La negociació del 6% a les plataformes sembla una conya de mal gust. La sensació que a un Estat entengui com una negociació política i motiu de dubte de la seva sobirania que una lengua cooficial estigui a Netflix o Movistar és decebedor però extraordinàriament exemplaritzant. Si fan suar la cansalada a Gabriel Rufián per assolir una quota de subtítols, doblatges o continguts en català, no sé quin futur té negociar l’autodeterminació. Però, en tot cas, res de nou.

Per tant, l’Estat no considera, ni de bon tros, que el català, l’euskera o el gallec siguin una riquesa, sinó un objecte que fa nosa i que serveix, sobretot, per collar els catalans. La llengua és la columna vertebral de la minoria nacional que l’Estat vol homogenitzar. Ho acredita aquesta absurda negociació contra un patrimoni que hauria de ser comú o l’escàndol del 25% de castellà a les aules. Sigui el 6% o el 25% o l’atac persistent a una televisió pública que lidera audiències té la mateixa raó de ser, desgastar i laminar els grans consensos de la minoria nacional.

La conducta de l’aparell de l’Estat espanyol no sorprèn. Ja es coneixia. Però els darrers anys s’han comprovat altres coses, com ara que des de les institucions autonòmiques és molt difícil, arriscat, perillós i poc sensat articular el xoc directe. La represàlia és fàcil i fa víctimes gratuïtes i poc efectives. El cas Netflix és interessant perquè, al capdavall, depèn dels consumidors, dels milions de catalanoparlants. I el de les escoles, també. Una bona ofensiva judicial per part d’AMPES, sindicats professionals, famílies de manera individual i col·lectiva, entitats culturals, partits o el Sum-Sum Corda poden iniciar una interessant escalada als tribunals sense precedents en defensa dels drets lingüístics de tothom. En diuen “concertar” les accions. Potser és que per fer el Procés (TM) no cal que enviïn una invitació de cartonet escrita amb lletra anglesa.

Comentaris

  Català Desembre 05, 2021 | 07:03
  Però al nostres flamant polítics ja els va bé, fer la gara-gara al govern de Madrid. Aixó els assegura poltrona , sou i jubilació daurada; el Païs i la seva llengüa se'ls en fot.
  VIA FORA Desembre 05, 2021 | 10:09
  Junqueras al seupueblo vaexterminar el Català por los siglos de los siglos, Amen. ERC GENOCIDES DEL CATALÀ, per 155 ferrovials
   Groc Desembre 05, 2021 | 11:39
   Acusan a Junqueras . Tapes la teva vinculacio a VOX . Molt inteligent
   Fins als nassos de juntsxlapasta Desembre 05, 2021 | 13:47
   Si el juntaires torneu els calers que vàreu robar del palau entre d'altres robatoris, hi haurà un munt de diners pel català. Va sigueu patriotes i pagueu lladres del 3% i molt més.
    Fins els collons del QUINQUI JUNQUERAS.es.155 Desembre 05, 2021 | 18:18
    Ferrovial junqueras el MES GRAN DELINQUENT COMU D'ESPAÑA amb el seu hermanito CHORIZON.ERChorizos
    Ricard Desembre 05, 2021 | 19:36
    Els millors diners pel català són els que s'en duen els castellans cada dia al seu país sense el nostre permís.
   Joan Carabassa Desembre 05, 2021 | 17:27
   Escriu en català , collons
  fat boy Desembre 05, 2021 | 10:31
  Jo no se on ha vist que les institucions autonomiques s'hagin enfrontat amb l'estat. Si els fan fu! i es caguen a les calces.
  fat boy Desembre 05, 2021 | 10:34
  Jo no se on ha vist que les institucions autonomiques s'hagin enfrontat amb l'estat. Si els fan fu! i es caguen a les calces. Enfrontar-se es el que van fer els del Sinn Fein a l'oficina de correus de Dublin, molts dels quals van ser afusellats i no que no puguessin veure com els seus fillets anaven a dormir.
  Anònim Desembre 05, 2021 | 10:36
  La conducta del gobierno español no es sorprendente, lo que sí es sorprendente es que dos engañabobos (y que por lo visto lo hacen muy bien) como son Rufian y Junquera hayan seducido a la inteligencia catalana con ese mantra de la mesa de diálogo. ¡ La mesa de diálogo no existe estupido! Que diría un mozo del nacionalcatolicismo a un perplejo e ingenuo ciudadano de a pie cátalan.
  Joan Carles Desembre 05, 2021 | 12:49
  Crec que, de la mateixa manera que es fan campanyes per consumir productes de casa nostra, de cooperatives nostrades, s'haurien de fer altres campanyes per a no consumir aqusts tipus de productes audiovisuals que no siguin en català. No ens hi va la vida ni molt menys si no veiem determinades sèries o pel·licules. I si no son en la nostra llengua, encara menys. Tret que siguin en versió original i estiguem fent un curs d'aquella llengua en particular. No crec que sigui el castellà...
   Gonzalo Desembre 05, 2021 | 19:31
   No te olvides de continuar con la tradición endogamica y emparejate con tu hermana. Tus padres, que también son hermanos, estarán orgullosos de vosotros.
  Ricard Desembre 05, 2021 | 14:05
  Un article sobrer per sabut allò comentat.
  No és un 6% de Català Desembre 05, 2021 | 14:26
  El 6% és en llengües cooficials (Català, Basc i Gallec) i això vol dir que només és un 2% de cada llengua.
   Ricard Desembre 05, 2021 | 19:38
   Si els exhibidors aprofiten els doblatges en portuguès no cal dedicar ni un minut al català.
  Guillem . Desembre 05, 2021 | 15:34
  Era tan facil per ERC com haver tombat els PGE de Sanchez. Sino ho han fet penso que es perque no defensen Catalunya, es defensen o protegeixen ells (funcionaris de la Generalitst, sotogivernoi tot el que hi penja, vaja la casta burocratica catalana) Ho tenim fotut els autoboms i petits empresaris
  Narcís Desembre 05, 2021 | 18:33
  Què és això de percentatges d' idioma-mes ? El normal és el 100% i .. cadascú posi quin vulgui ( si no hi ha més remei que suportar idioma forà !)! PD : ça com lla, a mí no m' esperin .. només faltava pagar per idioma obligat, per idioma violador de ca nostra !
  Ricard Desembre 05, 2021 | 19:40
  És evident que molts annexionistes demonitzen ERC amb comentaris interessats per esquerdar la unitat nacional contra els criminals castellanistes. I nois, molt millor qualsevol català que un xenòfob estranger.
  Luisnomeacuerdo Desembre 05, 2021 | 20:50
  Mortadelo tu también te has dado cuenta que a los fascistas independentistas de tractoria, el gobierno de la nación española os mea en la cara y os dicen que esta lloviendo y os lo creéis, paletos que sois unos paletos pueblerinos con ínfulas de superioridad. Ale vete a investigar si la haka de nueva zelanda procede también de alguna aldea de la tractoria profunda y nos sorprendes en algun programa de mierdatv3.

Nou comentari