Els baròmetres són només una fotografia d’una realitat política i social en un moment molt concret. Parcial, sense els matisos que requeriria una anàlisi aprofundida. Però si de manera reiterada detecta tendències en l’estat d’opinió, alguna cosa deu voler dir.

I en el cas de Barcelona, la paradoxa és que l’opinió pública confirma el rebuig evident a la gestió del bipartit Colau-Collboni –el 50% dels barcelonins la consideren dolenta o molt dolenta, un 11% més que fa només sis mesos-, incapaç de resoldre qüestions bàsiques de l’estat del benestar com la seguretat, l’habitatge o la neteja, però alhora confirma aquest govern i no articula una majoria alternativa. Ras i curt, la gestió d’Ada Colau està en caiguda lliure, així com la seva valoració personal, però el seu partit creix i fa el sorpasso a ERC. I si res no canvia, Barcelona en Comú, el PSC i Barcelona pel Canvi podrien revalidar l’acord per mantenir l’estatus quo. I l’oposició s’ho seguirà mirant des de la barrera.

Segons el baròmetre, ERC perd pistonada – i percebuda en alguns sectors com un flotador per als Comuns si el PSC punxa – i Junts per Catalunya i la CUP no tenen prou força per articular una alternativa creïble. De fet, aritmètica a banda, no hi ha indicis que l’independentisme estigui disposat a oferir un projecte republicà unitari per a la ciutat que sigui percebut com a positiu i viable per als barcelonins decebuts amb la gestió actual. L’unionisme a la dreta, per altra banda, és residual. De fet, el baròmetre esborra del consistori Cs i PP.  En aquestes condicions, el govern municipal no té una oposició creïble que pugui fer perillar les seves cadires i Barcelona tampoc no té un projecte de futur. Al contrari, la dreta que va muntar Manuel Valls ha pres el control i ofereix garanties de continuïtat.  

En aquestes condicions, l’any i mig que falta per a les eleccions del 2023 és, ara per ara, un camí de roses per al bipartit Colau-Collboni –es presenti o no Colau-, i no pas per mèrits propis sinó més aviat per inacció dels altres. A l’oposició, s’albira un camí cap al pedregar per a ERC, Junts i la CUP si no són capaces de trobar fórmules per articular una oferta creïble, cadascú amb el seu projecte, però amb un fil conductor que prioritzi el futur d’una ciutat ara deprimida per comptes dels partidismes de sempre.

