El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern de les escoles obertes retira les urnes
  • CA

La defensa aferrissada que ha fet l’actual Govern de la seva aposta per mantenir les escoles obertes, sigui quina sigui la gravetat de la pandèmia, o del Pla de Nadal, que ha donat a les persones (incloses aquelles integrades en grups de risc) la llibertat de celebrar sopars i dinars de Nadal, Cap d’Any o Reis en espais petits, tancats i mal ventilats, feia pensar que no s’arronsaria davant el gran repte d’organitzar i celebrar unes eleccions en un context sanitari advers.

Finalment, però, no ha estat així i divendres passat es va signar un decret que deixa “sense efecte” la celebració de les eleccions del 14-F amb la promesa de convocar-les amb l’objectiu de fer-les el 30 de maig. Ara bé, el text del decret condiciona aquesta nova data una altra vegada a la situació epidemiològica que hi hagi en el moment. Aquest ajornament electoral ja ha provocat la presentació de diversos recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que haurà de dir-hi la seva el més aviat possible.

Ha estat sorprenent el gir de guió que hi ha hagut amb les eleccions: hem passat de l’eufòria inicial de la propaganda del Govern, que assegurava que aquest febrer es podria “votar sense sortir de casa”, a la publicació d’un decret on s’afirma que allò que primerament “sembla possible” esdevé després “impossible de dur a terme”. Així doncs, el Govern deixa en mans del virus el control de la celebració d’unes eleccions i es declara, fins al moment, incapaç d’implementar les mesures suficients per oferir les “plenes garanties en l’exercici del dret a vot”. 

Ens torna a sorprendre aquí el decret tenint en compte que el president Quim Torra havia encarregat un llunyà 3 d’agost un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora sobre el dret a vot dels catalans i catalanes en situació de pandèmia “per anticipar escenaris possibles i mesures a adoptar”. Aquest dictamen es va lliurar el 17 de setembre. 

Quant temps necessita aquest Govern per trobar l’equilibri del binomi salut-democràcia? I quant temps necessita per posar damunt de la taula les mesures a implementar per garantir que es puguin celebrar les eleccions? La seqüència de l’enèsim espectacle polític a Catalunya fa molt difícil no sospitar que estem davant d’un moviment interessat de dates com a conseqüència del pronòstic electoral desfavorable que algunes enquestes mostren. Probablement si el preu de mantenir les escoles obertes fos la pèrdua del poder institucional per part dels partits en el Govern ara mateix els centres escolars del país estarien tancats i barrats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a gener 18, 2021 | 20:48
    Ramon gener 18, 2021 | 20:48
    L'ajornament és escandalós. Però és que, a més, coi, ho vam dir des del primer moment! L'única obligació que tenia la Junta Gestora era convocar eleccions "as soon as possible". No al cap de mesos prenent decisions per les que no hi tenen cap legitimitat i, a sobre, impedint que la directiva entrant pugui operar en el mercat de Gener. I tal com ja vam pronosticar-ho, per quins set sous pressuposava Tusquets que el 24 de Gener la corva de l'epidèmia seria baixa? El més probable era que al contrari, que estiguéssim pitjor com així ha set!
  2. Icona del comentari de: JOSEP EL AVI DE CARDEDEU a gener 19, 2021 | 01:25
    JOSEP EL AVI DE CARDEDEU gener 19, 2021 | 01:25
    Aqui ja dos grans errors del Govern Català L´Ajordament de les Eleccions Autonomicas Catalanes , tard ho de hora les tindran que fer . SI EL 14-F Perdien les eleccions LESPerderan el 30-M Ja coses que estan destinades a pasar . Catalunya NECESITA URGEN UN CANVI DE GOVERN. Canvi de Govern vol dir Canvi de Partits Politics al Nou Govern Català .
    • Icona del comentari de: JOSEP EL AVI DE CARDEDEU a gener 19, 2021 | 01:29
      JOSEP EL AVI DE CARDEDEU gener 19, 2021 | 01:29
      Perdoneu EL SEGON Error es OBRIR LES ESCOLES , Per dues coses FORTA PUJADA DE CONTAGIS y FORTA ONADA DE FRED...... ¿ Con poden OBRIR LES FINESTRES AMB EL FRED QUE FA ? .. Tambe tenin la forta nevada que ban patir TOT JUNT ACONSEJABA NO OBRIR LES ESCOLES ...
  3. Icona del comentari de: Berta a gener 19, 2021 | 13:22
    Berta gener 19, 2021 | 13:22
    El PSOEZ quiere ganar las elecciones en Catalunya peti qui peti o en aquet cas "contagie qui contagie " va a votar su padre
  4. Icona del comentari de: Narcís a gener 19, 2021 | 20:18
    Narcís gener 19, 2021 | 20:18
    Sortirà un vot independentista de por .. i quan més aviat millor! PD: els catalans no som masoquistes ni suïcides .. qui vol ser ciutadà d' un estat com aquest!
  5. Icona del comentari de: Aturem el GENOCIDI PSOE,ERC de Vells, son assassins vulgars a gener 19, 2021 | 21:21
    Aturem el GENOCIDI PSOE,ERC de Vells, son assassins vulgars gener 19, 2021 | 21:21
    Comparar els n3ns amb els vells es propi de a0renents dehitler. Com pots fer unarticle tan indidne, prooi del nazionsl.psoecialista iceta 80.000 morts?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa