La dreta a Espanya està sobrerepresentada en sigles. PP, VOX i Cs han competit pel mateix tros de pastís en un Estat que en realitat està forjat en un bipartidisme imperfecte que només necessita una dreta. Però després d’uns anys en què hi havia cadires per a tots, les eleccions de catalanes, les de Castella i Lleó i ara les d’Andalusia han començat a fer net i a endreçar aquest espai ideològic. L’espantall de l’extrema dreta sobreviu, però no creix amb la fúria que alguns vaticinaven i que tant servia per pressionar els nacionalismes perifèrics per apuntalar un executiu d’esquerres.

I Ciutadans es precipita cap a l’extinció. Literalment mort a Madrid i a Andalusia amb zero escons, i insignificant a la resta de l’Estat -a Catalunya, de guanyar les eleccions amb 36 diputats va passar a la irrellevància electoral-, el partit que va néixer a Catalunya fa quinze anys per combatre l’autogovern i la llengua catalana ha constatat que el bipartidisme espanyol és ferm com un búnquer. Primer va intentar substituir el PSOE i després el PP, però ha acabat desmantellat institucionalment i amb els seus votants repartits entre el PSOE, el PP i fins i tot VOX.

A poc a poc, el pèndol del 78 afronta un nou cicle: un PP més fort i un PSOE més dèbil, amb engrunes als voltants dels dos planetes que completaran majories quan calgui. I d’aquí a uns anys, el pèndol tornarà a moure’s. En qualsevol cas, Cs és la constatació més plàstica de la impossibilitat de desfer blocs estàtics a l’Estat.

El partit taronja està en estat vegetatiu, sí. Però alerta, que no tot han estat derrotes. Morirà havent assolit el seu objectiu fundacional de crear un conflicte social i polític per la llengua a Catalunya. I no és poc.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a juny 22, 2022 | 06:04
    Català juny 22, 2022 | 06:04
    Cert. C's va ser creat per anorrear la immersió lingüística a las escoles catalanes. I ho ha aconseguit.
  2. Icona del comentari de: sdfg a juny 22, 2022 | 09:55
    sdfg juny 22, 2022 | 09:55
    Llàtima que no hagin aconseguit treure del mapa polític els partits mal anomenats independentistes (ERC,Junt i Cup). Ara ens els hem de xupar més anys... pq clar... no volen pas la independència. Deixem de votar-los! Que perdin càrrecs! que els seus hagin de treballar per guanyar-se la vida (com fa tothom, excepte la classe política i molt funcineriat adminsitratiu - No incloc ni sanitat, ni educació ni bombers- i sí policies sí, vividors!)
  3. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a juny 22, 2022 | 10:43
    Pere LLimonera i Citronell juny 22, 2022 | 10:43
    Se veía reir, y te hecho es lo que yo vaticinaba desde hace ya años: la Derecha y Ultra-Derecha brrrrr se han indo poco a poco imponiendo en el poder en las regiones periféricas del país: Galicia, Euskadi, Cataluña y ahora Andalucía, que no en España, (en Valencia lo estuvieron, pero cayeron por sus propios errores, corrupción flagrante y mal gobierno; aunque volverán por el, igualmente, mal gobierno, errores, corrupción y populismo baratmportamiento político y social disfrazado en cada caso de manera diferente, con colorines difereno de los partidos del gobierno regional actual en la región Valenciana, y también por efecto del reflejo de los mismos errores en el Gobierno de la Nacion, tal como ha ocurrido en Andalucía)... distintos nombres, "collares" y partidos pero, en esencia, el mismo pensamiento y cotes y agitando banderolos diferentes... eso si, los mas penosos y radicales son los dela derechona de Catalunya con sus partidos metidos de lleno en la Fantae carácter democrático, inoperancia total en la gestión, soluciones y 'pensamiento mágico', mangoneos, chiringuitosía delirante, los desaguisados, populismos, falta ds y ataques frontales a la Ley, la Democracia y el Estado de Derecho y la Libertad de los Ciudadanos... Casi naa... Cabe hasta la posibilidad, ciertamente probable, de un repunte importante, en las próximas Elecciones Catalanas, de los partidos de la Derecha Nacional que han triunfado en Andalucía, por ósmosis, y al ver el panorama catastrófico que han creado los nacionatas separatas suprematas en la región, y una vez inmersos en el contexto de la crisis económica mundial que está viniendo... en resumen, la culpa de ... Caaaataaaluuuññña, y no soy de derechas, soy un progresista de izquierdas, je, je, je Apa, Bon Dia!
    • Icona del comentari de: Guillem a juny 22, 2022 | 11:17
      Guillem juny 22, 2022 | 11:17
      estás tronat!
  4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 22, 2022 | 11:36
    Pere Llimonera i Citronell juny 22, 2022 | 11:36
    "El pèndol del 78", los Pussy-Lánimes de 1714, los Pendejos del 2017, los PocaPenas del día a día que N0 paran con su runrún, sus mantras, sus ficciones, falsificaciones, imposturas, inventos y Fantasías... "Mare meva, quina Creu!"
    • Icona del comentari de: Guillem a juny 22, 2022 | 15:10
      Guillem juny 22, 2022 | 15:10
      estás tronat!
    • Icona del comentari de: Pedro Cantalapiedra Canto - Cascajo a juny 22, 2022 | 19:07
      Pedro Cantalapiedra Canto - Cascajo juny 22, 2022 | 19:07
      Cállate, ya, bobo . . vergüenza de Castilla, indignidad de españa ! PD : paradigma del patetismo de este estado !
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 23, 2022 | 09:53
        Pere Llimonera i Citronell juny 23, 2022 | 09:53
        Otro que se a puesto con el teclado delante del Espejo y se pone a teclear y enviar lo primero que ve... quina pena...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa