquè no fos cas que una cosa del segle passat catalana esberlés una altra cosa del segle passat espanyola.

Les independències, que serveixen per decidir quines competències comparteixes amb els teus socis i aliats, que, per cert, has triat gràcies a la teva independència, són tan contemporànies com el tik tok. La independència homologa i avala el monopoli de la força en què es basa el poder de qualsevol Estat. Sense independència no hi ha Estat, ni cessió de sobirania. Així ha estat des de les monarquies compostes als moderns estats federats d’avui dia.

El que és escandalosament del segle passat és un organisme com el Tribunal de Cuentas que s’atorga una potestat jurisdiccional sense cap garantia constitucional. De fet, d’organismes així n’hi ha de contemplats, per exemple, a Portugal. Ara bé, són extremadament curosos en exercir la seva competència “jurisdiccional”, amb un respecte sacre als drets processals i drets bàsics de la tutel·la judicial efectiva i democràtica de dret.

Un Estat que és capaç de permetre abusos d’aquesta mena i organismes confiscatoris de dret penal patrimonial no és del segle passat. Cal anar més lluny per recordar les barbaritats comeses per la Santa Inquisició. És per això que potser molts catalans, seguint la idea de Pedro Sánchez, s’estimen més retornar a un virtual segle XX que no pas al segle XII, on fonamenta les seves formes el tribunal que d’entrada embargarà més de cinc milions d’euros a més d’una trentena de persones que només responien a preguntes dels periodistes.

Comentaris

  Ramon 03/07/2021 11:56 pm
  Ells, el tripartit, ells sí que viuen en el segle passat! Concretament en sa tercera dècada.
   Tu vius al segle XIX @Ramon 04/07/2021 11:43 am
   Cadascú viu on pot i, alguns afortunats, on volen.
    Ramon 04/07/2021 12:37 pm
    De debò que no tens res més, coscubiela?
     Sí tinc més @Ramon 04/07/2021 3:13 pm
     Però ja no és per a tu. Tu repeteixes una i altra vegada el mateix des de fa molt de temps, ancorat al segle XIX.
  Ai, Quico 04/07/2021 1:18 am
  Els qui seviu al sistema actual
  Fartmac 04/07/2021 1:43 am
  Para Pedro Castejón una cosa muy moderna del siglo presente es la corrupción borbònica i terrorismo de estado GAL o Cástor o reforma laboral vigente o la ley mordaza y la reforma de pensiones que plantean cobardemente la izquierda franquista española.
  Ramon 04/07/2021 12:41 pm
  El conflicte entre catalans i castellans, espanyols en llenguatge actual, data de fa més de tres segles. És un conflicte nacional i identitari des de sempre. I llur vessant econòmica només n'és conseqüència. Cosa que no treu que, un cop encrostada, no pugui ser també argument, causa. Però sempre en segon pla. I de cara al món quasi que ni segon pla. Això del segon pla millor haver-ho reservat a Tavèrnia (sempre i quan s'hagués sabut defensar, no com Oriol Junqueras). En realitat, ERC és un manual de contraindicacions. Tot hauríem d'haver-ho fet a l'inrevés de com ho ha volgut ERC.
   Això no és veritat 04/07/2021 7:13 pm
   El conflicte Catalunya-Espanya és artificial, creat ideològicament pel nacionalisme català i va començar molt a la fi del segle XIX.
    fat boy 04/07/2021 7:38 pm
    Si, es una conspiracio judeo masonica atiada pel comunisme de les hordes dels sense Deu en contuberni amb les decadents democracies liberals. Ja ho teniem sentit aixo. Gracies.
     No @fat boy 04/07/2021 8:29 pm
     El conflicte Catalunya-Espanya és artificial, creat ideològicament pel nacionalisme català i va començar molt a la fi del segle XIX. Res a veure amb una conspiració judeo-maçònica. Nacionalisme català empastifador pur i dur.
  Ramon 04/07/2021 12:50 pm
  El segle passat ja també ens deien que la causa catalana era cosa de segles anteriors. Jo suposo que, atès el ridícul de pretendre que les independències no són el signe dels temps quan se'ls mostra un sol gràfic de quantes n'hi ha hagut darrerament, ara a algun èinstein espanyolista se li ha acudit aquesta gansada del "segle passat". Atès que amb això es refereixen a les dotzenes que hi va haver arran la caiguda del Bloc de l'Est, totes aquelles dictadures tant de progrés, també podríem dir que són independències dels darrers 30 anys. El segle passat, sí. Però llur darrera dècada. Totes posteriors a la segona arribada de J.C. (Johan Cruyff, ja s'entén). A més, hi torno, en el que va de segle hi ha hagut alguna independència més (mentre que reunificació voluntària, cap ni una). I el més important de tot, Escòcia, el Quèbec, Nova Caledònia, no han esdevingut independents simplement perquè no els ha donat la gana. Però, votar-se, s'ha votat. Per, David Cameron dixit, IMPERATIU DEMOCRÀTIC.
  Narcís 04/07/2021 12:58 pm
  Tribunal , de què ? de Cuentas, quines ? Si de cas per inspeccionar diners públics no siguin malgastats/ malbaratats àdhuc furtats directament i/ o indirecta ! PD : però com s'hi posaran si llurs membres són triats per mateixos que la poden fúmer ? Nota : si els casos de lladronici són terribles amb totes les operacions policials més les que no són fetes ? Anotació al marge : on s' ha vist que puguin fer i desfer al seu antull com vulguin, contra qui vulguin i quan vulguin d'allò més de franc i .. tururut viola ?
  Un de pas 04/07/2021 2:42 pm
  Doncs espereu a la nova llei de seguridad nacional... Això sí que sembla un forat del temps... Llistes d'empreses estratègiques a salvar, i una altre per empreses a confiscar, mitjans de comunicació, tots a una, treball obligatori i sense remuneració, a qui li toqui... Todo por espaÑa... Això del gobierno mas progrechachi de la història... Marxem ja, que tornem a pringar... Salut i dues Repúbliques, aquí i a Ñ
  Esquerres de mangantes i assassins del gal del maragal 04/07/2021 5:23 pm
  Erc.psoe.podemos, tripartits borbonics, ere.ferrovial.desc.filesa, sempre robant per España i la seva butxaca
  MHP 04/07/2021 5:29 pm
  Es mes, jo diria que això de la independència es del segle XIX, com a mínim.
  Georgiana 04/07/2021 8:15 pm
  Parlant d'homologar i avalar. Hi ha un dit que diu que Déu va crear l'home i que Sam Colt (l'inventor del revolver) els va fer iguals. Espero que no es perdi el significat en la traducció. Happy Independence Day!
  Luisnomeacuerdo 04/07/2021 9:42 pm
  Todo el mundo sabe que los tractorianos están anclados en el siglo XVIII. Y algunos en el pleistoceno.

Nou comentari