Comentaris

  Ricard Desembre 27, 2021 | 20:43
  Si un es creu les "enquestes" fa els articles d'opinió que fa.
  Tripartit no, gràcies Desembre 27, 2021 | 21:47
  Tripartit "is coming" a l'Ajuntament i a la Generalitat. Tan és si la enquesta se l'ha cuinada la senyora Colau tota sola o si l'han ajudat mossèn Junqueras o en Zaragoza. L'important són els pactes amb el PPSOEMOC'S per fer virrei junqueras a canvi d'aïllar Puigdemont i procurar que els catalans ens oblidem del resultat del referèndum del 1-O i la Declaració d'Independència del Parlament del dia 27-10-2017
   Anònim Desembre 28, 2021 | 10:31
   Al reietó no li va caldre ningú per aïllar-se i trair-nos a mes de 2.300.000 catalans, tu inclos
    Josep Desembre 28, 2021 | 21:11
    junqueretes de marchena, apujat la sotana. marranet d'erc.españa.
  fat boy Desembre 27, 2021 | 21:58
  A mi em sembla que el qui guanyara les eleccions sera el Partit Abstencionista. Crec que la gent ja n'esta fins a la gorra de les idees de bomber, el saqueig i malbaratament del impostos que es paguen, la tercermunditzacio dels carrers i la impotencia davant dels predadors, lladres, assassins, aprofitats i bandarres que campen pels seus respectes sense que hi hagi aturador. La veritat es que anar a Barcelona es ara mateix una experiencia francament desagradable i a evitar en lo possible.
  Maragall i colqu son el mateix, pura bruticia d'esquerres lladregotes Desembre 27, 2021 | 22:15
  Esquerres de pocavergonyes i discapacitats, pobre Barcelona miserable, bruta, plena d'okupes drogates i colaus
   Anònim Desembre 28, 2021 | 10:32
   Torneu els calers del Palau, lladres juntaires
   TETE DE FRANCO Y DE ERC.155, 65 anys robant als barcelonins Desembre 28, 2021 | 16:45
   El 1983 la familia de franquistes Maragalls van donar al franquista Porcioles de Franco la mqxima condecoracio municipal. ERC es FRANQUISME VIVENT, i qui vota aixo es merda fraquista. Porcioles va endosar a la parejita dels maragalls al seu ajuntament franquista, per que eren i son franquistes, ara de erc.155
    Junqueras es Porcioles Desembre 28, 2021 | 21:11
    ERC terrorisme franquista, junqueras un porcioles fent la cantonada
  Narcís Desembre 27, 2021 | 23:25
  No pot ser, a hores d' ara, hagin votants de partits falsos/ farsants que se'n diuen d' esquerres així com votants de partits aixeca - camises amb el paperot de dir-se'n espanyols, ço és, què més han de fer tots aquests partits perquè els votants se n' adonin de no ser d' esquerres així com resta no ser patriotes de res que no sigui allò seu o estatus, compte corrent i dolce far niente ? PD : els únics partits conseqüents amb la veritat, el bé, la raó i el dret són els partits independentistes, si més no, els que s'hi mostren, demostren i no deixen d' esmentar-s'hi com tal ! Nota : no puc creure'm que la plebs continuï votant qui els hi tingué a la misèria fins haver d' emigrar, continuï votant qui han fet d' aquest estat sempre un pou negre i sanguinolent ! Anotació al marge : si són a ca nostra per a prosperar, per a no ser esfondrats com sempre els tingueren defora, per a cercar el millor futur de la societat que els rebé així de sa mateixa descendència .. han de votar partit o partits independentistes que més facin per a aquesta ! Incidència : i avui, ara i ací, qui més lligams digui tenir amb el C x R o no amenaçat, reprimit i sofrint xantatge de qui no respecta ni la democràcia ni la Carta Internacional !
  Clar Desembre 27, 2021 | 23:58
  Quan despertarà ERC del somni d’ampliar la base i de que no som prous? Quina entabanada. Els comença a sortir el tret per la culata. El discurs de l’Aragonés denotava nerviosisme.
   Anònim Desembre 28, 2021 | 10:35
   El somni va ser creure al reieto el 1-O, es evident la seva traïció, i per si fos poca burla, ara vol que la gent li pagui el club privat de pagament que ni els seus mateixos votants hi creuen. Fes números ben fets i després parlem.
  Barceloní. Desembre 28, 2021 | 07:48
  Les properes eleccions, sigui quin sigui el resultat, seràn canviar pets per merda, així que no cal escarrasar-s'hi.
  Groc Desembre 28, 2021 | 10:18
  Els inteligens anti ERC , que facin campanya per que els votans d'ERC bagin tots a JxC . Amb els vots (tots) i mes CUP ,guanyeu Barcelona
  Luisnomeacuerdo Desembre 28, 2021 | 13:51
  Una gamba por el ojete
  Carles Desembre 28, 2021 | 14:54
  El consistori fa pena, o fàstic, o ambdues coses. Els barcelonins mereixen coses millors que Colau, Collboni, Maragall o Artadi, per anomenar els més coneguts.
  Esquerra, lladres, droga i okupes a tope Desembre 28, 2021 | 16:14
  ERC MAFIA COLAU, son el mateix, pura merda d'ESQUERRA.FERROVIAL
  Josep Pagès i Canaleta el Avi Culer de Cardedeu Desembre 28, 2021 | 18:59
  E.R.C. A MADRID Dona Suport de FRANC a Pedro Sanchez al P.S.O.E. y a Catalunya a BARCELONA . E.R.C. Dona Suport de Franc a BARCELONA EN COMU dona suport a Ada Colau i al P.S.C. . De aquesta manera JA UN TRIPARTIT A LA OMBRA al ajuntament . NO JA CAP Partit politic a la OPOSICIÓ prou Creïble per ser altarnativa real a ADA COLAU A BARCELONA EN COMU i al P.S.C. ..U dire de unaltra manera E.R.C. Renuncia al Ajuntament de Barcelona en tal de Seguir al frente de la Generalitat al Govern Català . PERE ARAGONES Sacrifica a Maragall Per el seguir sentado a la seva cadira .
  Vaya vaya.. Desembre 28, 2021 | 19:14
  Que Colau sea la alcaldesa de Barcelona es el sintoma de una grave enfermedad, pero que se quemen coches y se saqueen los comercios y no se respete la ley, casi todos los dias en las calles del centro no ayuda mucho tampoco ehhh (de esto nos contaras algo?) Como digo el enfermo tiene varias dolencias y varios virus, y al perro flaco todos las pulgas lo consumen. Colau es el sintoma ultimo de una socidad enferma por diferentes causas y agentes.
  Maria Torres Desembre 28, 2021 | 21:09
  Barcelona es la CAPITAL MUNDIAL D'OKUPES, DROGATES, LLADRES, I IMMIGRANTS SENSE PAPERS. Fan el que volen, dorment, pixen i caguen al carrer, exemple a la Diagonal a l'edifici entre Aribau-Tuset, tot el temps que la demencial COLAU porta degeneran Barcelona en un niu de rates. COLAU ES FABRICANT D'ATUR, MISÈRIA I BRUTÍCIA i per aixó la gent la voten

Nou comentari