El règim i la vergonya

"Erosionar la reputació d’Espanya no debilita l’Estat, en tot cas li fa la cara més dura"

L’enrenou al voltant de les resolucions judicials relacionades amb el Procés alimenten les esperances d’aquells que confien que cada capítol judicial i cada triomf de Puigdemont en un tribunal internacional es converteixi en un pas endavant cap a la independència. Però erosionar la reputació d’Espanya no debilita l’Estat, en tot cas li fa la cara més dura. No sembla que els triomfs judicials sobre els fets del 2017 hagin d’implicar una consecució concreta en benefici de la independència, per molt que col·lectivament es gaudeixin. Són un benefici pel destí personal dels seus protagonistes.

S’alimenta l’expectativa que l’estat espanyol canviï d’actitud per un sentiment de vergonya o que cedeixi per pressions d’agents polítics internacionals. Alimentar aquesta il·lusió implica asseure el Procés en una sala d’espera fins que la justícia europea posi l’Estat al seu lloc, confiant en l’acció d’uns altres perquè es resolgui el problema.

Ha arribat el moment de plantejar-se els límits dels processos oberts pel referèndum d’independència de l’1 d’octubre i ser realistes: no són la resolució del conflicte. Perquè quan es publiqui la darrera de les sentències, sigui del tribunal que sigui, el que Catalunya tindrà davant seu serà el mateix estat espanyol, conservant el seu conegut zel per la unitat territorial. Es descarta doncs que es pugui tombar un règim per la vergonya que se li pugui fer passar. De fet, si fos així, hi ha milions d’informes sobre dictadures diverses que a hores d’ara ja haurien escombrat tots els tirans de la Terra.

L’aspecte més important respecte el futur del Procés no és tant si s’organitza un altre referèndum sense el vistiplau de Madrid, sinó el dia després. Aquesta porta ja l’hem traspassat i ja hem comprovat què hi ha darrere. El més important és saber si hi ha suficient disposició per endinsar-se a la següent pantalla, la que va quedar bloquejada per una suposada amenaça de “bany de sang i morts”, i conèixer el preu veritable de la independència.

Comentaris

  Català 04/10/2021 8:29 pm
  Espanya no te vergonya, aixi doncs, no cal esperar cap avenç en aquest sentit. Cal que europa la deixi de banda i que, fins i tot, la faci fora de la unió europea, com ca.l
  Ricard 04/10/2021 8:37 pm
  Efectivament, hem de fer la vida impossible als castellans. Les converses amb ells són fútils.
  Vendetta 04/10/2021 9:03 pm
  Cacanya es un insult a la humanitat,
  Jo 04/10/2021 9:09 pm
  Apanya o sea Mdid viu de robar a la periferia. No negociarán res car aixó significa modificar el seu modus vivendi i descendre al que son, una puta merda de villorrio. Per tant a per ells i amb totes les armes al nostre abast, que son moltes si es tenen els collons de : porimer proporcionar nos les i segon de ferles servir.
  Luisnomeacuerdo 04/10/2021 9:44 pm
  Venga a por otro butireferemdum para que tengáis a otra panda de golfos fascistas independentistas vagando por el espacio y así hasta que os aburras. No lo volveréis a hacer y lo sabéis.
   Moi 05/10/2021 11:11 am
   Pa golfo tu rey so gilipollas, que pasa funcionario de apanya??? i per la merda de sou que et paguen ets tan imbécil, au ves a treballar.
  Vendetta 04/10/2021 10:09 pm
  No parla orangunyol 1 pas,
  Sabiondu 04/10/2021 10:14 pm
  Que pestilente es la ñordez.
  Maria 04/10/2021 10:52 pm
  I què hi ha en aquesta suposada altra banda? A part de periodistes cagadets com tu que s'amaguen darrera les sotanes de mossèn Junqueras. Et sembla millor l'estrategia del mossèn?. El que es va entregar als botxins perquè es pensava que respectarien el tracte que va fer amb la enana Sáez de Santamaría i per això no havia preparat cap estructura d'estat?.
  Pallassos del circ ERC fent de periodistes 05/10/2021 9:24 am
  Vaja. Un altre amb la mateixa consigna que està esbombant ERC a tort i a dret. Ja que no poden negar ni amagar els triomfs de Puigdemont, toca dir que no aporten res a la independència. Mira, curtet, que hi hagi més o menys bany de sang dependrà molt directament de la pressió externa, com ja va passar el 1-O, quan de cop es van aturar les càrregues. I aquesta pressió externa dependrà molt del descrèdit internacional de l'estat espanyol i de fins a quin punt aquest esquitxa i desacredita la mateixa UE. Ho entens, bocamoll, o t'ho torno a explicar?
  Tela 05/10/2021 10:06 am
  Lamentable article d'opinió sectària. Així s'intenta desmuntar l'independentisme. Patètic.
  Traïdors 05/10/2021 10:17 am
  Hòstia, és ben singular aquesta opinió. De tant singular, és sectària.
  Que trist 05/10/2021 10:26 am
  Encara ara sorprèn l'esforç que feu els comissaris d'ERC per rebentar la unitat d'acció.
  Narcís 05/10/2021 12:09 pm
  La ' reputació d' espanya ' .. quina, la que : - fa 40 anys pidola diners europeus com a receptor net ? - té el major percentatge d' aturats fora mida ? - té el jovent més abandonat pel que fa a son futur ? - sa gent gran treballadora fora mida passen amb ingressos mísers ? - munt de parelles àdhuc d' edat quina fos no poden tenir fills que desitgen per absència de mitjans ? - de treballs d' explotació física i mal pagats ? - de ciutadania estafada àdhuc per mateixos que han de ' donar fe ' ? - de petits estalviadors o majoria aclaparadora passejada pels bancs ? - de por d'allò més per la delinqüència que hi ha sent llurs botxins les ' víctimes ' ? - la de fallida econòmica de bilió gairebé i mig de Deute Públic ? - de corrupció fora mida de bona part de sos poders superiors ? - la del malbaratament i despeses a dojo d' allò més absurdes ? - la d' excés d' empleats públics massa endollats o mateix de frau i tururut viola ? - de bestiesa de càrrecs vivint d' una moma exagerada sense cap funcionalitat ? - d' expresidents i d' altres ' regionals ' amb pensió de nassos, cotxe, xòfer, secretària, escorta i despatx ? - rep diners públics sense fúmer brot i alhora en treu del món privat ? - fum euroordres sota demanda de delictes inexistents ? - la que espolia economia particular amb el nom ' . . . de Cuentas ' ? - de . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . De debò cal continuar amb aquest estat conegut dins les inicials de PIGS ? PD : aquest és l' estat que diu ser sa idioma parlat per 500 milions i . . dels Pirineus amunt hom està incomunicat del tot ( excepció feta amb sos emigrants ! ) ?
   Doctor Strangelove 05/10/2021 5:32 pm
   Narcís, t'has preguntat mai com un foll com tu té lloc a la nostra societat? No oi, doncs perquè som tan bons que fins i tot, tarats com tu els acceptem, per molt retardats que sigueu! Doc.
  LlunyDeCat 05/10/2021 2:58 pm
  Avui el TC dels Espanyols ha avalat per unanimitat la validesa e les euro-ordres d'en Llarena cagant-se evidentment en el TGUE. Aquesta és la prova que fins i tot amb les victòries judicials a Europa TOTES les altes instàncies judicials espanyoles, llur policia, llur guàrdia civil, llurs diferents governs, parlaments, premsa, tvs, ràdios, etc ES CAGUEN en tot el que puguin dir i pensar a Europa. La falsa taula de diàleg és la mateixa merda espanyola i també és la prova que ERC i tot el sottogoverno d'ERC i JXCAT se'n foten dels Catalans i de la Independència. Només els interessa llurs sous ben alts mentre la població pateix tot el que sabem. Només la Revolució Massiva i Democràtica dels Catalans ens podrà alliberar d'aquesta repugnant Nació Espanyola que ens ocupa i colonitza.
  traca 05/10/2021 3:16 pm
  dan muchas ganas de votar al pp revisando comentarios del panfletet
  Gonzalo 05/10/2021 3:38 pm
  Y cuando llegue ese día, espero verte delante de todos los laZisnaZis. Recibirás lo que te mereces.
  Doctor Strangelove 05/10/2021 3:50 pm
  Aquest noi de rostre difícil avui ha escrit un article, realment digne de llegir. L'enhorabona, segueix així, xaval! Doc.
  Doctor Strangelove 05/10/2021 8:13 pm
  Com vomiten bilis els corrupgents quan surten els d'ERC! I així voleu fer la independència? Au va, sabeu que tot és un coi de mentida, per a que tot continuï igual i tots tinguin el seu seient. S'ha de ser ruc a matar per no veure-ho, bé de fet, per quedar bé diré que s'ha de ser dèbil mental, així sona més fashionable! Doc.
   Ja 06/10/2021 2:06 pm
   La farem entregant-nos a l'enemic, com fan els bons traïdors, he?
  Jordi 05/10/2021 9:00 pm
  Et suscric talment la teva opinio a pesar de qui no li ageadi
  joanka 05/10/2021 9:05 pm
  Caspanya va mantenir a un assassi de cap d'estat i ells tan panchos així que amb campechanos i desprestigis pot aguantar el que sigui Tal és així

Nou comentari