Contra el ‘javiercerquisme’ mediàtic

"Feta la sentència mediàtica, estaria bé que els altaveus del sistema reflexionessin sobre aquest incident, que un dels seus referents ha patit ara per primer cop"

Fa molt bé Javier Cercas de denunciar una deformació maliciosa de les seves paraules. Una cosa és donar suport al sistema i a la monarquia, com fa ell, i una altra –molt diferent– acusar-lo de fer una crida directa a l’exèrcit espanyol a intervenir pel seu compte a Catalunya. L’escriptor gironí s’ha enfadat santament i la seva fúria hispànica ha obtingut el suport activíssim de l’unionisme mediàtic, amb un editorial solemne al diari El País que acaba amb una frase (“Els demòcrates estan amb Javier Cercas”) digna de la major trompeteria del règim. Madrid locuta, causa finita est.

Però, feta la sentència mediàtica, estaria bé que els altaveus del sistema reflexionessin sobre aquest incident, que un dels seus referents ha patit ara per primer cop. A l’altra banda hi ha hagut campanyes molt més mesquines –i fàcilment rectificables, si es volgués– contra personalitats de l’àmbit catalanista que s’arrosseguen des de fa tant de temps que arriben a semblar veritat fins i tot als propis independentistes. Hi ha molts exemples, però en vull rescatar alguns dels més martellejats des de l’espanyolisme. 

En primer lloc, el suposat racisme d’Heribert Barrera per una frase “El quocient intel·lectual dels negres dels EUA és inferior al dels blancs…” convenientment retallada de la seva continuació: “… ara, això no és una prova, perquè els tests utilitzats per determinar-lo [el quocient intel·lectual dels negres nord-americans] no poden corregir prou la influència del medi en què es viu, l’entorn familiar, etcètera.” El llibre d’on prové la cita escapçada és ben fàcil de trobar: ‘Què pensa Heribert Barrera?‘, Ed. Dèria, 2001. Tant se val, Barrera va arrossegar la llufa racista –val a dir que amb la valentia que el caracteritzava–, fins el punt de retirar-li, fastigosament, la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona quan ell ja no hi era per defensar-se.

La següent víctima va ser Oriol Junqueras. En un article a l’Avui, l’any 2008, l’actual president d’ERC va fer-se ressò d’un estudi de la Universitat de Rotterdam sobre la variabilitat genètica de diversos grups poblacionals europeus. Els gràfics assenyalaven el que, més o menys, es podria deduir de la història dels diversos regnes peninsulars. Junqueras va escriure que “Els catalans tenen més proximitat genètica amb els francesos que amb els espanyols, més amb els italians que amb els portuguesos (…) els espanyols presenten més proximitat amb els portuguesos que amb els catalans i molt poca amb els francesos”. L’estudi no se’l va llegir ningú (“Correlation between Genetic and Geographic Structure in Europe“), però des d’aquell moment a Junqueras se l’ha qualificat, una i altra vegada, de perillós activista genetista.

Però potser la víctima més sonada del javiercerquisme mediàtic va ser el president Torra. N’hi va haver prou amb un article inspirat en les faules de Folch i Torres. Allà el futur president atorgava la consideració de “bèstia amb forma humana” a un fanàtic catalanòfob que exigia públicament que s’eliminés el català de les comunicacions multilingües de Swiss Air als passatgers del vol regular Barcelona-Zúric. En algun moment, al radical ultra van convertir-lo, sobtadament, en el conjunt dels castellanoparlants del món. I a Torra encara l’insulten ara.

En fi, com diuen des d’El País, els demòcrates estem amb Cercas, sí, però també amb Barrera, Junqueras i Torra. Ja només queda saber on i amb qui estan ells.

Comentaris

  Juli Barcelona 16/04/2021 6:41 pm
  Tot aquest soroll!! La veritat és que a Cercas se li dona una importància que no té. Què es pot esperar d'algú que diu textualment : Vaig passar més por a L'Octubre del 2017 que per la pandèmia. A veure, de què tenia tanta por? En tot cas pot viure on vulgui. Jo no viuria en un lloc on passo por.
  David 16/04/2021 6:18 pm
  Els demòcrates estan amb Cercas, i també amb Barrera, Junqueras i Torra. Molt bé. Ara bé, i en Cercas? Amb qui està? Compte! Si et deixes defensar massa per gent amb segons quines actituts (en el discurs criticat, el militar si que li va fer un somriure còmplice i ell va quedar-se tant tranquil) pots acabar caient en allò que dius que no has fet. I evidentment, això val per el Cercas o per qualsevol unionista o independentista.
  Jordi (Català i Suís) 16/04/2021 6:07 pm
  Cada Nació té uns trets diferenciadors que sovint són heretats del passat. Però no pas sempre. Si analitzeu per exemple Grècia i hi aneu us adonareu que els Grecs actuals no tenen pas res a veure amb els Antics Grecs. Els actuals - llur majoria - semblen Turcs i es comporten sovint com els Turcs. Físicament els Grecs Antics eren rossos i ulls blaus majoritàriament perquè venien del nord d'Europa. Enguany n'hi ha encara i molts. La mare d'un amic grec és rossa i ulls blaus i quan va a CH ningú imagina que és grega. I sabeu perquè els Grecs actuals s'assemblen als Turcs ? Doncs perquè els Turcs els envaïren i colonitzaren durant 400 anys i com em deia una greco-suïssa, hi hagué milions de violacions que desembocaren en fills de pare turc i mare violada. Així va anar. I els Espanyols què ? Doncs tinc la sort de tenir-los lluny. De tenir lluny llur Guàrdia Civil, llur PN, llurs tvs, ràdios, llibres, revistes, diaris, jutges, polítics, actors, actrius, etc. Llur influència entre els Catalans és aclaparadora i ningú no ha fet pas mai una crida a la desespanyolització. Primer de tot psicològica i lingüística. Només cal veure el fastigós i brutal llenguatge sexual dels Espanyols que ja ha estat assimilat pels Catalans. Quan una llengua primitiva d'una Nació primitiva entra al registre íntim com és la sexualitat.... són faves comptades. I només cal veure l'arrogància dels lectors espanyols d'aquesta web publicant comentaris en espanyol. Potser vosaltres, Catalans, ho trobareu normal. Però no ho és pas. I com encara no heu pas assolit aquest nivell de consciència de la situació que patiu, mai assolireu la Independència d'Ells. La Independència nacional comença amb la independència psicològica.
  Con el salvadorcotismo ya vamos bien servidos, gracias. 16/04/2021 6:02 pm
  Tampoco hay que abusar.
  Jordi (Català i Suís) 16/04/2021 5:52 pm
  La parella del comentari meu d'abans no va pas aguantar gaire a Madrid i se'n va tornar a un país civilitzat sense Espanyols (n'hi ha molts però ja estan reciclats perquè la majoria ha nascut a CH). I mai més no tornaran allà. Només a CAT. Els Espanyols tenen un tarannà especial. Principis anys 90 un empresari espanyol arriba a un hotel d'una gran ciutat CH. A la recepció hi ha tres noies de diferents nacionalitats o dobles: portuguesa-suïssa, belga, catalano-suïssa. Totes tres parlant una pila de llengües sense problema. El paio encorbatat s'adreça a ellas en .... Espanyol evidentment. L'igonorant ni tan sols sabia parlar anglès o francès que és el que havia estudiat a escola. I al cap d'una estona el paio es va despenjar amb la frase històrica següent: "Espanya és el país on hom viu, menja, beu i... carda més bé del Món !". Totes tres restaren amb els ulls gran oberts i sense dir mot. Quan va marxar jo els vaig dir: són tots així. Des del Rei fins al darrer de l'escala social. I no canviaran pas mai. I 30 anys més tard aquesta Nació continua amb el mateix tarannà. I els tenim massivament al sud dels PPCC. I per això han fet baixar tots els nivells de la societat.
  Jordi (Català i Suís) 16/04/2021 5:40 pm
  Fa uns 20 anys sopant amb un amic doble nacional Català i Suís i la seva dona d'Amèrica llatina i amb trets dels nadius d'allà, ens explicaven llur experiència del periode que varen residir a Madrid. La multinacional li va proposar d'anar-hi i s'hi va anar amb la dona. A l'edifici on vivien els veïns - tots Espanyols - creien que la dona era ... la minyona. Als autobusos, la gent seia lluny d'ella. Aleshores la dona va pensar que la gent era així. Fins que varen anar a CAT a visitar la família del xicot. La sorpresa fou enorme per a ella. La gent la tractava normalment tot el contrari dels Espanyols a Madrid. Vàrem riure quan la dona explicà que a tota l'Amèrica Llatina els Espanyols són detestats en diversos graus. I una de les raons és sorprenent: els Espanyols són malparlats, sempre renecs i paraulotes.
  Georgiana 16/04/2021 3:47 pm
  Us recomano veure aquest video fet per OctuvreCAT amb la Marta Sibina desmuntant l'editorial d'El Pais. https://www.youtube.com/watch?v=rgtwRbu2LpM
  El cas Barrera és que és molt interessant 16/04/2021 3:36 pm
  L'assumpte "racista" va començar per la denúncia que sis organitzacions de suport als immigrants van realitzar contra el Sr. Barrera, principi de l'any 2001, després de la sortida al mercat deel llibre esmentat en l'article. La fiscalia va explicar que aquesta denúncia no contenia cap argument judicial consistent ni proves que la recolzessin i la va arxivar. Mesos després apareixen tres entitats demanant les disculpes de Barrera (no sé si van intervenir en la denúncia inicial): Associació de Treballadors Pakistanesos de Catalunya; Plataforma Papers per a Tots i SOS Racisme. En aquest moment l'assumpte no va tenir gaire transcendència. Anys després apareixen Colau, Torra i tots els mitjans de la dreta espanyola per treure partit de l'assumpte. Però no anaven contra el ja difunt Barrera, anaven contra Torra.
   fat boy 16/04/2021 9:32 pm
   Ah, si, papers per tots, ja me'n recordo. No eren aquells que es van tancar a l'esglesia del Pi i quan els van passar per signar una declaracio en favor de la igualtat d'homes i dones van dir que nanai?.
  @"Dubto que la companyia donés la informació en català però no en espanyol. " 16/04/2021 3:32 pm
  En tal caso le sugiero que se informe primero y hable depués con conocimiento de causa.
  Anònim 16/04/2021 3:20 pm
  Cuando hablemos de bestias con forma humana,mirarle la cara a los dos últimos presidentes de la Generalitat.
  1
  105
  Respon
  fat boy 16/04/2021 1:37 pm
  Curiosament els que criticaven Heribert Barrera ni tan sols sabien si estadistica s'escrivia amb h o sense, mentre ell, com a Catedratic de Quimica Inorganica de la Universitat Autonoma els donaria mil voltes sobre la interpretacio de dades estadistiques.. Res d'estranyar, vist com es fiquen de peus a la galleda gent que no te ni puta idea d'epidemiologia ni de vacunes a dia d'avui.
  Heribert Barrera tenia idees bones sobre el concepte de Països Catalans proposat per Joan Fuster 16/04/2021 12:36 pm
  “Penso que, desgraciadament, en aquest aspecte la influència d’en Joan Fuster no va ser gaire bona. S’hauria d’haver estat realista des d’un bon principi i adonar-se que, almenys des del segle XV, hi havia hagut una certa diversificació, fins que calia trobar una fórmula que respongués a la realitat i pogués ser admesa per tothom. S’hauria hagut de dir Països de Llengua Catalana i no Països Catalans, perquè aquesta denominació té una connotació que, encara que es vulgui interpretar com una qüestió estrictament lingüística i cultural, ha portat molts inconvenients. Va ser una mala denominació. Si s’hagués trobat un nom comú, que era molt difícil de trobar –de fet ningú n’ha trobat cap d’acceptable- o s’hagués limitat a dir que la unitat es limitava a la llengua, les coses haurien anat millor. La Francofonia francesa és perfectament acceptable per als països africans, i per als belgues o suïssos que parlen francès. No crec que aquests països haguessin acceptat una denominació com ara Països Francesos".
  Vendetta 16/04/2021 12:36 pm
  Un colon fastigos penjarlo pel ous es el ke tindriam ke fer
  Raül 16/04/2021 12:26 pm
  Les paraules de Cercas no han estat manipulades, ell va fer ironia de trucar una unitat de l'exercit per resoldre un problema polític, ni la UME ni cap unitat de l'exercit té cap funció per resoldre temes polítics en cap democràcia real. Aquest senyor podia haver-se "disculpat" dient que se l'havia malinterpretat, en lloc d'això ha atacat a tothom que l'ha criticat calcificant-los de radicals.
  Ramon 16/04/2021 11:53 am
  Tu vas ara a les torres de la Caixa i veuràs que la indicació de ascensor hi és dos cops: ASCENSOR i a sota en cursiva ASCENSOR. No fos cas que algú es veiés obligat a entendre el primer rètol, ASCENSOR, escrit en català. Ells volen, i de fet la Constitució del 78 així ho fixa, que el català no pugui ser necessari MAI. I si una llengua no és necessària MAI, està condemnada de mort. Que és, amb major o menor urgència, el que volen els espanyols des de fa tres segles.
  Ramon 16/04/2021 11:49 am
  A sota un colon afirma que aquella bèstia d'aparença humana del vol entre Catalunya i Suïssa es va exclamar perquè no es donaven en espanyol les instruccions de seguretat. Primera, dubto que això anés així. Dubto que la companyia donés la informació en català però no en espanyol. M'estranyaria molt. Però, segona, en tot cas, prou que coneixem aquesta fauna. Aquesta fauna, siguin espanyols, siguin coscubieles, no salten mai per l'absència de l'espanyol sinó per la presència del català. Manta vegades, es troben que amb informacions només en anglès, o en anglès i francès. I no salten així. Recordo ara el cas d'aquella altra bèstia amb forma humana, que s'exclamava de la presència del català en un tetrabric crec que de suc de fruites. L'espanyol també hi era. Però la bèstia amb aparença humana no suportava que també hi hagués el que la molt subnormal es creia que era català. Un cop li van fer avinent que allò era portuguès, ja se li va passar l'atac hidrofòbic. Els coneixem. Són així. No és l'eventual absència de l'espanyol. És la presència del català. És la supervivència del català. I sobretot, la necessitat del català, això sí que ja no poden suportar-ho en les comptadíssimes circumstàncies que succeeix.
  215
  205
  Respon
  Narcís 16/04/2021 10:57 am
  Fart de traïdors de baixa estofa ! PD : jo no me n' aprofito dels catalans ni me n' aprofito dels espanyols ( aquests ni em deixarien .. per català ! ) !
  Ramon 16/04/2021 10:57 am
  Torra havia escrit contra una escòria que es va exclamar de males maneres a la companyia aèria perquè en un vol entre Catalunya i Suïssa s'hi va donar alguna informació, en català. Torra, molt abans d'entrar en política associava aquesta mena d'escòria que tan habitualment te la trobes en mil circumstàncies -un dia us parlo del Sopar amb les Estrelles de l'Ajuntament de Barcelona-, amb les bèsties d'aparença humana d'un conte de Folch i Torres. Tret a la llum aquell vell article, en una campanya per terra mar i aire -que mai no va existir en el cas d'Oriol Junqueras-, es pretenia que Torra, allò, ho havia dit de tots els espanyols. I és mentida. Si els espanyols consideren que Torra va ofendre tots els espanyols, senyal que admeten que tots els espanyols s'identifiquen amb aquell comportament tan miserable.
  Pacifista 16/04/2021 10:40 am
  Cercas o el resentiment amb un mateix
  Ramon 16/04/2021 10:40 am
  El greu de les campanyes contra Barrera i Torra no és tant que espanyols i coscubieles les endeguessin, sinó l'absència de resposta en tots dos casos. La resposta a la "campanya" contra Junqueras era sobrera perquè aquí a Catalunya eixa campanya no va existir mai. I a Espanya, si de cas, somorta. De molt baixa intensitat i cenyida als quatre mitjans no afins a sociates i pudents.
  adolf 16/04/2021 10:39 am
  Hi us oblideu de dir que ERC es va treure de sobre a Heribert Barreral un patriota que cap d'ERC no li arriven a la sola de sabata i el qual va tindre que aterrar a Reagrupament ja amb una edat molt avançada, vergonya d' ERC.
  249
  2
  Respon
  Juli Vert 16/04/2021 10:26 am
  Heu oblidat als "patriotes" assessins germans Badia i el Dencàs, entre altres.
  53
  69
  Respon
  La bestiola immunda quería que se impartieran instrucciones de seguridad en castellano, oh espanto. 16/04/2021 10:12 am
  Y ante tan terrible idea el Molt Gasós President Torra empezó a tirarse sus pestilentes pedos, como de costumbre. De manera que el magnifico pedo de Torra en este hermoso diario iba dedicado, efectivamente, a los castellanoparlantes que tienen la inaudita pretension de que en los vuelos entre España y otros países haya instrucciones de seguridad en castellano. ¿Con quien está usted, Sr Cot?
  14
  132
  Respon
  Ricard 16/04/2021 10:05 am
  A Castella tothom sap que un català sempre es culpable, i un castellà innocent. I punt. Per tant per molt que diguem des de Catalunya els castellans no creuen haver de canviar d'opinió per res. La prova és que ens envien la policia i l'exèrcit des de fa segles, i sempre a fer mal. Hi ha algú a Castella que se n'hagi penedit? No. Mai. Són infal-libles ells, i els escolanets de l'autoodi local. L'experiència ens diu repetidament que els castellans són un cas perdut. Com més aviat ens separem més feliços serem.
  Ramon 16/04/2021 10:03 am
  Hi ha un petit detall que te l'has oblidat, Cot. De les tres campanyes, contra Barrera, Junqueras i Torra, n'hi ha una que a Catalunya no ha existit. La campanya contra Junqueras. Com van a fer-la, aquí, la campanya, quan Junqueras és llur candidat?
  62
  11
  Respon
  Pep 16/04/2021 9:47 am
  Una BESTIA es un engendro entre animal y humano porque no razona, solo piensa. Los animales ni piensan ni razonan. Los humanos piensan y razonan Las BESTIAS piensan pero no razonan
   JordiP 16/04/2021 12:56 pm
   Com deia l'Unamuno (era ell, oi?), "A Espanya, de cada deu caps, nou embesteixen u in pensa". En castellà sona més rotu d."En España, de cada diez cabezas, nueve embisten y una piensa".
    Jordi 16/04/2021 1:48 pm
    Tienes que tener en cuenta que Unamuno en esa frase incluía también a los catalanes,no quieras sacarla de contexto.
    Gonzalo 16/04/2021 1:13 pm
    Esa frase es de Antonio Machado, pedazo de analfabeto....
  Narcís 16/04/2021 9:45 am
  Agrairia no saber-ne res d' aquest tipus .. ja l'escoltà masses ' renuncis ' ! PD : i col.locat a la Universitat de Girona ? Que els catalans siguin estúpids, d' acord, però a sobre, carallots ? Nota : si escriu a El País aprofiti per cantar les quaranta a país veí botxí .. fart n' estic de qui ve a ca nostra aprofitant nostra bonhomia i no badar boca, a l' inrevés, ensabonant sa espanya ! Anotació al marge : qui amb dos dits de seny pot fer cas de desagraïts d' allò més . . . pel que fa a un servidor, m' és vomitiu o bon representant d' aquest estat que ens hi té trepitjant sa bota militar al coll !
  151
  33
  Respon
   En patufet astronauta 16/04/2021 10:23 am
   Tu si que ets vomitiu, quina pudor que fas.
    Narcís 16/04/2021 10:56 am
    Fart de traïdors de baixa estofa ! PD : jo no me n' aprofito dels catalans ni me n' aprofito dels espanyols ( aquests ni em deixarien .. per català ! ) !
  Pep 16/04/2021 9:08 am
  Es muy fácil saber donde ha estado siempre y está el grupo PRISA y todos sus medios propagandisticos. AL SERVICIO DE LA CIA. Nos engañó a muchos. Lo que pasa es que la verdad es muy terca, no se puede ocultar y siempre acaba emergiendo.
  Tot lliga 16/04/2021 8:21 am
  No sé. Jo diria que la bèstia catalanòfoba amb forma humana i en Cercas formen una identitat. Una altra seria el coeficient intel·lectual baix i El País.
   Ray 16/04/2021 9:18 am
   Molt bé!! Són relacions inequívoques. Puc afegir algun grup més que complementen els teus: Els que fa tres-cents anys que són consistentment derrotats, i encara ara creuen que guanyen. Una més: El que només pot escriure comentaris a les notícies dels diaris, però creu que està molt per sobre intel·lectualment del que ho fan a un a la premsa.
   10
   15
   Respon
  Jr 16/04/2021 7:08 am
  Si senyor
  Doctor Strangelove 16/04/2021 7:00 am
  Home, gent amb la fila del Barrera, Junqueras, Torra o tu, de racistes poc, car el vostre ADN no és precisament exscels ! I no em vull passar més, que podria, i molt! Doc.
  42
  44
  Respon
   Doctor StrangeloveGilipolles 16/04/2021 8:55 am
   Er recordo, ja que fa dies que ho faig, que qualsevol de les persones que sempre anomenes, son mes vàlides que tu en qualsevol àmbit, personal, laboral, formatiu... Encara que suposadament tinguis dos “doctorats”...
    Pep 16/04/2021 9:09 am
    Es muy fácil saber donde ha estado siempre y está el grupo PRISA y todos sus medios propagandisticos. AL SERVICIO DE LA CIA. Nos engañó a muchos. Lo que pasa es que la verdad es muy terca, no se puede ocultar y siempre acaba emergiendo.

Nou comentari