El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Consum com a activisme independentista
  • CA

Ho han tornar a fer. L’Estat va obligar l’ANC a tancar la seva web de consum estratègic i ara li ha obert un expedient que podria portar a una sanció per suposats perjudicis en la competència. Però ha aparegut una altra plataforma molt similar: XHub, de la patronal Anem x Feina. Ara cal veure si Foment del Treball torna a saltar com activada per una molla per presentar una denúncia igual d’absurda que l’anterior. Perquè així es pot iniciar una espiral inacabable.

Portar la repressió del sobiranisme fins a aquest extrem no és només denunciable sinó absurd. Les associacions empresarials i comercials de tota mena han existit sempre, i des de fa dècades n’hi ha que tenen un component d’activisme. Mai s’ha vist com a competència deslleial promocionar els comerços del barri, cosa que fan els mateixos ajuntaments. Hi ha hagut plataformes d’empreses gais i n’hi ha de comerç just. Individus que senten que formen part de col·lectius vulnerables per les raons més diverses s’associen per ser més forts, per ajudar-se els uns als altres. És solidaritat, amb sectors que estan patint i que ens són pròxims, consumir vins catalans, formatges catalans, roba dissenyada al país o fibra òptica de Catalunya. Ho és, per posar un dels exemples més visibles, posar gasolina al cotxe en una estació de servei de Petrolis Independents.

Això és xHub, i s’ha de tenir en compte que tenen la porta oberta a tothom que hi vulgui entrar. No s’exclou ningú ni es demana cap certificat ideològic per participar-hi. Com tot l’independentisme, és un projecte inclusiu. L’únic objectiu és ajudar el teixit econòmic del país a superar la crisi, especialment les petites empreses que tenen menys eines per elles mateixes. I que això tingui valor polític depèn de la força que hi donin els consumidors, que poden preparar el país en un aspecte clau per fer el salt.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa