Deixar el català a la intempèrie

"El govern espanyol no sembla interessat en aprofitar cap oportunitat per fer veure que la voluntat de diàleg és real"

El projecte de Llei General de l’Audiovisual que prepara el govern espanyol ha aixecat una nova controvèrsia en aparèixer informacions que apunten a una iniciativa legislativa que deixarà novament el català a la intempèrie, si res no ho evita. El text que estaria a punt d’arribar a la taula del consell de ministres establiria un percentatge del 51% obligatori per a produccions europees en el temps anual de la programació de plataformes com Netflix. D’aquest percentatge almenys un 50% hauria de destinar-se a produccions en castellà o alguna de les llengües oficials de l’estat espanyol. És a dir que el català seria una opció, en cap cas obligatòria.

Seria una molt mala notícia que aquestes informacions s’acabessin de confirmar perquè arribarien just en el moment en què el Govern d’ERC i JxCAT prova d’iniciar un diàleg amb l’Estat. Ara bé, també cal recordar que aquesta taula de diàleg, que el Govern demana ara que s’anomeni “de negociació”, està creada amb unes altres finalitats i que la qüestió lingüística ja ha estat abordada pels actuals responsables governamentals en el marc d’una comissió bilateral. D’aquesta comissió el Govern català en va sortir insatisfet.

El govern espanyol no sembla gens interessat en aprofitar les oportunitats que se li pugin presentar per conferir un cert caràcter de versemblança al diàleg que ha acceptat mantenir amb el Govern català. Aquest nou gest en negatiu del govern de l’Estat cap una de les qüestions més sensibles a Catalunya fa pensar que la intenció real sigui introduir un nou element d’erosió entre els dos socis del Govern. Un projecte de llei semblant, que no reculli mínimament les demandes que s’han fet respecte al català, no fa més que oferir munició a aquells que qüestionen la voluntat de diàleg de Pedro Sánchez.

I és que resulta esperable que si els negociadors del Govern no han pogut aconseguir un percentatge per garantir l’ús del català en una llei que està en camí tampoc es pugui extreure un compromís creïble a favor de l’amnistia i el referèndum d’independència. La taula del diàleg és un instrument de pacifisme imposat per intentar resoldre el conflicte català però a hores d’ara massa canons apunten contra ella.

Comentaris

  Veterà antifranquista. 20/09/2021 7:54 pm
  Quan, en aprovar la constitució del 1978 i l'estatut del 1979 es va acceptar el DRET de parlar el català i la OBLIGACIÓ de parlar el castellà, és va signar la sentència de mort per al català. Ho vaig denunciar públicament i em van titllar de franquista. Ja ho estem veient.
  De amnistia i autodeterminació res de res 20/09/2021 9:25 pm
  Ja ho va dir el Gobierno fa temps al governet regional. Ara no us queixeu.
  Capità 20/09/2021 10:46 pm
  Sr. Guerrero si ets independentista i vols la independencia, per a que vols que l'estat protegeixi el català? Tot independentista que vol coses com aquestes realment no vol la independencia i no la veu posible. I per cert, a la llei el català es una opció com ho es el castellà
  Georgiana 20/09/2021 11:02 pm
  I en Junqueras a la República de Catalunya (que no li fa res esperar per quan ell deixi d'estar inhabilitat i es pugi presentar a eleccions) vol què el castellà sigui oficial. Com si no hi hagueren prous països que el tenen. A la República de Catalunya d'oficials el català i l'occità, que són patrimonis que s'han de protegir.
   Pere 22/09/2021 2:58 pm
   que sepas que por mal que te pese la comunidad catalana porque de republica nada pertenece a España y las lenguas oficiales son el español y el catalán . porque veo que la asignatura de geografia historia o te la has saltado o te la han trasgiversadoo
  Sapiens 21/09/2021 8:17 am
  Pero no som independentidtes? Per que volem que l'estat ens defensi?
  La veritat de tot plegat 21/09/2021 9:02 am
  L'únic grup que pot forçar la protecció del català a la llei tardofranquista del PSC-Comuns és ERC, si cal sota la amenaça de Junts de fer caure el govern Aragonès. Si ERC només fa teatre i obvia un dels objectius del sobiranisme, la protecció de la llengua, serà evident que el seu sobiranisme era una mentida per adquirir quotes de poder, càrrecs, cadires i menjadores. I si s'arribés a aquest punt, caldria doncs que caigui ERC de tot arreu on governi.
  Persistim! 21/09/2021 9:53 am
  Parlem a torhom en català, especialment als nou vinguts, es la nostra arma de defensa del idioma
   Donec Perficiam 21/09/2021 2:26 pm
   Toalment d'acord. Des que faig aixó que dius (parlar a tothom en català sense canviar l'idioma pel seu aspecte o raça) m'he endut grates sorpreses i molts que han començat en castellà, quan han vist que jo seguia en català, han seguit en català. Aixó demostra que un percentatge molt (massa) gran de gent canvia el català per vergonya, per por, o per un excés d'educació...cal trencar-ho i normalitzar el català.
  Narcís 21/09/2021 10:06 am
  La llengua és el pensament, és el sentiment, és l' amor, de nostres pares o/ i pare o mare, de nostres avis o/ i avis paterns o materns, de nostra dona o/i marit, de . . . . . i la llengua catalana a ca nostra o CATalunya és el CATalà així no defendre-la o no usar-la o no ser necessària és anihilar-la tot fent-hi un genocidi ( a tota nació és sa bandera .. o no ho és el castellà defora ? ) ! PD : això no desfà ser educats i forans ser humils !
  Ricard 21/09/2021 10:23 am
  "Concòrdia" a la castellana. La de sempre. Miserables xenòfobs.
  LlunyDeCat 21/09/2021 11:44 am
  En Partal desemmascara i explica com funciona el "Nou Botiflerisme" (aquest mot és meu) a CAT. Denuncia els hipòcrites de l'ARA i de l'Establishment independentista (falsos independentistes): https://www.vilaweb.cat/noticies/editorial-vicent-partal-llico-publicitat-referendum-primer-octubre/ Magnífic article que colpeja tota la Botiflerada inclosa la gent de Nació Digital (que he deixat de llegir després de tants anys) i d'altres webs ben subvencionats.
   Narcís 21/09/2021 9:36 pm
   Ara té n' adones ? Mai és tard si Déu ajuda ! PD : fum de temps ( anys ) que ja els veié el llautó !
   Com més lluny de Cat millor 22/09/2021 12:13 pm
   Precisament Vilaweb és el digital natiu català que més diners públics ha rebut a tot Catalunya des de la seva fundació el 1995, tot i que no és ni de lluny el més llegit. El nou carnet català que promociona Puigdemont per l'únic que serveix és per a subscriure a aquest diari.
  Donec Perficiam 22/09/2021 10:26 am
  No és res nou que boicotegin la nostra llengua....sempre ho han fet. Sempre han intentat castellanitzar-nos. El dictador també ho va fer, amb l'excusa d'enviar-nos mil-lers i mil-lers de castellans de tota Caspaña per treballar a la construcció a Catalunya....si no reaccionem amb contundència, aviat el català quedarà reduït a les cases, a la familia... penseu que darrera aquesta legislatura del Psoe, ve un Desgobierno del Trifachito Vox+PP+C's. i la cosa encara anirà pitjor....
  Robert 22/09/2021 6:04 pm
  Altra vegada una trampa de Sánchez que s'empassen els seus suports d'ER. Sánchez tira pel dret oblidant el català,nels altres protesten i Sánchez ho posa com a condició per què li aprovin els pressupostos. Així té collats als d'ER i aquests tenen una "excusa" davant la seva claca per aprovar els pressupostos de Sánchez. I com sempre ha passat Sánchez no compleix el pactat i ER li acaba aprovant els pressupostos gratis. ER: quan això passa per primer cop has de queixarte i aprendre la lliçó. Quan et passa més vegades no tens ni excusa ni perdó: O ets un imbècil rematat o un FdP botifler. A hores d'ar ja ha passat unes quantes vegades. Vosaltres direu quin qualificatiu es mereixen els d'ER.
  Guillem Ben-Aviat 22/09/2021 9:07 pm
  Els catalans hem de deixar de confiar el futur de la nostra llengua al que facin o deixin de fer els espanyols, perquè seria el mateix que donar-la per morta.. Ells continuaran fent el que han fet sempre des de fa 500 anys: tractar de destruir-nos com a poble imposant-nos la seva. El futur de la nostra llengua depèn només de la nostra determinació defensant-la (parlant-la, escrivint-la, llegint-la, escoltant-la). No canviant de llengua davant els inadaptats i fent boicot als que ens en fan a nosaltres (els establiments físics i virtuals que no atenen en la llengua del país). Esmerçar esforços en arrancar un acord amb el poder colonial és com llaurar el mar perquè, en cas de que ho aconsegueixis, el revocaran el mateix govern, un altre i qualsevol de les institucions del poder colonial.

Nou comentari